B 76 Forslag til folketingsbeslutning om at undersøge det juridiske grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir Danmark med udgangspunkt i opfordring til vold, ekstremistisk adfærd eller forstyrrelse af den offentlige orden.

Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2023

Fremsat den 15. november 2023 af Mai Mercado (KF), Andreas Karlsen (KF) og Søren Pape Poulsen (KF)

20231_b76_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 15. november 2023 af Mai Mercado (KF), Andreas Karlsen (KF) og Søren Pape Poulsen (KF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at undersøge det juridiske grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir Danmark med udgangspunkt i opfordring til vold, ekstremistisk adfærd eller forstyrrelse af den offentlige orden

Folketinget pålægger regeringen i indeværende folketingsår at foretage en undersøgelse af det juridiske grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir Danmark med udgangspunkt i opfordring til vold, ekstremistisk adfærd eller forstyrrelse af den offentlige orden. Undersøgelsen skal efter sin afslutning forelægges Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Bemærkninger til forslaget

Hizb ut-Tahrir er en organisation, der efter egen beskrivelse »arbejder for genoptagelsen af den islamiske levemåde i de muslimske lande. Altså at ændre den politiske situation i de muslimske lande ved at etablere kalifatet, så muslimer kan leve ifølge deres egne værdier« (»Hvad er Hizb ut-Tahrirs mål? « under »Ofte stillede spørgsmål - FAQ«, www.hizb-ut-tahrir.dk).

Endvidere er Hizb ut-Tahrir af den opfattelse, at »muslimerne har været undertvunget magthavere, som har implementeret sekulære forfatninger i strid med massernes politiske- og kulturelle overbevisning« (ibid.).

Hizb ut-Tahrir har en afdeling i Danmark. Senest har de bl.a. gjort sig bemærket, da flere hundrede personer den 10. oktober 2023 mødte op i København for at støtte Hamas' bestialske terrorangreb på Israel den 7. oktober 2023. Til demonstrationen var der blandt andet et banner, hvorpå man kunne læse skriften »hele Palæstina skal befries af en islamisk hær«.

Den 10. oktober i år skrev Kvinderne fra Hizb ut Tahrir Danmark en pressemeddelelse, hvoraf følgende bl.a. fremgik: »Den danske regering og de danske medier har endnu engang udstillet deres hykleri ved at kalde kampen mod den zionistiske besættelse for »terror««.

Hizb ut-Tahrir Danmark har dog mange gange tidligere været i vælten.

I oktober 2020 kom Hizb ut-Tahrir Danmark med et budskab om, at ytringsfrihed ikke gælder muslimer. Budskabet blev leveret i forbindelse med en demonstration foran den franske ambassade i København i forlængelse af en række terrorangreb i Frankrig, der begyndte, da læreren Samuel Paty blev halshugget af en terrorist efter at have vist en Muhammedtegning som led i sin undervisning.

I marts 2019 blev en prædikant, som er et centralt medlem af Hizb ut-Tahrir Danmark, dømt for at billige drab på jøder. Det skete under en prædiken i en moské på Nørrebro i København i 2017. Prædikanten fra Hizb ut-Tahrir Danmark havde udtalt: »Dommedag oprinder ikke, førend muslimerne bekæmper jøderne, således at muslimerne slår dem ihjel«.

Forslagsstillerne finder, at det bør undersøges, om en forening, der på så grundlæggende parametre står i skærende kontrast til danske værdier, og som helt tydeligt gennem handlinger og opfordringer modarbejder danske interesser, kan forbydes med udgangspunkt i grundlovens § 78. Således er forslagsstillerne af den opfattelse, at det bør undersøges, om Hizb ut-Tahrir Danmark kan forbydes, jf. grundloven, med udgangspunkt i organisationens opfordring til vold, ekstremistisk adfærd eller forstyrrelse af den offentlige orden.

Skriftlig fremsættelse

Mai Mercado (KF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at undersøge det juridiske grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir Danmark med udgangspunkt i opfordring til vold, ekstremistisk adfærd eller forstyrrelse af den offentlige orden.

(Beslutningsforslag nr. B 76)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.