L 109 Forslag til lov om ændring af lov om velfærdsaftaler på ældreområdet.

(Forlængelse af velfærdsaftalerne på ældreområdet).

Af: Ældreminister Mette Kierkgaard (M)
Udvalg: Ældreudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 24-04-2024

Afgivet: 24-04-2024

Betænkning afgivet af Ældreudvalget den 24. april 2024

20231_l109_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Ældreudvalget den 24. april 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af LA og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (LA og KF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Liberal Alliance

Liberal Alliances medlem af udvalget konstaterer, at regeringen med forslag til lov om ændring af lov om forlængelse af velfærdsaftaler på ældreområdet vil gøre det muligt at fortsætte forsøgsordningen, som blev søsat i 2020, i de tre kommuner Langeland, Middelfart og Viborg. LA var meget imod den oprindelige aftale, og vi er lige så meget imod en forlængelse af ordningen.

Hensigten med velfærdsaftalerne på ældreområdet er at frisætte den offentlige sektor, i denne sammenhæng kommunerne, som får udvidet handlerum for at tilrettelægge de kommunale velfærdstilbud. Den frisættende dimension begrænser sig dog til kommunerne og når aldrig de ældre, som ellers er dem, der burde være målgruppen for frisættelse.

LA vil gerne styrke det kommunale selvstyre, men ikke på bekostning af borgerne. Med velfærdsaftalerne på ældreområdet er der reelt tale om en begrænsning af det frie valg, og de skaber usikkerhed om de ældres retsstilling. Med denne ordning kan de ældre både begrænses i og fratages deres rettigheder, da kommunerne får hjemmel til at nedlægge fritvalgsordningen, som giver mulighed for frit valg af leverandører af mad, pleje og praktisk hjælp.

I LA opfatter vi velfærdsaftalerne på ældreområdet som uværdige for de ældre, der i vores optik fortjener sikkerhed omkring deres frihed og retssikkerhed i sidste del af livet. Derfor kan LA ikke støtte lovforslaget.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 8. februar 2024 og var til 1. behandling den 14. marts 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Ældreudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ældreministeren sendte den 17. november 2023 dette udkast til udvalget, jf. ÆLU alm. del - bilag 16. Den 8. februar 2024 sendte ældreministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på lovforslaget.

Louise Mehnke (S) Birgitte Vind (S) Camilla Fabricius (S) Gunvor Wibroe (S) Maria Durhuus (S) Matilde Powers (S) Theis Kylling Hommeltoft (S) Sara Emil Baaring (S) Thomas Jensen (S) Hans Christian Schmidt (V) Anni Matthiesen (V) Preben Bang Henriksen (V) Erling Bonnesen (V) Monika Rubin (M) Rosa Eriksen (M) Marlene Harpsøe (DD) nfmd. Karina Adsbøl (DD) Pernille Vermund (LA) Mette Abildgaard (KF) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Mette Thiesen (DF) Kirsten Normann Andersen (SF) fmd. Theresa Berg Andersen (SF) Charlotte Broman Mølbæk (SF) Runa Friis Hansen (EL) Lotte Rod (RV) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5