L 103 Forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet i den eksklusive økonomiske zone ved Grønland.

(Bemyndigelse til at fastsætte regler om forebyggelse og begrænsning af havforurening som følge af aktiviteter på havet og om skibsophugningsaktiviteter).

Af: Miljøminister Magnus Heunicke (S)
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 03-04-2024

Betænkning afgivet af Grønlandsudvalget den 3. april 2024

20231_l103_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Grønlandsudvalget den 3. april 2024

1. Indstilling

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Udtalelse fra miljøministeren

Miljøministeren har over for udvalget oplyst følgende:

»1. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 1, at bemyndigelsen til at udstede regler bl.a. vil blive udnyttet til at fastsætte regler om forbud mod såvel anvendelse som transport af tung olie (HFO) som skibsbrændstof i den eksklusive økonomiske zone ved Grønland i overensstemmelse med reglerne i regel 43A i bilag 1 i konventionen om forebyggelse af forurening fra skibe (MARPOL), herunder om at HFO-forbuddet først finder anvendelse på skibe, der er omfattet af regel 12A i MARPOL bilag I, den 1. juli 2029. Regel 12A vedrører krav om beskyttede brændstoftanke og finder anvendelse for skibe, som har en samlet oliebrændstofkapacitet på 600 m3 eller derover, og som er leveret den 1. august 2010 eller senere.

Det fremgår også i lovforslagets bemærkninger, at de skibe, der er undtaget frem til 1. juli 2029, er de såkaldte "dobbeltskrogede tankskibe". Den korrekte betegnelse herfor er "skibe med beskyttede brændstoftanke".

2. Der er efter fremsættelsen af lovforslaget opstået fortolkningstvivl om rækkevidden af undtagelsesbestemmelsen i MARPOL, bilag 1, regel 43A, som lovforslaget skal implementere.

Fortolkningstvivlen angår, hvorvidt det med henvisningen i regel 43A til regel 12A er tilsigtet, at undtagelsesbestemmelsen skal omfatte alle skibe, der konstruktionsmæssigt opfylder de krav, som MARPOL stiller til skibe leveret den 1. august 2010 eller senere om beskyttede brændstoftanke, jf. regel 12A, herunder også skibe leveret før den 1. august 2010, men som frivilligt har opfyldt og fortsat opfylder disse krav, eller om undtagelsen også forudsætter, at de pågældende skibe først er leveret den 1. august 2010 eller senere. Miljøministeriet er i færd med at søge dette fortolkningsspørgsmål afklaret.

Det ønskes derfor præciseret, at såfremt denne nærmere undersøgelse af, hvorledes henvisningen til regel 43A i MARPOL, bilag 1, til regel 12A i bilaget skal fortolkes, resulterer i, at også skibe, der opfylder krav om beskyttede brændstoftanke, men er leveret før den 1. august 2010, er omfattet af undtagelsen, vil miljøministeren kunne udmønte den foreslåede bemyndigelse, jf. lovforslagets § 1, nr. 1, til indtil den 1. juli 2029 også at undtage skibe, der er leveret tidligere end den 1. august 2010, og som opfylder de materielle krav til skibe, der fremgår af regel 12A, fra HFO-forbuddet.

Miljøministeren anmoder på den baggrund om, at følgende tekst optages som bidrag til betænkningen: "Jeg skal hermed tilkendegive over for udvalget, at der i tilknytning til bemærkningerne til det foreslåede § 1, nr. 1, ønskes anført, at det er hensigten med lovforslaget at implementere HFO-forbuddet som vedtaget af FN's søfartsorganisation, herunder midlertidigt at undtage de skibe fra forbuddet, som i henhold til den rette fortolkning af regel 43A i bilag 1 i MARPOL ikke finder anvendelse for før den 1. juli 2029.

