B 42 Forslag til folketingsbeslutning om retningslinjer og risikovurderinger for brug af kunstig intelligens.

Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 24-04-2024

Afgivet: 24-04-2024

Betænkning afgivet af Udvalget for Digitalisering og It den 24. april 2024

20231_b42_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Digitalisering og It den 24. april 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, DD, LA, M, KF, RV og SP) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (SF, EL og ALT) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Et andet mindretal i udvalget (DF) vil stemme hverken for eller imod beslutningsforslaget ved 2. (sidste) behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraternes medlemmer af udvalget mener, at kunstig intelligens har store potentialer for samfundet, og at det kan spille en afgørende rolle i forbindelse med fremtidens udfordringer. Derfor mener DD, at det er vigtigt, at vi har øget fokus på brugen af kunstig intelligens.

DD deler den grundlæggende intention med forslaget. Dog ser DD nogle udfordringer ved udformningen af retningslinjer, som forslagsstillerne foreslår f.eks. at specifikke retningslinjer for danske virksomheder potentielt kan skade den danske konkurrenceevne.

Dette ændrer ikke på, at DD er åbne for at diskutere, hvordan man i fremtiden på dansk eller internationalt plan kan anvende kunstig intelligens på en sikker og ansvarlig måde.

På baggrund af ovenstående kan DD ikke støtte beslutningsforslaget.

Det Konservative Folkeparti

Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget ønsker, at Danmark følger EU's reguleringer og ikke indfører strengere nationale regler, som kan hæmme innovationen, herunder den offentlige opgaveløsning og den danske konkurrenceevne.

Medarbejdere i Danmark skal være i stand til at anvende AI aktivt, og de skal vide, hvordan de gør dette uden at kompromittere sikkerheden og dele fortrolige data. De skal samtidig lære at bruge AI med den præcisering, at det faglige ansvar ikke dermed kan udliciteres til teknologien. Dette ligger fortsat hos den enkelte medarbejder.

Det Konservative Folkeparti ønsker at accelerere indsatsen inden for AI ud over de nuværende tildelinger og mener, at det er vigtigt, at Danmark opretholder konkurrencefordele inden for AI. I Det Konservative Folkeparti har vi et ønske om at frigive flere data for at stimulere AI-udviklingen og arbejder f.eks. for, at sundhedsdata, (og andre datakilder) stilles til rådighed for forskning og private virksomheder i anonymiseret form, så den viden, der er i disse data, kan udnyttes med henblik på at opnå viden og indsigter, der kan bidrage til nye, innovative løsninger til gavn for borgerne og den danske konkurrenceevne. Denne udnyttelse vil ske i andre lande, hvorved Danmark vil sakke bagud, hvis vi begrænser egne virksomheders og forskeres adgang herhjemme.

Det Konservative Folkeparti ønsker herudover, at der sættes fokus på den digitale dannelse af befolkningen i al almindelighed. Vores børn og unge skal kunne forstå og agere i en digital fremtid, og langt flere skal kunne forstå teknologi. Det er ikke længere nok alene at være bruger af digital teknologi. Både nuværende og kommende generationer skal være i stand til at gå oplyst og kritisk til anvendelsen af teknologi, dataetik og kunne gebærde sig i et samfund præget af øget digitalisering - herunder øget anvendelse af kunstig intelligens.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 8. november 2023 og var til 1. behandling den 10. januar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Digitalisering og It.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på beslutningsforslaget.

Birgitte Vind (S) Malte Larsen (S) Ida Auken (S) Tanja Larsson (S) Kris Jensen Skriver (S) Per Husted (S) Sara Emil Baaring (S) Simon Kollerup (S) Thomas Skriver Jensen (S) Louise Elholm (V) Preben Friis-Hauge (V) Anna Falkenberg (SP) Preben Bang Henriksen (V) Jeppe Søe (M) nfmd. Lars Arne Christensen (M) Betina Kastbjerg (DD) Dennis Flydtkjær (DD) Alexander Ryle (LA) Sandra Elisabeth Skalvig (LA) Dina Raabjerg (KF) Lise Bertelsen (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Peter Kofod (DF) Lisbeth Bech-Nielsen (SF) fmd. Mads Olsen (SF) Kirsten Normann Andersen (SF) Rosa Lund (EL) Stinus Lindgreen (RV) Christina Olumeko (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5