B 205 Forslag til folketingsbeslutning om at screene organisationer og enkeltpersoner, der samarbejder med offentlige myndigheder, for ekstremisme.

Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 16-05-2024

Fremsat den 16. maj 2024 af Morten Messerschmidt (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b205_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 16. maj 2024 af Morten Messerschmidt (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at screene organisationer og enkeltpersoner, der samarbejder med offentlige myndigheder, for ekstremisme

Folketinget pålægger regeringen at udarbejde rammerne for en mekanisme, der skal screene organisationer og enkeltpersoner, der skal samarbejde med offentlige myndigheder, for ekstremisme, førend offentlige myndigheder indgår samarbejde med organisationerne eller personerne.

Bemærkninger til forslaget

Den 14. marts 2024 offentliggjorde den britiske regering nye overvejelser om bekæmpelse af ekstremisme i det britiske samfund (»Storbritannien indfører ny definition af ekstremisme«, B. T., den 14. marts 2024). Det sker på baggrund af en stigning i udbredelsen af radikalisering og ekstremisme i kølvandet på terrorangrebet i Israel den 7. oktober 2023 (»Huge rise in antisemitic abuse in UK since Hamas attack, says charity«, The Guardian, den 15. februar 2024). 77 pct. af britiske jøder føler sig i dag mindre trygge i det britiske samfund (»Three-quarters of UK Jews more fearful for their safety since 7/10«, www.jewishnews.co.uk). Samtidig udtrykker næsten halvdelen af den britiske befolkning antisemitiske synspunkter (Survey finds 45% of UK adults hold antisemitic views, independent.co.uk).

Indeholdt i de nye overvejelser er en ny definition af begrebet ekstremisme og nye principper for, hvornår britiske myndigheder må samarbejde med organisationer i civilsamfundet. Den britiske regering har derfor besluttet, at offentlige myndigheder ikke skal kunne indgå samarbejder med myndigheder eller organisationer, der falder inden for den nye definition af ekstremisme, som regeringen har fastlagt. Formålet er bl.a. at sikre, at organisationer og enkeltpersoner, der spreder had og øger udbredelsen af ekstremistiske ideologier, ikke legitimeres gennem deres samarbejde med regeringen (What's in the UK's new definition of »extremism«, Aljazeera.com).

Ifølge forslagsstillerne oplever vi i Danmark ligesom i Storbritannien en stigning i antisemitiske hændelser. Vi har været vidne til, hvordan demonstrationer er gået gennem Danmarks større byer, mens man har opfordret til jihad og udsletningen af Israel. Dansk Folkeparti bakker op om ytringsfriheden, men vil ikke acceptere, at der opfordres til jihad og folkemord i ly af ytringsfriheden. Opfordringer til vold og mord, som jihad er udtryk for, er eller bør være strafbare i henhold til dansk lovgivning.

Dansk Folkeparti ønsker på baggrund af det britiske initiativ, at den danske regering foretager en screening af organisationer og enkeltpersoner i Danmark for ekstremistisk potentiale med henblik på at beslutte, om myndigheder bør samarbejde med disse personer eller organisationer. Særlig er der et behov for dette, for så vidt angår organisationer og enkeltpersoner, der arbejder på et islamisk grundlag. Der findes et utal af moskéer, foreninger, dialoggrupper og andre, som hævder at repræsentere hele eller dele af den muslimske befolkningsgruppe bosiddende i Danmark.

Senest har Nørrebro Lokaludvalg samarbejdet med musiker Isam Bachiri om en fejring af ramadanen i Nørrebros gader (»Bruger 80.000 skattekroner på ramadan-skilt: »Det skal op hvert år««, B. T., den 11. marts 2024). Isam Bachiri er velkendt for islamistiske sympatier. Han har f.eks. ytret sig kritisk om en kvindes manglende tildækning i forbindelse med et tv-show (Outlandish stødt af nøgne skuldre, TV 2, den 5. december 2006). I P1 Debat nægtede Isam Bachiri at tage afstand fra Hamas, der er opført på såvel USA's som EU's liste over terrororganisationer. I P1 Debat mente Isam Bachiri, at hvorvidt Hamas var en terrororganisation eller ej, var »et spørgsmål om perspektiv«. »Man kan ikke afholde en festival med den ene hånd og køre folkedrab med den anden«, sagde Bachiri med henvisning til angrebet på Nova Musik Festivalen i Re'im - altså selv samme festival, hvor 364 civile blev nedslagtet af Hamas - organisationen som Bachiri ikke ønsker at betegne som en terrororganisation (»Isam B. fik frataget pris efter Hamas-udtalelser«, B. T., den 6. december 2023).

Københavns Kommune støttede igennem længere tid organisationen Fædregruppen, der senere fik navnet Foreningen Nørrebronx, med økonomisk midler. Formandes, Khalid Alsubeihis, opfordringer til at få unge indvandrere til at drage i hellig krig i Syrien fik dog i 2013 Københavns Kommune til at stoppe den økonomiske støtte (»Københavns Kommune stopper tilskud til Nørrebronx«, TV 2 Kosmopol, den 8. november 2013).

Under udarbejdelsen af den såkaldte koranlov (lovforslag nr. L 65, folketingssamlingen 2023-24, Forslag til lov om ændring af straffeloven (Forbud mod utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund) inddrog ministeriet organisationen Dansk Muslimsk Union i arbejdet. Det skriver organisationen selv på Facebook (»kære alle, I dag afholdt Dansk Muslimsk Union (DMU) sit første formandsskabsmøde efter sommerferien. . . den 20. august 2023«). Organisationen tæller, så vidt Dansk Folkeparti er orienteret, bl.a. foreninger med rod i Det Muslimske Broderskab og med forbindelser til det tyrkiske direktorat for religiøse forhold, Diyanet. Efter eget udsagn var gruppen den 18. august til møde med repræsentanter fra bl.a. Justitsministeriet og Udenrigsministeriet for at drøfte indholdet af det foreslåede lovforslag. Med andre ord har regeringen taget aktører, som efter Dansk Folkepartis opfattelse er ekstremistiske muslimske organisationer, direkte med på råd i forbindelse med udarbejdelsen af dansk lovgivning om forbud mod forhånelse af Koranen.

Forslagsstillerne finder det dybt problematisk, at offentlige aktører, hvad enten det er et ministerie, et byråd eller et lokaludvalg under Københavns Borgerrepræsentation, samarbejder med ekstremistiske kræfter. Dette er med til at understøtte disse foreningers autoritet i lokalmiljøet og medvirker til at udbrede en fundamentalistisk fortolkning af islam. På denne baggrund ønsker Dansk Folkeparti, at alle organisationer og enkeltpersoner, der skal samarbejde med offentlige myndigheder, skal screenes for ekstremisme. Organisationer, der identificeres som ekstremistiske, skal have fjernet offentlig støtte, og offentlige myndigheder må ikke samarbejde med dem.

Skriftlig fremsættelse

Morten Messerschmidt (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at screene organisationer og enkeltpersoner, der samarbejder med offentlige myndigheder, for ekstremisme.

(Beslutningsforslag nr. B 205)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.