L 125 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven.

(Etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 14-05-2024

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 14. maj 2024

20231_l125_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 14. maj 2024

1. Ændringsforslag

Indenrigs- og sundhedsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraternes medlemmer af udvalget støtter lovforslaget, der fremover sikrer et tilbud med én dør for børn og unge og deres pårørende, hvor de kan henvende sig ved mistrivsel eller symptomer på psykisk lidelse. For Danmarksdemokraterne er det helt afgørende, at tilbuddet bliver et anker i det nære sundhedsvæsen, hvor der kan ske en hurtig afklaring af barnets eller den unges vanskeligheder og behov og den rette hjælp kan iværksættes hurtigst muligt, når der er tegn på mistrivsel eller symptomer på psykisk lidelse. Danmarksdemokraterne bemærker, at der under implementeringen bør være fokus på at sikre, at mindre kommuner har de fornødne ressourcer til at etablere tilbuddet og sikre den evidensbaserede metode, der skal være i tilbuddet. I den forbindelse finder Danmarksdemokraterne det afgørende, at der med de kommende forhandlinger om en ny sundhedsstruktur sikres bedre rammer for, at kommuner kan samarbejde om at skabe ensartede, tilgængelige tilbud af høj kvalitet i hele landet, så vi ikke opfinder den dybde tallerken i 98 kommuner, men samarbejder om at skalere det, vi ved virker, til gavn for borgerne i hele landet.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af indenrigs- og sundhedsministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I det under nr. 1 foreslåede kapitel 36 a ændres i § 126 a, stk. 3, »rådgivning, sparring og vejledning« til: »rådgivning og sparring«.

[Sproglig tilpasning]

Bemærkninger

Til nr. 1

Efter det foreslåede § 126 a, stk. 3, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 1, skal Regionsrådet tilbyde kommunalbestyrelsen rådgivning, sparring og vejledning i relation til tilbuddet efter det foreslåede § 126 a, stk. 1.

Det foreslås, at i det foreslåede § 126 a, stk. 3, ændres »rådgivning, sparring og vejledning« til: »rådgivning og sparring«.

Der er tale om en sproglig tilpasning, da rådgivning i denne sammenhæng omfatter det samme som vejledning. Det vil derfor være tilstrækkeligt at angive, at Regionsrådet skal tilbyde kommunalbestyrelsen rådgivning og sparring.

Forslaget indebærer ikke indholdsmæssige ændringer.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 29. februar 2024 og var til 1. behandling den 2. april 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og indenrigs- og sundhedsministeren sendte den 1. december 2023 dette udkast til udvalget, jf. SUU alm. del - bilag 111. Den 29. februar 2024 sendte indenrigs- og sundhedsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 8 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse om lovforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 37 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anders Kronborg (S) Birgitte Vind (S) Camilla Fabricius (S) Flemming Møller Mortensen (S) Tanja Larsson (S) Maria Durhuus (S) Matilde Powers (S) nfmd. Rasmus Horn Langhoff (S) Sara Emil Baaring (S) Christoffer Aagaard Melson (V) Lars Christian Lilleholt (V) Heidi Bank (V) Monika Rubin (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Lars Arne Christensen (M) fmd. Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) Marlene Harpsøe (DD) Louise Brown (LA) Helena Artmann Andresen (LA) Per Larsen (KF) Lise Bertelsen (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Mette Thiesen (DF) Kirsten Normann Andersen (SF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Mads Olsen (SF) Runa Friis Hansen (EL) Stinus Lindgreen (RV) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5