L 117 Forslag til lov om rørført transport af CO2.

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-02-2024

Skriftlig fremsættelse (28. februar 2024)

20231_l117_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (28. februar 2024)

Klima-, energi- og forsyningsministeren (Lars Aagaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om rørført transport af CO2

(Lovforslag nr. L 117)

Formålet med lovforslaget er at implementere dele af Aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark fra september 2023. Her blev det bl.a. aftalt, at der skulle udarbejdes en ny hovedlov om rørført transport af CO2. Lovforslaget skal skabe klare og ensartede rammer for etablering og drift af en samlet CO2-infrastruktur, der skal understøtte realiseringen af Danmarks CO2-reduktionsmål. Lovforslaget skal derudover være med til at sikre rammerne for en samlet værdikæde for fangst, anvendelse og lagring af CO2 i Danmark.

Med lovforslaget foreslås det at samle regulering af alle CO2-rørledninger, tredjepartsadgang til CO2-rørledninger, samt ekspropriationshjemmel. Lovforslaget sikrer klare og ensartede rammer for rørført transport af CO2, uanset hvortil og med hvilket formål CO2'en transporteres i Danmark. Lovforslaget sikrer tredjepartsadgang til alle CO2-rørledninger, så infrastruktur-ejere ikke på urimeligvis kan udnytte en monopollignende position. Alle aktører, der ønsker at anvende et rør til transport af CO2, skal så vidt muligt have adgang hertil. Lovforslaget sikrer en klar og tydelig hjemmel til, at der, i nødvendigt omfang, kan tillades ekspropriation med henblik på etablering af CO2-rørledningsanlæg omfattet af loven.

Med lovforslaget foreslås det, at etablering og drift af rørledningsanlæg omfattet af lovforslaget kun må finde sted med klima-, energi- og forsyningsministerens tilladelse, samt en plan for afvikling.

Derudover foreslås det, at en ansøgning til opførelse af CO2-rørledninger skal ledsages af et program for overvågning af rørledningen for at sikre en hensigtsmæssig drift af rørledningsanlægget.

Det foreslås at klima-, energi- og forsyningsministeren fører tilsyn med, at denne lov, samt regler udfærdiget i medfør af loven, overholdes.

Herudover foreslås det, at Forsyningstilsynet fører tilsyn med tredjepartsadgangen efter loven.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. juli 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.