L 126 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om social service, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v.

(Flytning af ansvar fra kommuner til regioner for misbrugsbehandling i forbindelse med regional integreret dobbeltdiagnosebehandling og omlægning af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-02-2024

Fremsættelse: 29-02-2024

Skriftlig fremsættelse (29. februar 2024)

20231_l126_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (29. februar 2024)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Sophie Løhde):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om social service, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v. (Flytning af ansvar fra kommuner til regioner for misbrugsbehandling i forbindelse med regional integreret dobbeltdiagnosebehandling og omlægning af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling)

(Lovforslag nr. L 126)

Mennesker, der har brug for behandling af både en psykisk lidelse og et alkohol- eller stofmisbrug, dvs. en dobbeltdiagnose, oplever alt for ofte, at hjælpen er usammenhængende og utilstrækkelig. Det skyldes ikke mindst, at behandling af psykiske lidelser som udgangspunkt er et regionalt ansvar, mens behandling af misbrug som udgangspunkt er et kommunalt ansvar. Det delte ansvar er en udfordring for behandlingen af mennesker med dobbeltdiagnose.

På den baggrund blev regeringen, Danske Regioner og KL med aftalerne om regionernes og kommunernes økonomi for 2024 enige om rammerne for et samlet regionalt dobbeltdiagnosetilbud, som skal ibrugtages pr. 1. september 2024 med en trinvis indfasning.

Regeringen stiller derfor forslag om foretagelse af de ændringer af sundhedsloven, serviceloven samt lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, som er nødvendige for at gennemføre den med Danske Regioner og KL aftalte flytning af ansvar fra kommuner til regioner for misbrugsbehandling i forbindelse med regional integreret dobbeltdiagnosebehandling.

Med økonomiaftalerne for 2024 blev regeringen, Danske Regioner og KL desuden enige om pr. 1. juli 2024 at omlægge de nuværende 114 særlige pladser på psykiatrisk afdeling til 88 pladser i et længerevarende tilbud forankret i den regionale psykiatri målrettet samme målgruppe. Baggrunden herfor er, at der siden de særlige pladser på psykiatrisk afdeling blev oprettet i 2017 har været en generel udfordring med lav belægningsgrad og ubenyttede pladser, og i en evaluering pegede VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) i 2021 på, at rammevilkårene for pladserne står i vejen for en optimal udnyttelse af pladserne.

I en presset psykiatri er det nødvendigt at udnytte den eksisterende sengekapacitet på den bedst mulige måde til gavn for patienterne, og den aftalte omlægning af pladserne til pladser i et længerevarende tilbud forankret i den regionale psykiatri målrettet samme målgruppe vil bidrage til bedre kapacitetsudnyttelse og til større fleksibilitet i psykiatrien.

Regeringen stiller derfor forslag om foretagelse af de ændringer af psykiatriloven, sundhedsloven og serviceloven, som er nødvendige for at gennemføre den med KL og Danske Regioner aftalte omlægning af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.