B 49 Forslag til folketingsbeslutning om at anerkende frisørers og bioanalytikeres skader i bevægelsesapparatet som arbejdsskader.

Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet
Afgivet: 08-05-2024

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om at anerkende frisørers og bioanalytikeres skader i bevægelsesapparatet som arbejdsskader afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 8. maj 2024

20231_b49_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 8. maj 2024

1. Politiske bemærkninger

Udvalget

Udvalget anerkender, at alle på det danske arbejdsmarked skal have et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Hvis skaden sker, er det afgørende, at vi i Danmark har et arbejdsskadesystem, der griber alle, som får en arbejdsskade.

Efter de gældende regler er det Erhvervssygdomsudvalget, der baseret på lægefaglig evidens fastsætter, hvilke sygdomme der kan anerkendes som en arbejdsskade. Denne praksis skal fastholdes.

Alle øvrige partier er enige med forslagsstillerne bag beslutningsforslaget om, at det er bekymrende at høre om frisører og bioanalytikere, der oplever smerter i bevægelsesapparatet. Derfor bakker udvalget op om beskæftigelsesministerens tilkendegivelse af at ville opfordre Arbejdsmiljøforskningsfonden til at lave et særopslag, der stiller midler til rådighed til forskning på området.

Udvalget opfordrer til, at Arbejdsmiljøforskningsfonden udarbejder særopslaget med afsæt i, hvad der på nuværende tidspunkt mangler forskningsmæssig viden om, og med fokus på sammenhængen mellem påvirkninger og udvikling af skader, herunder påvirkninger, som ikke er kraftfulde.

Når forskningsresultaterne på baggrund af særopslaget foreligger, ønsker udvalget at blive orienteret om resultaterne.

Derudover ønsker udvalget at blive orienteret ultimo 2024 om udvælgelse af forskningsprojektet som følge af særopslaget og om den videre proces frem mod forskningsprojektets afslutning.

Udvalget vil i forlængelse af orienteringen fra beskæftigelsesministeren indkalde relevante parter til dialog og drøftelse.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 14. november 2023 og var til 1. behandling den 8. februar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Beskæftigelsesudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på beslutningsforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser om beslutningsforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 10 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

P.u.v.

Bjarne Lauststen

formand