B 137 Forslag til folketingsbeslutning om at udvide kredsen af frivilliges fagligheder i retshjælpskontorer.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Afgivet: 30-05-2024

Afgivet: 30-05-2024

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om at udvide kredsen af frivilliges fagligheder i retshjælpskontorer. afgivet af Retsudvalget den 30. maj 2024

20231_b137_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Retsudvalget den 30. maj 2024

1. Politiske bemærkninger

Udvalget

Udvalget er enig i, at det er vigtigt at sikre retshjælp i hele Danmark - også i landdistrikterne. Udvalget anerkender, at det kan være svært at skaffe frivillige især i landdistrikterne, da rekrutteringen af jurister bliver vanskeligere som følge afstanden til de store studiebyer, hvor disse uddannes. Dette giver en risiko for, at retshjælpsinstitutioner lukker eller bliver meget sårbare i områder, hvor flere og flere udsatte, som potentielt kan have brug for retshjælp, bor.

Udvalget anerkender endvidere, at det er en forudsætning for at være en tilskudsberettiget retshjælpsinstitution, at institutionen kan godkendes af Civilstyrelsen. Godkendelse forudsætter efter de gældende regler, bl.a. at der tilbydes grundlæggende mundtlig rådgivning inden for samtlige juridiske sagsområder af rådgivere, der er tilstrækkeligt kvalificerede. Civilstyrelsens praksis har derfor som udgangspunkt været, at der kun ydes tilskud til retshjælpsinstitutioner, som varetages af jurister og jurastuderende under supervision af jurister, idet denne faggruppe har et tilstrækkeligt fagligt fundament til at kunne yde grundlæggende rådgivning inden for samtlige sagsområder og ikke kun begrænsede sagsområder. Civilstyrelsen har efter konkret vurdering også ydet tilskud til retshjælpsinstitutioner, som varetages af erhvervsjurister og erhvervsjurastuderende, såfremt retshjælpen ydes i samråd med jurastuderende og under supervision af jurister.

Udvalget er derfor enig om at tillade Civilstyrelsen at ændre praksis, således at der fremover også kan søges midler til retshjælpsinstitutioner med socialrådgivere, ligesom retshjælpsinstitutioner med erhvervsjurister kan være tilskudsberettigede. Dette giver mening, fordi en del retshjælpsinstitutioner modtager borgere, hvor rådgivning inden for f.eks. servicelovgivningen er relevant, og hvor socialrådgivere kan aflaste juristerne i retshjælpsinstitutionen. Justitsministeriet skal derfor gå i dialog med Civilstyrelsen om, hvordan praksisændringen og dermed retshjælpsinstitutionernes kendskab til, at socialrådgivere kan bidrage i retshjælpsarbejdet, øges. Det kan f.eks. ske ved udarbejdelse af retningslinjer, vejledning el.lign. Arbejdet forventes færdiggjort inden udgangen af 2024.

En del borgere i retshjælpen kommer også med økonomiske problemer, inkassosager, gæld el.lign. Udvalget mener, at det bør undersøges i arbejdet om retshjælp og fri proces, om og hvordan disse - eller andre fagligheder - kan indgå i en retshjælpsinstitution. En nærmere plan for arbejdet vil blive sendt til Folketingets Retsudvalg.

Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 29. februar 2024 og var til 1. behandling den 21. maj 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 1 bilag på beslutningsforslaget.

P.u.v.

Steffen Larsen

formand