Mange tak for spørgsmålet, som adresserer det her problem med naturen, som er i krise. Dyre- og plantearter forsvinder i øjeblikket mellem fingrene på os. Eksperter taler jo om, at vi kan have påbegyndt en ny af de her store globale masseudryddelser, og i FN taler man om, at man faktisk ser det største tab af arter på jorden siden dinosaurernes bortgang. Så der er virkelig brug for at vende den tendens globalt, men selvfølgelig også i Danmark.
Der spørges konkret til min holdning til naturnationalparkerne, som er på tegnebrættet, men jo ikke er etableret endnu. Min holdning er, at de kommende naturnationalparker er blandt de helt centrale tiltag, der skal hjælpe vores danske natur på vej. For hovedformålet her er jo netop at gavne naturen og biodiversiteten i nogle store, sammenhængende naturområder, hvor vi lukker ned for produktion, træder et skridt tilbage og genskaber betingelser for, at naturen så vidt muligt kan udvikle sig på egne præmisser.
Det indebærer også, som spørgeren er inde på, de fleste steder, at vi skal sætte nogle større, græssende dyr ud, ligesom vi jo har haft det tidligere i Danmarks natur. Her vil jeg understrege: Alle dyr i Danmark skal behandles godt, og det gælder selvfølgelig også de dyr, der i de her parker skal hjælpe naturen på vej. Det gælder sådan set, uanset hvor det er i Danmark, vi har større, græssende dyr som en del af vores fælles naturpleje. Som en del af regeringsgrundlaget har vi besluttet, at vi vil evaluere dispensationsmuligheden, som der spørges til, fra dyrevelfærdsloven, så vi sikrer, at de dyr, der sættes ud i naturnationalparkerne, er tilstrækkelig godt beskyttet.
Så spørges der også til sidst til, om jeg støtter en udvidelse af naturnationalparkerne i antal, og – det giver næsten sig selv – det kan jeg svare ja til: Det gør jeg. Jeg mener, det vil være til gavn for Danmarks natur, for vores dyr og for de kommende generationer. Tak.