Tak for ordet, og også tak for spørgsmålet. Som det fremgår af begrundelsen for spørgsmålet, er det om et par dage årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine. Lad mig derfor starte med at sige, at regeringen på det kraftigste fordømmer Ruslands ulovlige invasion og vil fortsætte den stærke opbakning og støtte til Ukraines frihedskamp. Vi skal som retssamfund sikre, at personer, der har begået krigsforbrydelser, bliver retsforfulgt, også i Danmark. Derfor er det vigtigt for mig at slå fast, at Danmark ikke er et fristed for krigsforbrydere. Der er ikke bestemmelser i straffeloven, som selvstændigt kriminaliserer tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden, men det betyder ikke, at der er alvorlige mangler i straffeloven. Krigsforbrydelser, tortur og visse forbrydelser mod menneskeheden er kriminaliseret efter reglerne i straffeloven om bl.a. drab, vold, voldtægt, frihedsberøvelse og hærværk.
Samtidig har vi regler om dansk straffemyndighed, også kaldet jurisdiktion, som gør det muligt at retsforfølge lovovertrædelser begået uden for den danske stat, når de angår handlinger omfattet af Romstatutten, hvis gerningspersonen befinder sig i Danmark. Romstatutten er det juridiske fundament for Den Internationale Straffedomstol. Det er også muligt at retsforfølge handlinger, der er omfattet af en international bestemmelse, ifølge hvilken Danmark er forpligtet til at have straffemyndighed, eksempelvis Genèvekonventionens regler om krigsførelse. Personer, der begår krigsforbrydelser i f.eks. Ukraine, kan derfor altså godt holdes strafferetligt ansvarlige i Danmark.
Jeg har også stor forståelse for, at bagtæppet for både spørgsmålet og også SF's beslutningsforslag om det samme emne er en grusom krig, som aktualiserer spørgsmålet om muligheden for retsforfølgelse af internationale forbrydelser i Danmark, og derfor ser jeg også meget frem til den drøftelse, vi skal have, i forbindelse med at vi her i salen behandler beslutningsforslaget.