Tak for det, formand. Tak til spørgeren for spørgsmålet. Jeg går ud fra, at Danmarksdemokraterne er enige i, at vi skal se ligestilling i det danske samfund som en grundlæggende værdi. Og hvorfor skal vi det? Det skal vi, fordi det er noget, der bidrager i særlig grad til sammenhængskraften i vores samfund, og derfor er det altså en særlig værdi, som vi også skal prioritere. Vi skal sørge for, at der er lige muligheder og rettigheder, så man kan udfolde sit potentiale. Det er med til at skabe et mangfoldigt samfund, og det er også med til at fremme et samfund, hvor der er plads til den, man er, uden nogen form for diskrimination. Desværre er vi ikke helt der, og derfor er der behov for, at vi styrker kampen for ligestilling også i erhvervslivet.
Direktivet, som der spørges til, blev vedtaget i 2022 og har til formål at fremme en mere ligelig kønsbalance i store børsnoterede selskabers ledelser. Det er forventningen, at 46 danske virksomheder potentielt vil kunne omfattes af direktivets regler. Og jeg tror, det er vigtigt i forhold til spørgerens spørgsmål lige at understrege, at direktivet jo altså ikke indeholder krav om sanktioner for ikke at nå målsætningen om ligelig kønsbalance, som jo altså er opstillet i direktivet. Derimod er der krav om sanktioner for ikke at bestræbe sig på det. Der er vi i den heldige situation, at Danmark faktisk har regler på området, som er med til at fremme ligelig repræsentation også i selskabers ledelser.
Så vi er godt på vej. Og Erhvervsstyrelsen er som sagt ved at finde ud af, hvor mange det her omfatter i det danske erhvervsliv. Forventningen er som sagt 46. Og man er også ved at finde ud af, hvilke konsekvenser det skal have, hvis man ikke er på vej derhen. Som sagt har vi allerede regler på området, så min forventning er, at også på den her del af ligestillingsområdet spiller dansk erhvervsliv faktisk rigtig godt med.