B 17 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre et reelt dyrepoliti med styrkede beføjelser.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 11-10-2023

Fremsat: 11-10-2023

Fremsat den 11. oktober 2023 af Pia Kjærsgaard (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b17_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 11. oktober 2023 af Pia Kjærsgaard (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at indføre et reelt dyrepoliti med styrkede beføjelser

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af indeværende folketingsår at fremsætte et lovforslag, der indfører et reelt dyrepoliti med de dertil hørende nødvendige ressourcer og øgede beføjelser, som sikrer, at de kan reagere hurtigt på anmeldelser om overtrædelse af dyrevelfærdsloven for at sikre dyrenes ve og vel. Regeringen skal herudover tage initiativer, der styrker, målretter og øger dyrepolitiets efterforskningsmuligheder, så der kan afsiges flere domme i sager, der involverer dyr.

Bemærkninger til forslaget

Fra dyrevelfærdsenheder til et egentligt dyrepoliti

Som nation er vi forpligtet til at tage os ordentlig af de dyr, som er i vores varetægt, men desværre evner ikke alle at gøre det. Derfor er det yderst nødvendigt, at der er myndighedspersoner, som har ansvar for at føre tilsyn, og som kan agere ud fra, hvad der er dyrenes bedste, hvis den eller de, der har dyr i deres varetægt, ikke evner det.

Den 1. juli 2019 blev der oprettet tre dyrevelfærdsenheder, som skal tage sig af forskellige overtrædelser af dyrevelfærdsloven (lovbekendtgørelse nr. 1597 af 8. juli 2021). Enhederne består som udgangspunkt af en leder, en jurist og tre politiassistenter. Forslagsstillerne ønsker at udvide dyrevelfærdsenhederne til et egentligt dyrepoliti, hvor de ansatte udelukkende tager sig af de opgaver, som omhandler overtrædelser af dyrevelfærdsloven. Herudover skal dyrepolitiet bemandes af flere forskellige faggrupper, så også dyrlæger og andre dyrefaglige personer inddrages. Ad den vej sikres det, at de rette kompetencer kan komme i spil.

Styrkede beføjelser til dyrepolitiet

Dyrepolitiet skal kunne operere med en meget kort udrykningstid for at sikre, at en eventuel anmeldelse bliver fulgt op korrekt og så hurtigt, at dyret ikke i mellemtiden kan blive flyttet til et andet sted eller lide yderligere. Dyrepolitiet skal om nødvendigt kunne tilkalde erfarne, uvildige dyrlæger til at vurdere dyreværnssager, og dyrepolitiet skal kunne operere hele døgnet.

Dyrepolitiet skal have beføjelser til at ransage ejendomme efter en kendelse fra retten, hvis der er rimelig grund til at mistænke, at der er sket en overtrædelse af dyrevelfærdsloven, som kræver indgriben, og ransagningen vurderes at være af væsentlig betydning for den videre efterforskning. Dyrepolitiet skal dog også kunne foretage en ransagning straks og uden kendelse, hvis dyrepolitiet skønner, at formålet med ransagningen ellers vil blive forspildt. Denne ransagning skal efterfølgende indbringes for retten.

Dyrepolitiet skal have beføjelser til at pålægge ejeren at få påbegyndt øjeblikkelig dyrlægefaglig behandling af de dyr, der måtte have dette behov, og udgiften skal pålægges ejeren.

Dyrepolitiet skal have bemyndigelse til at fjerne dyr som følge af en overtrædelse af dyrevelfærdsloven. Dyrepolitiet skal ligeledes have bemyndigelse til at få fjernet dyrene fra en ejendom, selv om de ikke direkte er omfattet af en overtrædelse af dyrevelfærdslovens bestemmelser om vanrøgt, hvis der er en formodning om, at ejeren eller den ansvarlige for dyrene vil vanrøgte dem, fordi vedkommende ikke har behandlet andre dyr i sin varetægt ordentligt.

Dyrepolitiet skal efter en fjernelse af dyrene og den efterfølgende dyrlægebehandling kunne pålægge ejeren at betale udgifterne.

Opgradering af myndighedssamarbejdet

Forslagsstillerne ønsker ydermere, at

- de 12 politikredses eksisterende dyreværnsenheders ressourcer skal organiseres som selvstændige enheder i den lokale politienhed, så de kan håndtere dyreværnssager hurtigt og effektivt, og at disse enheder vil have bemyndigelse til om nødvendigt at besigtige dyr på en ejendom uden dommerkendelse. Derudover skal ressourcerne og kompetenceniveauet i dyreværnsenhederne ensartes på tværs af landets politikredse, så der sikres en ligeværdig prioritering, vurdering og håndtering af dyreværnssager. Enhedernes ressourcer skal ikke kunne allokeres til f.eks. at udføre trafikkontroller, men kan kun omdisponeres til akutte alvorlige opgaver som f.eks. et terrorangreb,

- sagsbehandlingstiderne optimeres, så der hurtigere kan træffes afgørelser i sager om vanrøgt,

- samarbejdet mellem dyrepolitiet, Anklagemyndigheden, Fødevarestyrelsen og Det Veterinære Sundhedsråd styrkes. Det vil give en mere målrettet og hurtig sagsfremdrift, hvilket er afgørende for de berørte dyrs situation,

- øge og prioritere ressourcer til sagsbehandlingen af dyreværnssager hos Anklagemyndigheden, Fødevarestyrelsen og Det Veterinære Sundhedsråd, hvilket er afgørende for at sikre en hurtig behandling, som er afgørende for de berørte dyrs ve og vel,

- Det Veterinære Sundhedsråds initiativret bliver genindført for at sætte fokus på konkrete mangler på dyrevelfærdsområdet. Derudover skal rådets ressourcer øges.

- Dyrepolitiets enheder skal tildeles en varig finansiering gennem politiets ressourcer, og enhederne skal samtidig styrkes med flere årsværk.

Endelig foreslås det, at der etableres en fond, som kan bidrage til omkostningerne forbundet med at hjælpe nødstedte dyr. Bidraget til denne fond skal betales som en bod fra de folk, der er blevet dømt for overtrædelse af dyrevelfærdsloven, ud fra principperne om Offerfonden, som man betaler til gennem sager, hvor der er begået kriminalitet af mere alvorlig art og ved grovere færdselsforseelser.

Skriftlig fremsættelse

Pia Kjærsgaard (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at indføre et reelt dyrepoliti med styrkede beføjelser.

(Beslutningsforslag nr. B 17)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.