B 47 Forslag til folketingsbeslutning om et forbud mod avl, import m.v. af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 10-11-2023

Fremsat den 10. november 2023 af Pia Kjærsgaard (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Peter Kofod (MF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b47_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 10. november 2023 af Pia Kjærsgaard (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Peter Kofod (MF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om et forbud mod avl, import m.v. af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af indeværende folketingsår at fremsætte et lovforslag, der forbyder avl og import samt køb og salg af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier. Lovforslaget skal også forbyde avl på oprindelig fladsnudede hunde, som er blevet kirurgisk modificerede, for at sikre, at der ikke avles videre på genetiske deformiteter.

Bemærkninger til forslaget

Danskerne er et folkefærd, der rigtig godt kan lide hunde, og rundtom i de danske familier er der over 800.000 hunde. Der findes omkring 400 forskellige hunderacer, der alle stammer fra gråulven, som man for mange tusinde år siden gjorde tam. Siden hen har man fremavlet forskellige racer, som har hver deres formål. Det er altså muligt at finde en hund, som netop passer til ens behov.

De mange hunderacer inddeles i 10 grupper, hvor en af grupperne er selskabshunde. Visse af disse hunde er avlet udelukkende med udseendet for øje, og konsekvensen har desværre været meget alvorlige fysiske deformiteter, hvor snuden enten er flad, eller hvor kraniet er meget lille, hvorfor der ikke er plads nok til hjernen, dvs. deformiteter, som absolut ikke er for hundenes bedste, men som derimod giver dem ualmindelig svære livsvilkår.

Det er ingen fordel for hunden, at mennesker fremavler et særligt udseende, som giver hunden sværere livsvilkår. Andre avlshensyn, hvor det handler om at optimere racen til forskellige formål, f.eks. brugs- og jagthunde, gør ikke hundene deforme og går ikke ud over hundens trivsel.

Avl bør altid foregå med optimering af hundens egenskaber og trivsel for øje og ikke for at fremme et bestemt udseende, hvis konsekvensen er, at hundens ve og vel kompromitteres - i dette tilfælde med unaturligt flade snuder og meget små kranier.

Derfor finder forslagsstillerne, at der bør indføres et forbud mod avl og import samt køb og salg af fladsnuede hunde og hunde med unaturligt små kranier.

Et finsk studie viser, at hunde med flade snuder i voldsom grad lider af søvnapnø, hvilket selvfølgelig ikke er til hundens bedste, da søvn er helt essentielt for den daglige trivsel. Den manglende søvn vil have indflydelse på hundens generelle velbefindende (»Fladsnudede hunde lider af søvnapnø«, www.dyrenesbeskyttelse.dk, den 6. juli 2023).

Derudover risikerer hundene, jf. Dyrenes Beskyttelse, at få genelle vejrtrækningsproblemer, hudbetændelse, fordøjelsesproblemer og øjeninfektioner, hvilket er afgørende for livskvaliteten. Fladsnudede hunde er mere tilbøjelige til at udvikle luftvejslidelser, som selvfølgelig vil have alvorlige konsekvenser for deres livskvalitet. Sågar er der racer, jf. formanden for Det Dyreetiske Råd, Bent Holst, hvor kraniet er blevet fremavlet til at være så lille, at der ikke er plads til hjernen. Denne race er forbudt at avle i Norge (»Norge vil standse avl på hunderace: 'Ikke plads i hjernekassen'«, www.dr.dk, den 21. oktober 2023).

Der står ikke i loven i dag, at man skal sikre, at der avles sunde individer. Det ønsker forslagsstillerne at ændre, så det tydeligt kommer til at stå i loven.

Det skal samtidig forbydes at fortsætte avlen på oprindelig fladsnudede hunde, som efterfølgende er blevet kirurgisk modificeret, for at sikre, at der ikke avles videre på de genetiske deformiteter.

Forslagsstillerne mener, at overtrædelse af forbuddet skal kunne straffes med bøde og i særlig grove tilfælde med frakendelse af retten til at beskæftige sig med hunde og at besidde hunde. Samtidig skal myndighederne gives mulighed for at kunne tage hundene fra avleren/ejeren, som derefter ikke kan tjene penge på at overtræde lovgivningen.

Det Dyreetiske Råd, Dyrenes Beskyttelse og Dansk Kennel Klub støtter alle en lovændring på dette område.

Holland er gået forrest og har forbudt avlen af alle fladsnudede hunde (»Flade snuder forbydes nu i Holland«, www.dyrenesbeskyttelse.dk, den 18. september 2023), og som nævnt forbyder den norske lovgivning en særlig race med et for lille kranie.

Skriftlig fremsættelse

Pia Kjærsgaard (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om et forbud mod avl, import m.v. af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier.

(Beslutningsforslag nr. B 47)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.