B 47 Forslag til folketingsbeslutning om et forbud mod avl, import m.v. af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 15-05-2024

Betænkning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 15. maj 2024

20231_b47_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 15. maj 2024

1. Ændringsforslag

Dansk Folkepartis medlem af udvalget har stillet 4 ændringsforslag til beslutningsforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, DD, LA, M og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling. Flertallet vil stemme imod de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (SF, EL, RV, DF og ALT) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Ændringsforslag

Ændringsforslag

Til titlen

Af et mindretal (DF), tiltrådt af et mindretal (SF, EL, RV og ALT):

1) I titlen ændres »avl, import m.v.« til »besiddelse og avl«.

[Konsekvens af ændringsforslag nr. 3]

Til teksten

2) I 1. pkt. ændres »indeværende folketingsår« til: »2024«.

[Ændring af tidsfrist]

3) I 1. pkt. ændres »avl og import samt køb og salg af« til: »besiddelse og avl af hunderacerne mops, engelsk bulldog, cavalier king charles spaniel og eventuelle andre lignende racer af«.

[Ændring af forbuddet til at angå besiddelse og avl af bestemte hunderacer med flade snuder og unaturligt små kranier]

4) 2. pkt. udgår, og i stedet indsættes: »Lovforslaget skal indeholde overgangsordninger, der sikrer, at de hunde, som er født og befinder sig i Danmark inden lovens ikrafttræden, ikke omfattes af forbuddet mod besiddelse.«

[Ændring som konsekvens af ændringsforslag nr. 3 om indførelse af en overgangsordning for besiddelse af hunde af disse racer, der allerede er i Danmark]

Bemærkninger

Til nr. 1

Med ændringsforslaget ændres titlen, så titlen bringes i overensstemmelse med den foreslåede ændring med ændringsforslag nr. 3.

Til nr. 2

Med ændringsforslaget ændres tidsfristen for gennemførelse af beslutningsforslaget til inden udgangen af 2024.

Til nr. 3

Med ændringsforslaget foreslås at ændre et forbud mod avl og import samt køb og salg af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier til et forbud mod besiddelse og avl af hunderacerne mops, engelsk bulldog, cavalier king charles spaniel og eventuelle andre lignende racer af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier. Er der således andre hunderacer end de ovennævnte, der via avl er blevet fladsnudede eller har fået unaturligt små kranier med manglende plads til hjernen, og som fagkundskaben vurderer vil have stor risiko for at lide af søvnapnø, forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og lign., skal disse også forbydes. Forbuddet mod besiddelse og avl skal dermed hindre, at der avles og anskaffes hunde, der har fysiske egenskaber, der giver anledning til sundheds- og velfærdsmæssige problemer.

Et forbud mod besiddelse af bestemte hunderacer vil omfatte såvel privat som erhvervsmæssigt hold, herunder enhver form for opdræt, dvs. både erhvervsmæssigt opdræt og hobbyopdræt af de pågældende hunderacer. Forbuddet mod hold af bestemte hunderacer vil ligeledes indebære et forbud mod, at de pågældende hunderacer indføres i Danmark. Transit gennem landet med disse hunde skal fortsat være tilladt. Der vil skulle indføres overgangsordninger, som sikrer, at de hunde, der er født og befinder sig i Danmark inden forbuddets ikrafttrædelse, ikke omfattes af forbuddet mod besiddelse. Hunde, der er omfattet af overgangsordningen, vil kunne genindføres, hvis de udføres med henblik på ferierejser el.lign.

Det foreslåede forbud mod besiddelse og avl foreslås gennemført ved at udvide forbudslisten i § 1 a, stk. 1, i lov om hunde (hundeloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 329 af 2. marts 2021, med de ovennævnte hunderacer. Forbuddet mod besiddelse og avl af mops, engelsk bulldog, cavalier king charles spaniel og eventuelle lignende racer skal dog ikke omfatte krydsninger (blandingshunde), hvori de pågældende hunderacer indgår, jf. hundelovens § 1 a, stk. 2, medmindre disse udelukkende består af de forbudte racer, da en sådan avl må formodes at bidrage til hunde med færre dyrevelfærdsmæssige problemer. Hundelovens øvrige bestemmelser, der omfatter forbudte hunde på forbudslisten, vil finde anvendelse i forhold til ovennævnte hunderacer.

Til nr. 4

Med ændringsforslaget udgår den del af forslaget, som omfatter et forbud mod avl på oprindelig fladsnudede hunde, som er blevet kirurgisk modificerede.

Ændringsforslaget er en konsekvens af ændringsforslag nr. 3, hvormed det foreslås at forbyde besiddelse og avl af bestemte hunderacer. Hermed vil det være forbudt at avle på hunde af disse racer, uanset om hundens snude er blevet kirurgisk modificeret.

Med ændringsforslaget foreslås endvidere, at der skal indføres overgangsordninger, der sikrer, at hunde af racerne mops, engelsk bulldog, cavalier king charles spaniel og eventuelle lignende racer, som er født og befinder sig i Danmark inden lovens ikrafttræden, ikke omfattes af forbuddet mod besiddelse.

Overgangsordninger skal således sikre, at personer og virksomheder, der inden ikrafttrædelse af forbuddet besidder hunde af de nævnte hunderacer, fortsat kan holde disse, indtil hundene enten dør eller udføres af Danmark. Sådanne hunde må dog ikke overdrages til andre i Danmark, ligesom der ikke må avles på disse hunde.

Privatpersoner, der lovligt har erhvervet en hund af en af de pågældende racer inden forbuddets ikrafttrædelse, kan rejse ind og ud af Danmark med hunden, f.eks. på ferie eller i forbindelse med andet udlandsophold. Erhvervsmæssig indførsel af de pågældende hunderacer vil derimod være forbudt

4. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 10. november 2023 og var til 1. behandling den 18. januar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og Fødevareudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 4 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 5 bilag på beslutningsforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser om beslutningsforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 2 deputationer, der mundtligt har redegjort for deres holdning til beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 8 spørgsmål til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anne Paulin (S) Kim Aas (S) Bjarne Laustsen (S) Camilla Fabricius (S) Tanja Larsson (S) Ida Auken (S) Kasper Roug (S) Kris Jensen Skriver (S) Thomas Jensen (S) Erling Bonnesen (V) nfmd. Torsten Schack Pedersen (V) Anni Matthiesen (V) Hans Christian Schmidt (V) Charlotte Bagge Hansen (M) Karin Liltorp (M) Hans Kristian Skibby (DD) fmd. Kristian Bøgsted (DD) Alexander Ryle (LA) Carsten Bach (LA) Mette Abildgaard (KF) Per Larsen (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Peter Kofod (DF) Carl Valentin (SF) Marianne Bigum (SF) Søren Egge Rasmussen (EL) Trine Pertou Mach (EL) Katrine Robsøe (RV) Sascha Faxe (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5