Tak for spørgsmålet. Regeringen støtter biodiversitetskonventionens målsætning og også Europa-Kommissionens biodiversitetsstrategi. Begge har jo et mål om 30 pct. beskyttet areal på land og til havs i 2030. Der er jo tale om fælles mål – det er ikke et mål for hver enkelt land, men et fælles mål, hvor landene skal bidrage efter evne og potentiale.
I EU var der ved arealopgørelsen i 2019 26 pct. beskyttet landareal, set over hele EU, og 11 pct. beskyttet havareal, også set over hele EU. Så i EU er det 26 pct. landareal og 11 pct. havareal. Vi ved, at Danmark er et af de tættest befolkede lande i EU – landarealet er intensivt udnyttet til byer, men også landbrug og infrastruktur. Dertil kommer, at der jo også er planer om udbygning af vedvarende energi, og det indebærer et stort pres på landarealer. På havet er der ligeledes rift om vores arealer. Vi vil fra regeringens side komme med en opdateret havplan, som netop balancerer de forskellige hensyn, der er til havs, og giver plads til den udbygning af vedvarende energi, som er nødvendig for den grønne omstilling og samtidig beskytter vores havmiljø.
Vores bidrag til de fælles mål følger de gældende retningslinjer fra EU, og det vil sige, at det danske bidrag p.t. er på 15 pct. arealer, der er beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3, fredning med natur som formål, og Natura 2000-områder på land. Når man så kigger på havarealet, bidrager vi lige nu med 29 pct., og der er målet altså, at vi skal nå de 30 pct., og som jeg nævnte, bidrager EU som helhed kun med 11 pct., så der ligger vi altså langt over det generelle EU-niveau. Men vi har også et meget stort havområde, så det giver måske også bedre muligheder for os. Men vi er altså på 29 pct., når det drejer sig om havareal.
Det er vores prioritet i regeringen, at vi skal have mere natur og bedre natur, og det gælder både til lands og til vands.