Niveauerne for nitrat i drikkevandet i Danmark følger EU’s grænse på maksimalt 50 mg/l. EU’s krav er et minimumskrav, hvilket betyder, at Danmark kan fastsætte strengere krav til gavn for folkesundheden. Et studie vedr. sammenhængen mellem nitratniveauer i drikkevand og forskellige typer af tarmkræft udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) viser, at det danske samfund kan opnå en gevinst på 2,2 milliarder kr. om året, hvis koncentrationen af nitrat i vores drikkevand sænkes til maksimalt 4 mg/l, hvilket vil medføre 127 færre tilfælde af tarmkræft årligt.
Vil ministeren på baggrund af ovennævnte studie oplyse, om ministeren er villig til at fastsætte strengere krav til, hvor meget nitrat der må være i drikkevandet i Danmark, eksempelvis ved at fastsætte et krav om, at der maksimalt må være 4 mg/l for på den måde at undgå 127 tilfælde af tarmkræft årligt, gavne folkesundheden og spare samfundet for store hospitalsudgifter? Vil ministeren videre redegøre for, hvilke tiltag ministeren er villig til at tage i brug for at reducere nitratindholdet i drikkevandet, herunder om ministeren er villig til at sætte ind mod nitratforureningen ved kilden ved at forbyde, at der spredes kvælstofgødning og gylle på marker ved drikkevandsboringer?
Der henvises til studiet ”Health-economic valuation of lowering nitrate standards in drinking water related to colorectal cancer in Denmark”, Brian H. Jacobsen, Birgitte Hansen og Jörg Schullehner, Science of the Total Environment, den 1. oktober 2023.
Dato: 07-11-2023
Status: Besvaret
Emne:
vand- og havmiljø
Afholdelse af samrådet: Miljø- og Fødevareudvalget 06-12-2023 kl. 13:00