B 60 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre en formodningsregel for platformsarbejde.

Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2023

Fremsat den 15. november 2023 af Victoria Velasquez (EL), Pelle Dragsted (EL), Jette Gottlieb (EL), Runa Friis Hansen (EL), Anne Hegelund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Søren Egge Rasmussen (EL) og Søren Søndergaard (EL)

20231_b60_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 15. november 2023 af Victoria Velasquez (EL), Pelle Dragsted (EL), Jette Gottlieb (EL), Runa Friis Hansen (EL), Anne Hegelund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Søren Egge Rasmussen (EL) og Søren Søndergaard (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om at indføre en formodningsregel for platformsarbejde

Folketinget pålægger regeringen, at Danmark skal arbejde for en stærk formodningsregel i EU, så så mange platformsarbejdere som muligt kan få status som lønmodtagere. Indtil sådanne regler indføres i EU, pålægges regeringen i samarbejde med de faglige organisationer at indføre en national formodningsregel i Danmark.

Bemærkninger til forslaget

I 150 år har arbejderbevægelsen kæmpet for retten til dagpenge, pension, kortere arbejdstid, overarbejdsbetaling, sygedagpenge og tillæg for fleksibilitet.

Arbejdsgiverne har altid forsøgt at presse lønningerne ned og fleksibiliteten op. Det er der ikke noget nyt i. Derfor er Wolt og andre platformsvirksomheders forretningsmodel heller ikke noget nyt. Det er efter forslagsstillernes opfattelse blot endnu et forsøg fra arbejdsgivernes side på at øge deres egen profit, og prisen får de ansatte lov til at betale. Derfor må vi sikre, at platformsvirksomhederne ikke forringer vilkårene for bl.a. cykelbude, rengøringsfolk og chauffører.

Platformsarbejde bliver stadig mere almindeligt, og platformsarbejdere ses efterhånden overalt i bybilledet, hvor de bl.a. er i færd med at bringe mad ud for selskaber som bl.a. Wolt og Gorillas. Platformsarbejdere har dog ikke de samme vilkår som andre lønmodtagere, og mange platformsarbejdere bliver ikke klassificeret korrekt som enten lønmodtagere eller rigtige selvstændige. Flere bliver forkert klassificeret som såkaldte falske selvstændige og har derfor ikke adgang til de samme arbejdsvilkår eller den samme sociale sikring som lønmodtagere. Det mener forslagsstillerne der skal gøres noget ved.

Fagbevægelsens Hovedorganisation oplever desværre, at et stigende antal virksomheder udnytter digitaliseringen og globaliseringen, det uklare arbejdstagerbegreb og bevisbyrdereglerne til at undgå eller omgå arbejdsgiverforpligtelser ved at indgå kontrakter med soloselvstændige i stedet for at ansætte arbejdstagere.

Tilbage i 2021 fremsatte Europa-Kommissionen et forslag til et direktiv om at forbedre arbejdsvilkårene for platformsarbejde (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv COD/2021/0414 af 9. december 2021 om forbedring af arbejdsvilkårene for platformsarbejde). Der er fortsat forhandlinger i EU-systemet om direktivet, og forslagsstillerne vil i den sammenhæng pålægge regeringen, at Danmark skal arbejde for en stærk formodningsregel i EU, så så mange platformsarbejdere som muligt får status som lønmodtagere.

Forhandlingerne om direktivet i EU trækker ud, og da der ikke er noget til hinder for, at Danmark kan gå videre end EU, da platformsdirektivet er et minimumsdirektiv, som ikke er til hinder for, at de enkelte medlemslande indfører strammere regler, mener forslagsstillerne ikke, at Danmark skal vente på, at der eventuelt opnås enighed i EU, før der nationalt handles på problemet.

Forslagsstillerne ønsker derfor, at regeringen sideløbende med forhandlingerne i EU tager initiativ til - i samarbejde med de faglige organisationer - at indføre en stærk national formodningsregel i Danmark, som omfatter flest mulige platformsarbejdere.

Skriftlig fremsættelse

Victoria Velasquez (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at indføre en formodningsregel for platformsarbejde.

(Beslutningsforslag nr. B 60)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.