B 206 Forslag til folketingsbeslutning om, at Danmark fortsætter forhandlingerne med Rwanda eller et andet tredjeverdensland om at modtage de asylansøgere, der kommer til Danmark.

Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 17-05-2024

Fremsat den 17. maj 2024 af Morten Messerschmidt (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (MF), Peter Kofod (MF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b206_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 17. maj 2024 af Morten Messerschmidt (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (MF), Peter Kofod (MF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om, at Danmark fortsætter forhandlingerne med Rwanda eller et andet tredjeverdensland om at modtage de asylansøgere, der kommer til Danmark

Folketinget pålægger regeringen at fortsætte forhandlinger med Rwanda eller et andet tredjeverdensland ligesom den aftale Storbritannien har indgået med Rwanda om at modtage asylansøgere.

Bemærkninger til forslaget

Der er et nærmest konstant og ekstremt højt asylpres på de europæiske grænser. I 2022 var der op mod en million asylansøgninger i Europa (Europa-Parlamentet (»Asyl og migration i EU: Fakta og tal«, www.europarl.europa.eu). En af løsningerne på dette problem kan være, at danske asylansøgere sendes til Rwanda eller et andet tredjeverdensland med henblik på behandling af deres sag dér, hvilket vil løse noget af problemet med illegal indvandring til Europa og herunder Danmark.

De to seneste socialdemokratisk ledede regeringer har gennem nu 6 år advokeret for, at der skal oprettes et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeverdensland, og Rwanda har været et af de lande, der har været på tale. Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek har desuden i efteråret 2022 underskrevet en erklæring med Rwanda om, at landene vil indgå en aftale om at flytte asylbehandlingen til Rwanda.

Dog har regeringen den seneste tid haft større fokus på, at der bliver udarbejdet en fælles europæisk løsning i form af fælles modtagecentre. Vi ved dog erfaringsmæssigt, at løsninger på EU-plan har meget lange udsigter, og i lyset af den nylige aftale mellem Storbritannien og Rwanda er det en hurtigere løsning på det danske problem, at Danmark hurtigst muligt genoptager forhandlingerne med Rwanda og dermed får etableret en varig aftale, så Rwanda kan modtage asylansøgerne.

Hensigten med forslaget er, at asylansøgere slet ikke bliver fristet af at søge asyl i Danmark, og gør de det alligevel, vil deres ophold heller ikke på sigt være i Danmark. Forslagsstillernes holdning er stadigvæk, at der ikke skal ankomme nogen asylansøgere til Danmark, og at både Danmark og EU skal have en så kontrolleret, sikker og permanent grænsekontrol, at asylansøgerne afvises fra at komme ind i både Danmark og resten af EU. Denne løsning er et skridt i den rigtige retning, indtil det lykkes helt at afvise asylansøgere, der møder op ved EU-landenes grænser.

Skriftlig fremsættelse

Morten Messerschmidt (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om, at Danmark fortsætter forhandlingerne med Rwanda, eller et andet tredjeverdensland, om at modtage de asylansøgere, der kommer til Danmark.

(Beslutningsforslag nr. B 206)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.