B 164 Forslag til folketingsbeslutning om at afskaffe tolkegebyret i sundhedsvæsenet.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-03-2024

Fremsat: 01-03-2024

Fremsat den 1. marts 2024 af Runa Friis Hansen (EL), Kirsten Normann Andersen (SF), Stinus Lindgreen (RV) og Helene Liliendahl Brydensholdt (ALT)

20231_b164_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 1. marts 2024 af Runa Friis Hansen (EL), Kirsten Normann Andersen (SF), Stinus Lindgreen (RV) og Helene Liliendahl Brydensholdt (ALT)

Forslag til folketingsbeslutning

om at afskaffe tolkegebyret i sundhedsvæsenet

Folketinget pålægger regeringen at afskaffe det eksisterende gebyr på tolkning i sundhedsvæsenet.

Regeringen skal indkalde til forhandlinger herom med Folketingets partier inden den 1. januar 2025.

Formålet er at fjerne den nuværende ordning i sundhedsvæsenet, der skaber ulighed i sundhed og er sundhedsskadelig, samtidig med at ordningen er en administrativ byrde og tager tid fra patientbehandling i et yderst presset sundhedsvæsen.

Bemærkninger til forslaget

Et væsentligt sted at gøre op med uligheden i sundhed er at sikre gratis og tilgængelig tolkning i sundhedsvæsenet for dem, der har behov. Forslagsstillerne mener, at vi skal fjerne tolkegebyret i sundhedsvæsenet, da det skaber ulighed, er sundhedsskadeligt og rammer nogle af de svageste grupper i vores samfund, heriblandt minoritetsetniske ældre. Derudover er det bureaukratisk og tager tid fra patientbehandling i et yderst presset sundhedsvæsen (lovbekendtgørelse nr. 855 af 23. juni 2018 om tolkebistand efter sundhedsloven).

Ifølge et svar til Folketinget er mere end 10.000 personer hvert år i de seneste par år blevet opkrævet tolkegebyr. Et gebyr, der strækker sig fra 191 kr. til 1.675 kr. Det er et klokkeklart brud med den lige adgang til sundhedsydelser, vi værdsætter ved det danske sundhedsvæsen, og bidrager til ulighed i sundhed, jf. Sundhedsudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 455, folketingsåret 2022-23, 2. samling.

Af førnævnte svar fremgår det, at »regionerne beskriver, at der er et stort tids- og ressourcemæssigt forbrug ved håndtering af tolkegebyrordningen i alle regioner. Udgifter til administration dækker over løn til administrativt personale, udgifter til lægeerklæringer, it m.v«. De administrative udgifter opgøres af Danske Regioner til at udgøre 5-10 mio. kr. årligt.

Indførelsen af et tolkegebyr gav staten et provenu på 1,8 mio. kr. årligt, jf. Sundhedsudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 533, folketingsåret 2021-22.

En afskaffelse af tolkegebyret i sundhedsvæsenet kan således sagtens vise sig at være en besparelse for det offentlige. Hvis det ikke er tilfældet, forventes forslaget allerhøjest at koste 2 mio. kr. Forslagsstillerne foreslår, at forslaget finansieres af råderummet.

Skriftlig fremsættelse

Runa Friis Hansen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at afskaffe tolkegebyret i sundhedsvæsenet.

(Beslutningsforslag nr. B 164)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.