B 18 Forslag til folketingsbeslutning om at gennemføre den annullerede udflytning af velfærdsuddannelser.

Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 12-10-2023

Fremsat: 12-10-2023

Fremsat den 12. oktober 2023 af Marlene Harpsøe (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

20231_b18_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 12. oktober 2023 af Marlene Harpsøe (DD), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD), Dennis Flydtkjær (DD), Susie Jessen (DD), Peter Skaarup (DD) og Inger Støjberg (DD)

Forslag til folketingsbeslutning

om at gennemføre den annullerede udflytning af velfærdsuddannelser

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2023-24 at tage de nødvendige initiativer, der tilbageruller beslutningen om at fritage uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver fra aftalen »Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark« af 25. juni 2021, således at den oprindelige aftale opretholdes.

Bemærkninger til forslaget

Forslagsstillerne ønsker ens muligheder for at kunne uddanne sig, hvad enten man bor i de store byer, eller man bor i landdistrikterne - særligt når det gælder velfærdsuddannelserne. I dag er mulighederne for uddannelse i alt for høj grad afhængig af, hvor i landet man er bosat. Det ønsker forslagsstillerne at gøre op med.

Mulighederne for uddannelse - og senere beskæftigelse - er grundlæggende forudsætninger for et meningsfyldt liv i dagens Danmark. Hvis vi skaber flere og bedre uddannelsesmuligheder i landdistrikterne, vil det bidrage til et bedre liv uden for de store byer.

Derfor ønsker forslagsstillerne med dette beslutningsforslag at tilbagerulle regeringens og aftalepartiernes beslutning om at fritage uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver fra aftalen om udflytning af uddannelser (»2. tillæg til den politiske aftale om Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark«, Uddannelses- og Forskningsministeriet, den 4. maj 2023).

Forslagsstillerne konstaterer, at der over de seneste årtier har været en massiv søgning på de videregående uddannelser i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Det er positivt, når mange unge får opfyldt deres ønske om at studere i en af landets store byer, men det er også vigtigt, at vi prioriterer at udvikle uddannelsesmulighederne i vores landdistrikter.

Ved årets optag i 2023 på de videregående uddannelser ses en stigning på 6 pct. i antallet af studerende, der optages på uddannelser uden for de store byer. Til sammenligning ses en stigning på 2 pct. i nye studerende på landsplan (»Optagelsen til de videregående uddannelser pr. 28. juli 2023«, Uddannelses- og Forskningsministeriet, juli 2023).

Den udvikling vil forslagsstillerne gerne understøtte, så flere unge får mulighed for at uddanne sig i hele landet og uddannelsesinstitutionerne kan bidrage med arbejdskraft til lokalsamfundet. Dermed mener forslagsstillerne også, at regeringen og aftalepartierne går i en forkert retning, når den fritager de fire store velfærdsuddannelser til lærer, sygeplejerske, socialrådgiver og pædagog fra aftalen »Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark« af 25. juni 2021.

Forslagsstillerne mener, at regeringens og aftalepartiernes beslutning er endnu et skridt i den forkerte retning, når det kommer til at skabe en bedre balance mellem land og by i Danmark, og landdistrikterne mærker allerede konsekvenserne af beslutningen.

I Rebild i Nordjylland stod rammerne til en pædagoguddannelse klar til at byde nye elever velkommen efter sommerferien, men regeringens beslutning betyder, at stikket er trukket på projektet (»UCN dropper udflytning af pædagoguddannelse«, Altinget, den 20. januar 2023).

Forslagsstillerne anerkender, at bæredygtige uddannelsesinstitutioner med solid søgning og stærke studiemiljøer ikke opstår fra den ene dag til den anden, men kræver vedvarende politisk engagement og ansvar på nationalt såvel som lokalt niveau. Det er ikke muligt at planlægge lokalt og tage et opgør med mange års centralisering i uddannelsespolitikken, hvis ikke alle Folketingets partier bidrager til et Danmark i bedre balance.

Derfor foreslår Danmarksdemokraterne at tilbagerulle beslutningen. På den baggrund vil forslagsstillerne også genindføre kravet om at udflytte 800 uddannelsespladser og oprette 1.000 nye uddannelsespladser på de fire store velfærdsuddannelser uden for de store byer, som det er beskrevet i den politiske aftale »Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark« fra den 25. juni 2021. Formålet med forslaget er at understøtte sammenhængskraften, så det er muligt at bo, leve og uddanne sig i hele Danmark.

Økonomiske konsekvenser og forslag til finansiering

Forslaget vurderes at være forbundet med omkostninger svarende til ca. 203 mio. kr., når ordningen er fuldt indfaset, 800 studiepladser er flyttet ud og oprettelsen af 1.000 nye uddannelsespladser er gennemført (Uddannelses- og Forskningsudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 42, folketingsåret 2022-23, 2. samling). Forslaget er fuldt finansieret i Danmarksdemokraternes finanslovsforslag for 2024 (»En finanslov for hele Danmark«, Danmarksdemokraterne, oktober 2023).

Skriftlig fremsættelse

Marlene Harpsøe (DD):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at gennemføre den annullerede udflytning af velfærdsuddannelser.

(Beslutningsforslag nr. B 18)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.