Præciseringen skyldes, at der efter fremsættelsen af lovforslaget er opstået tvivl om rækkevidden af undtagelsesbestemmelsen i MARPOL-konventionens bilag 1, regel 43A, som lovforslaget skal implementere.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 1, at bemyndigelsen til at udstede regler bl.a. vil blive udnyttet til at fastsætte regler om forbud mod såvel anvendelse som transport af tung olie som skibsbrændstof i den eksklusive økonomiske zone ved Grønland i overensstemmelse med reglerne i regel 43A i bilag 1 i konventionen om forebyggelse af forurening fra skibe (MARPOL), herunder om at HFO-forbuddet først finder anvendelse på skibe, der er omfattet af regel 12A i MARPOL bilag I, den 1. juli 2029. Regel 12A vedrører krav om beskyttede brændstoftanke og finder anvendelse for skibe, som har en samlet oliebrændstofkapacitet på 600 m3 eller derover, og som er leveret den 1. august 2010 eller senere.

Fortolkningstvivlen angår, hvorvidt det med henvisningen i regel 43 A til regel 12 A er tilsigtet, at undtagelsesbestemmelsen skal omfatte alle skibe, der konstruktionsmæssigt opfylder de krav, som MARPOL stiller til skibe leveret den 1. august 2010 eller senere om beskyttede brændstoftanke, jf. regel 12A, herunder også skibe leveret før den 1. august 2010, men som frivilligt har opfyldt og fortsat opfylder disse krav, eller om undtagelsen også forudsætter, at de pågældende skibe først er leveret den 1. august 2010 eller senere. Miljøministeriet er i færd med at søge dette fortolkningsspørgsmål afklaret.

En nærmere afklaring af fortolkningen forestår og kan indebære, at skibe, der ikke opfylder tidsmæssige aspekter for levering i MARPOL, bilag 1, regel 12A, også vil kunne omfattes af undtagelsesbestemmelsen, der gælder frem til 1. juli 2029, hvis de overholder de konstruktionsmæssige krav i MARPOL, bilag 1, regel 12A om beskyttede brændstoftanke, selvom de ikke er forpligtet hertil, hvis fortolkningen resulterer i, at det er konstruktionsmæssige snarere end tidsmæssige hensyn, der afgør, hvorvidt skibe er undtaget frem til 1. juli 2029.

Det ønskes derfor præciseret, at såfremt denne nærmere undersøgelse af, hvorledes henvisningen til regel 43A i MARPOL, bilag 1, til regel 12A i bilaget skal fortolkes, resulterer i, at også skibe, der opfylder krav om beskyttede brændstoftanke i regel 12A, men er leveret før den 1. august 2010, er omfattet af undtagelsen, vil miljøministeren kunne udmønte den foreslåede bemyndigelse, jf. lovforslagets § 1, nr. 1, til indtil den 1. juli 2029 også at undtage disse skibe fra HFO-forbuddet.

Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at de skibe, der er undtaget frem til 1. juli 2029, kaldes "dobbeltskrogede tankskibe". Det ønskes derfor ligeledes præciseret, at den korrekte betegnelse herfor er "skibe med beskyttede brændstoftanke".«

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 6. februar 2024 og var til 1. behandling den 20. februar 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Grønlandsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og miljøministeren sendte den 2. okotober 2023 dette udkast til udvalget, jf. GRU alm. del - bilag 84 (Folketingsåret 2022-23 (2. samling)). Den 6. februar 2024 sendte miljøministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 5 bilag på lovforslaget.

Anders Kronborg (S) Anne Paulin (S) Astrid Krag (S) Bjarne Laustsen (S) Flemming Møller Mortensen (S) Kim Aas (S) Tanja Larsson (S) Thomas Jensen (S) Louise Elholm (V) Jon Stephensen (UFG) Nanna W. Gotfredsen (M) Jeppe Søe (M) Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) fmd. Aaja Chemnitz (IA) nfmd. Anna Falkenberg (SP) Kenneth Fredslund Petersen (DD) Charlotte Munch (DD) Carsten Bach (LA) Sólbjørg Jakobsen (LA) Tina Cartey Hansen (KF) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Alex Ahrendtsen (DF) Karsten Hønge (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Jette Gottlieb (EL) Søren Søndergaard (EL) Christian Friis Bach (RV) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)

Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5