B 165 Forslag til folketingsbeslutning om en øjeblikkelig og varig våbenhvile i Gaza.

Udvalg: Udenrigsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-03-2024

Fremsat den 1. marts 2024 af Christian Friis Bach (RV), Trine Pertou Mach (EL) og Sascha Faxe (ALT)

20231_b165_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 1. marts 2024 af Christian Friis Bach (RV), Trine Pertou Mach (EL) og Sascha Faxe (ALT)

Forslag til folketingsbeslutning

om en øjeblikkelig og varig våbenhvile i Gaza

Folketinget opfordrer regeringen til at kræve en øjeblikkelig og varig våbenhvile i Gaza, at bidrage til efterforskning af brud på folkeretten i Gaza og i Israel, at øge humanitær bistand til Palæstina og at arbejde for en politisk tostatsløsning på konflikten.

Folketinget fordømmer på det kraftigste terrorangrebet udført af Hamas den 7. oktober 2023 og tilbageholdelsen af gidsler, der er i strid med den humanitære folkeret. Folketinget anerkender, at Israel har ret til at forsvare sig selv inden for rammerne af international lov. Folketinget opfordrer på det kraftigste til, at alle gidsler løslades øjeblikkeligt og betingelsesløst.

I lyset af den fortsatte krig, de mange civile ofre og den dybe humanitære krise i Gaza og på baggrund af de midlertidige foranstaltninger, som blev fremlagt af Den Internationale Domstol den 26. januar 2024, opfordrer Folketinget regeringen til at:

- arbejde for en øjeblikkelig og varig våbenhvile, for en åbning af humanitære korridorer og for at sikre, at de fordrevne civile i Gaza får den fornødne humanitære støtte og mulighed for at vende hjem, når det er sikkert,

- aktivt bidrage til efterforskning og dokumentation af brud på folkeretten, herunder den humanitære folkeret, folkedrabskonventionen og menneskerettighedskrænkelser, og aktivt at arbejde for at støtte internationale undersøgelser, inklusive ved Den Internationale Straffedomstol, af krigsforbrydelser i Gaza og Israel og fordømme alle overtrædelser begået af konfliktens parter,

- øge det danske humanitære bidrag til Gaza markant med henblik på at tilvejebringe nødhjælp og genopbygge hospitaler, kritisk infrastruktur og skoler og at øge dansk udviklingsbistand til Palæstina, herunder også for at styrke demokratiske stemmer i civilsamfundet, der har hårdt brug for støtte, og

- genetablere en politisk horisont for en varig fred og tostatsløsning, herunder at tage initiativ i EU-regi til at formulere og vedtage en ny strategi, som adresserer de grundlæggende årsager, der driver konflikten, og hvor hele EU's værktøjskasse tages i brug. Det indebærer politiske forhandlinger mellem parterne, afvikling af den israelske besættelse og de folkeretsstridige bosættelser samt afholdelse af palæstinensiske valg.

Bemærkninger til forslaget

Forslagsstillerne fremsætter dette beslutningsforslag, som er inspireret af et borgerforslag om, at Danmark skal fordømme israelske krigsforbrydelser i Gaza, øge dansk bistand til Palæstina og arbejde for en politisk løsning på konflikten, jf. beslutningsforslag nr. B 84, folketingsåret 2023-24. Forslagsstillerne ønsker dermed at tilgodese og imødekomme hensigterne fra borgerforslagets stillere og de 79.839 borgere, der underskrev forslaget i 2023.

Situationen i Palæstina er siden behandlingen af borgerforslaget blevet drastisk forværret, og det grundlæggende budskab i forslaget er blevet endnu vigtigere og mere aktuelt. I skrivende stund har FN's børnefond (UNICEF) og FN's Fødevareprogram (WFP) sat nødhjælpen på pause i det nordlige Gaza, da der er »fuldstændig kaos og vold på grund af kollapset af den civile orden« (»FN sætter nødhjælpen til det nordlige Gaza på pause. Den civile orden er kollapset«, dr.dk, den 21. februar 2024). FN har i december advaret om, at befolkningen i det nordlige Gaza står over for en decideret hungersnød i maj, hvis kampene fortsætter. UNICEF Danmark har tilkendegivet, at det er uden globalt fortilfælde, at antallet af akut underernærede i Gaza er steget så hurtigt (»Antallet af akut underernærede børn i Gaza er »fuldstændig uden globalt fortilfælde«, tv2.dk, den 21. februar 2024).

Udsigten til en mulig israelsk landoffensiv i Rafah, hvor mere end en million palæstinensere har søgt tilflugt, har yderligere gjort spørgsmålet om en ny våbenhvile i Gaza mere og mere nødvendig og akut. Israel truer med en større offensiv, medmindre Hamas befrier alle gidsler inden den 10. marts 2024. Dette har store humanitære konsekvenser for situationen i Gaza og bidrager desuden til en øget risiko for, at ustabiliteten i Mellemøsten eskalerer og kommer ud af kontrol.

Forslaget har fokus på en øjeblikkelig og varig våbenhvile. Med en »pause« eller en »midlertidig våbenhvile«, som USA foreslog i FN's Sikkerhedsråd den 20. februar 2024, accepterer man, at næste skridt vil være krig. Med en varig våbenhvile signalerer man derimod, at næste skridt skal være fred.

Forslaget har desuden fokus på, at Danmark aktivt støtter efterforskning af eventuelle brud på folkeretten og krigsforbrydelser, herunder bakker op om Den Internationale Straffedomstol, sikrer øget humanitær hjælp og bistand til civilbefolkningen i Gaza, styrker den politiske indsats for en varig løsning på konflikten, herunder et stop for de ulovlige bosættelser, som ødelægger håbet om en varig fred og en tostatsløsning.

Skriftlig fremsættelse

Christian Friis Bach (RV):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om en øjeblikkelig og varig våbenhvile i Gaza.

(Beslutningsforslag nr. B 165)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.