B 199 Forslag til folketingsbeslutning om at tilsidesætte den del af engangsplastikdirektivet (EU) 2019/904, der vedrører forbud mod markedsføring af engangssugerør af plastik.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 12-04-2024

Fremsat den 12. april 2024 af Morten Messerschmidt (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b199_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 12. april 2024 af Morten Messerschmidt (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at tilsidesætte den del af engangsplastikdirektivet (EU) 2019/904, der vedrører forbud mod markedsføring af engangssugerør af plastik

Folketinget pålægger regeringen at tilsidesætte artikel 5 i direktiv (EU) 2019/904, for så vidt angår bestemmelserne fastsat i nr. 4 i del B i bilaget til direktivet, og som følge heraf ændre bekendtgørelsen om forbud mod markedsføring af visse engangsplastprodukter m.v. og om krav til visse andre engangsplastprodukter, for så vidt angår adgangen til at markedsføre engangssugerør af plastik.

Bemærkninger til forslaget

I juni 2019 vedtog Europa- Parlamentet og Rådet et forbud mod en række produkter produceret af plastik. Bestemmelserne er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/904 af 5. juni 2019 om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning - også kendt som engangsplastikdirektivet og udmøntet i Danmark gennem bekendtgørelse nr. 1173 af 4. september 2023 om forbud mod markedsføring af visse engangsplastprodukter m.v. og om krav til visse andre engangsplastprodukter. Af direktivet fremgår det, at et af kriterierne for at forbyde et engangsplastprodukt er hyppigheden af, at det pågældende produkt findes på strande i Den Europæiske Union.

Engangsplastikdirektivet er udformet på baggrund af erfaringer i hele Den Europæiske Union og er således ikke tilpasset lokale forhold. I Danmark er der ikke store problemer med fund af vandflasker i plast på grund af vores pantsystem.

Dansk Folkeparti er enig i den overordnede ambition om at nedbringe mængden af plastaffald og reducere anvendelsen af plastprodukter, hvor det er muligt. Det fremgår imidlertid af betragningerne i direktivet, at »For visse engangsplastprodukter findes der endnu ikke egnede og mere bæredygtige tilgængelige alternativer«.

Dette er efter Dansk Folkepartis opfattelse tilfældet, når det gælder engangssugerør. Engangssugerør af plastik er forsøgt erstattet af sugerør af pap. Erfaringen er imidlertid, at pap er uegnet til anvendelse som sugerør. Papsugerør bliver hurtigt bløde og kan reelt ikke erstatte et plastiksugerør. Nogle restauranter har helt valgt at udfase anvendelsen af sugerør. Det kan imidlertid være vanskeligt for små børn at håndtere drikke uden sugerør, ligesom sugerør mindsker emaljeskaderne på tænderne i forbindelse med indtagelse af syreholdige drikke. Fraværet af sugerør kan således i princippet føre til flere emaljeskader. Af ovennævnte årsager er det Dansk Folkepartis opfattelse, at de betragninger, der er gjort gældende i direktivet om, at forudsætningen for et forbud er, at der findes egnede alternativer, ikke er til stede, når det handler om sugerør i plastik.

Dansk Folkeparti ønsker på denne baggrund, at vi i Danmark beslutter at tilsidesætte den del af engangsplastikdirektivet, der vedrører forbud mod engangssugerør af plastik.

Forbuddet mod markedsføring af engangssugerør af plastik er fastsat i direktivets artikel 5, og sugerør er optaget som nr. 4 i del B i direktivets bilag. Det er konkret denne bestemmelse, Dansk Folkeparti ønsker at udfordre. Henset til den enorme træghed i EU's lovgivningssystem, ser Dansk Folkeparti det ikke som et realistisk alternativ at arbejde for en ændring af engangsplastikdirektivet. Danmark bør i stedet gå forrest og igen tillade salg og markedsføring af plastiksugerør til engangsbrug.

Skriftlig fremsættelse

Morten Messerschmidt (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at tilsidesætte den del af engangsplastikdirektivet (EU) 2019/904, der vedrører forbud mod markedsføring af engangssugerør af plastik.

(Beslutningsforslag nr. B 199)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.