B 10 Forslag til folketingsbeslutning om forbedret dyrevelfærd for søer med henblik på øget trivsel og overlevelse i danske svinestalde.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 07-02-2024

Afgivet: 07-02-2024

Betænkning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 7. februar 2024

20231_b10_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 7. februar 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, M, LA, DD, KF og Kim Edberg Andersen (UFG)) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (SF, EL, RV og ALT) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Et andet mindretal i udvalget (DF) vil stemme hverken for eller imod lovforslaget ved 3. behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget støtter alle initiativer, der kan styrke dyrevelfærden. Dog skal initiativerne balanceres således, at man ikke løser ét problem og i stedet skaber et andet - bl.a. ved at skabe urimelige konkurrencevilkår for landmanden, så man i stedet får større import af tilsvarende dyr fra andre lande, hvor dyrevelfærden ikke er bedre og priserne ikke er konkurrencevenlige.

Socialisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet

Socialisk Folkepartis, Enhedslistens, Radikale Venstres og Alternativets medlemmer af udvalget finder, at der er brug for øjeblikkelige forbedringer af søers dyrevelfærd og nedbringelse af den rekordhøje dødelighed blandt søer i danske stalde.

Intentionen med beslutningsforslaget var at iværksætte en forpligtende indsats efter mange års stigende dødelighed og manglende effekt af frivillige aftaler og mål. Partierne tager til efterretning, at regeringen stemmer imod forslaget.

Regeringen har imidlertid i forbindelse med sit dyrevelfærdsudspil »Sammen om dyrene« af 10. januar 2024 tilkendegivet at have til hensigt at forbedre dyrevelfærden i Danmark, også for søerne.

Partierne opfordrer på den baggrund regeringen til at øge ambitionen for søerne i dyrevelfærdspakken og lade udvalgte forslag fra og intentionen bag beslutningsforslaget indgå i det videre arbejde.

Partierne finder det glædeligt, at ministeren i forbindelse med behandlingen af beslutningsforslaget på spørgsmålet, om dyrevelfærdsloven kan sættes ud af kraft, når det gavner erhvervsøkonomiske hensyn, klart svarer: »Dyrevelfærdsloven skal selvsagt overholdes«. Der henvises til svar på spørgsmål 14.

Det er ligeledes glædeligt, at regeringen i lighed med forslagsstillerne vil stille krav om uddannelse i dyrevelfærd for staldpersonale.

Det skal dog understreges, at der skal meget mere til, hvis søers og pattegrises dødelighed skal nedbringes effektivt.

Partierne opfordrer derfor til, at regeringen straks tager initiativ til en teknisk høring med forskere fra myndighedsberedskabet ved Aarhus Universitet om, hvilke indsatser der fra eksperthold kan anbefales, hvis søernes velfærd skal forbedres. Denne høring vil kunne udgøre et fagligt funderet afsæt for en indsats, der kan gøre en forskel for Danmarks 1 million søer.

Partierne opfordrer desuden til, at regeringen iværksætter to undersøgelser hos myndighedsberedskabet ved Aarhus Universitet:

1) En udredning af den høje dødelighed, der ses hos søer i varme perioder og anbefaling af indsatser. På grund af klimaforandringerne må der forventes mere ekstreme vejrforhold fremover, og det haster derfor med viden om problemet. De anbefalede indsatser skal gennemføres som krav i lovgivningen i stedet for som uforpligtende aftaler og mål.

2) En statistisk sikker sammenligning af dyrevelfærd og pattegrisedødelighed i den konventionelle svineproduktion ved brug af genetik fra Topig Norsvin, hvor søer føder færre og mere robuste grise, og den fremherskende genetik fra DanBred.

Endelig opfordres regeringen til at udføre en indsats til fremme af økologisk svineproduktion, hvor søerne har bedre dyrevelfærd og markant lavere sodødelighed end i den konventionelle produktion. Indsatsen bør omfatte en omlægning til 100 pct. økologisk svinekød i statens indkøbsaftaler, så statslige myndigheder fremover kun har mulighed for at indkøbe svinekød fra økologisk produktion.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 4. oktober 2023 og var til 1. behandling den 9. november 2023. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og Fødevareudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 35 spørgsmål til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeeri til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anne Paulin (S) Kim Aas (S) Bjarne Laustsen (S) Camilla Fabricius (S) Tanja Larsson (S) Ida Auken (S) Kasper Roug (S) Kris Jensen Skriver (S) Thomas Jensen (S) Erling Bonnesen (V) nfmd. Mads Fuglede (V) Anni Matthiesen (V) Hans Christian Schmidt (V) Charlotte Bagge Hansen (M) Karin Liltorp (M) Hans Kristian Skibby (DD) fmd. Kristian Bøgsted (DD) Alexander Ryle (LA) Carsten Bach (LA) Mette Abildgaard (KF) Per Larsen (KF) Kim Edberg Andersen (UFG) Peter Kofod (DF) Carl Valentin (SF) Marianne Bigum (SF) Søren Egge Rasmussen (EL) Trine Pertou Mach (EL) Katrine Robsøe (RV) Sascha Faxe (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Moderaterne (M)15
Liberal Alliance (LA)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5