B 14 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af overenskomst af 14. juni 2022 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Naalakkersuisut på den ene side og Canadas regering på den anden side om maritim afgrænsning og landeafgrænsning i området mellem Grønland og Canada.

Af: Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M)
Udvalg: Udenrigsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh/Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2023

Fremsættelse: 05-10-2023

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2023)

20231_b14_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2023)

Udenrigsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af overenskomst af 14. juni 2022 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Naalakkersuisut på den ene side og Canadas regering på den anden side om maritim afgrænsning og landeafgrænsning i området mellem Grønland og Canada

(Beslutningsforslag nr. B 14)

Beslutningsforslaget skal muliggøre Danmarks indgåelse af overenskomst af 14. juni 2022 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Naalakkersuisut på den ene side og Canadas regering på den anden side om maritim afgrænsning og landeafgrænsning i området mellem Grønland og Canada.

Overenskomsten indeholder tre grænsedragninger: 1) den maritime grænse inden for 200 sømil, som løber fra Lincolnhavet mod nord til Labradorhavet mod syd, 2) afgrænsning af kontinentalsoklen (havbund) i Labradorhavet uden for 200 sømil samt 3) landegrænsen på øen Tartupaluk (Hans Ø).

Overenskomsten etablerer verdens længste samlede maritime grænse på i alt 3.962 km samt en af verdens korteste landegrænser på en ø (1,2 km). Overenskomsten deler desuden kontinentalsoklen i Labradorhavet, hvor sokkelkrav indsendt af hhv. Kongeriget Danmarks regering sammen med Naalakkersuisut og Canadas regering overlappede med ca. 79.000 km².

Forhandlingerne med Canada er pågået siden 2005 og blev væsentligt intensiveret ved fejringen af 10 års jubilæet for Ilulissat-erklæringen i 2018. Ved den anledning blev der nedsat en fælles arbejdsgruppe mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Naalakkersuisut på den ene side og Canadas regering på den anden side for at få løst udestående spørgsmål i farvandene mellem Grønland og Canada.

Nærværende overenskomst blev indgået ved underskrift den 14. juni 2022 i Ottawa.

Undertegnelsen skete med forbehold for godkendelse i henhold til hver parts interne forfatningsretlige procedurer.

Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af relevante myndigheder fra Kongeriget Danmark og Canada, som skal se nærmere på den praktiske implementering af aftalen, herunder hvordan den praktiske udførelse af grænseovervågning, grænsepassage mv. skal ske, særligt med henblik på at sikre overholdelse af Danmarks forpligtelser over for EU.

Idet jeg i øvrigt henviser til de bemærkninger, der ledsager forslaget, skal jeg tillade mig at anbefale det til det høje Tings velvillige behandling.