B 83 Forslag til folketingsbeslutning om en afgift, der sikrer grøn omstilling af flytransporten.

Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2023

Fremsat den 15. november 2023 af Mona Juul (KF), Niels Flemming Hansen (KF), Rasmus Jarlov (KF) og Søren Pape (KF)

20231_b83_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 15. november 2023 af Mona Juul (KF), Niels Flemming Hansen (KF), Rasmus Jarlov (KF) og Søren Pape (KF)

Forslag til folketingsbeslutning

om en afgift, der sikrer grøn omstilling af flytransporten

Folketinget pålægger regeringen at sikre, at provenuet fra en passagerafgift på flytransporten tilbageføres til erhvervet gennem initiativer, der sikrer en grøn omstilling af flysektoren, og så det samlede skattetryk ikke stiger.

Bemærkninger til forslaget

Klimakrisen raser, og vejret bliver mere og mere voldsomt. Senest har vi set omfattende ekstreme vejrhændelser som tørke, oversvømmelser, hedebølger og naturbrande (»Sommerens vejr har været ekstremt verden over - men hvor meget skyldes klimaforandringerne? «, nyheder.tv2.dk, den 13. august 2023). Hvis udviklingen skal vendes, kræver det klimahandling. Ifølge FN vil vi med det nuværende tempo kun lykkes med at begrænse CO2-udledningen med 2 pct. i 2030 (»FN: Bekæmpelsen af den globale opvarmning er røget af sporet«, politiken.dk, den 14. november 2023). Det er langt mindre end klimamålet med en reduktion på 43 pct., som er nødvendig, hvis den globale temperaturstigning skal begrænses til 1,5 grader, som det blev aftalt på klimatopmødet i Paris i 2015. (»Sjette hovedrapports synteserapport: Budskaber«, www.dmi.dk).

I dag er flysektoren på globalt plan ansvarlig for 2,5 pct. af den samlede CO2-udledning (»Climate change and flying: what share of global CO2 emissions come from aviation? «, ourworldindata.org, den 22. oktober 2020). Derfor er det en af de sektorer, som bør håndteres som del af den grønne omstilling, herunder med henblik på opnåelsen af danske såvel som internationale klimamål i 2030 og 2050.

Regeringen lægger op til en passagerafgift, hvor over halvdelen af indtægterne fra afgiften i løbet af de næste 10 år vil gå til ældrechecken (»Nyt udspil viser vejen til grøn luftfart«, www.regeringen.dk, den 13. november 2023 ). En sådan model finder forslagsstillerne ikke rimelig.

Forslagsstillerne pålægger derfor regeringen at sikre, at provenuet fra en passagerafgift tilbageføres til erhvervet gennem initiativer, der sikrer en grøn omstilling af flysektoren, og så det samlede skattetryk ikke stiger.

Skriftlig fremsættelse

Mona Juul (KF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om en afgift, der sikrer grøn omstilling af flytransporten.

(Beslutningsforslag nr. B 83)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.