L 128 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v.

(Styrkelse af mindreårige patienters rettigheder, anvendelse af metaldetektorer, videregivelse af oplysninger til politiet i forbindelse med fælles udkørsel til borgere m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-02-2024

Fremsættelse: 29-02-2024

Skriftlig fremsættelse (29. februar 2024)

20231_l128_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (29. februar 2024)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Sophie Løhde):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v. (Styrkelse af mindreårige patienters rettigheder, anvendelse af metaldetektorer, videregivelse af oplysninger til politi i forbindelse med fælles udkørsel til borgere, m.v.)

(Lovforslag nr. L 128)

Det er en afgørende prioritet for regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), at det psykiatriske område bliver løftet markant og varigt, efter at psykiatrien længe har været underprioriteret og udfordret. Udfordringerne i psykiatrien er også afspejlet i udviklingen af anvendelsen af tvang over for børn og unge på psykiatriske afdelinger, hvor der de senere år er sket en væsentlig stigning.

Med Aftale om 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed fra september 2022 blev rammen sat for den politiske forpligtelse til at udvikle det samlede psykiatriområde og indsatsen for bedring af den mentale sundhed i Danmark over en 10-årig periode. Aftalen byggede økonomisk oven på de 600 mio. kr. til psykiatrien afsat med finansloven for 2020. Aftalen tog udgangspunkt i de prioriterede indsatsområder og dertil knyttede anbefalinger fra Sundhedsstyrelsens og Social- og Boligstyrelsens faglige oplæg. Aftalen fra 2022 var det første skridt i en langsigtet udvikling af det samlede psykiatriområde og indsatsen for bedring af den mentale sundhed i Danmark.

Med Aftale om en bedre psykiatri fra november 2023 blev der taget de næste vigtige skridt videre mod en bedre psykiatri. Aftalen tog hul på yderligere anbefalinger fra det faglige oplæg og skal

ses som led i regeringens tilkendegivelser om fortsat at ville løfte psykiatrien og sikre en fuldt

finansieret 10-årsplan for psykiatrien frem mod 2030.

Udfordringerne i psykiatrien er også afspejlet i udviklingen af anvendelsen af tvang over for børn og unge på psykiatriske afdelinger, hvor der de senere år er sket en væsentlig stigning.

Regeringen stiller bl.a. derfor forslag om, at der sker en styrkelse af rettigheder for mindreårige patienter under 15 år, således at mindreårige patienter under 15 år får de samme retssikkerhedsmæssige garantier, som patienter der er fyldt 15 år. Det betyder, at mindreårige patienter under 15 år får ret til at til en patientrådgiver og til at klage til Det Psykiatriske Patientklagenævn, hvis patienten ikke giver informeret samtykke til behandling, uanset et eventuelt informeret samtykke fra forældremyndighedens indehaver.

Det er endvidere regeringens ønske, at sikkerheden på de psykiatriske afdelinger og ambulatorier højnes. Regeringen stiller på denne baggrund forslag om, at det vil blive muligt at anvende metaldetektorer på psykiatriske afdelinger og ambulatorier ved mistanke om, at patienter eller andre, der søger adgang til afdelinger eller ambulatorier, søger at medbringe farlige genstande som eksempelvis knive eller skydevåben. Regeringen stiller desuden forslag, om det vil blive muligt at anvende metaldetektorerne rutinemæssigt på retspsykiatriske afdelinger og ambulatorier.

Regeringen stiller derudover forslag om, at sundhedspersoner i forbindelse med fælles udkørsel til personer med eventuelle psykiske lidelser eller udfordringer, kan videregive relevante sundhedsoplysninger til politiet om de personer, der foretages fælles udkørsel til. Formålet er at sikre, at politiet og sundhedspersonerne kan vurdere den mest hensigtsmæssige håndtering af den pågældende person.

Som følge af en utilsigtet konsekvens af en gældende ordning for rettens prøvelse af spørgsmål om frihedsberøvelse og tvangsfiksering af psykiatriske patienter efter retsplejelovens kapitel 43 a, stiller regeringen derudover forslag om, at en psykiatrisk patients krav om erstatning behandles efter reglerne i kapitel 43 a, uanset om der for retten er tvist om lovligheden af frihedsberøvelse eller tvangsfiksering.

Endelig stiller regeringen forslag om at ophæve to revisionsbestemmelser som vedrører bestemmelserne om notatpligt for den faste vagt for bæltefikserede patienter, faste intervaller for den lægelige vurdering, og kapitel 5 b om særlige regler for personer anbragt i varetægtssurrogat, således at disse bibeholdes i deres nuværende form. Der stilles samtidig forslag om at det vil blive muligt for indenrigs- og sundhedsministeren at ændre hyppigheden af, hvor ofte notater vil skulle udarbejdes af den faste vagt for bæltefikserede patienter.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.