L 98 Forslag til lov om fravigelse fra obligatorisk digital selvbetjening.

Af: Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V)
Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-03-2023

Fremsættelse: 29-03-2023

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2023)

20222_l98_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2023)

Digitaliseringsministeren (Marie Bjerre):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om fravigelse fra obligatorisk digital selvbetjening

(Lovforslag nr. L 98)

Lovforslaget har til formål at gøre det nemmere for de borgere, der har sværest ved at betjene sig selv digitalt, at blive tilbudt et alternativ til digital selvbetjening.

På en lang række områder er det obligatorisk for borgerne at anvende digitale selvbetjeningsløsninger i deres kontakt med offentlige myndigheder. Borgere kan dog anmode om at fravige kravet om digital selvbetjening og blive tilbudt et alternativ.

Organisationer, der repræsenterer borgere med digitale udfordringer, har efterspurgt enklere og mere sammenhængende regler for borgeres digitale kommunikation med det offentlige. Blandt andet skaber det forvirring, at der i dag ikke er sammenhæng mellem fritagelsesreglerne for Digital Post og reglerne for at fravige krav om obligatorisk digital selvbetjening. Regeringen ønsker at imødekomme behovet for enklere, mere sammenhængende regler for digital kommunikation.

Forslag til lov om fravigelse fra obligatorisk digital selvbetjening giver borgere, der er fritaget for Digital Post, ret til at fravige fra kravet om at bruge en obligatorisk digital selvbetjeningsløsning alene på baggrund af deres fritagelse for Digital Post. For de omfattede borgere vil digital selvbetjening med andre ord ikke længere være obligatorisk.

Borgere, der er tilmeldt Digital Post, påvirkes ikke af forslaget og stilles som i dag med mulighed for fx undtagelse fra at bruge en obligatorisk digital løsning på baggrund af reglerne på det givne område. Der er med lovforslaget lagt vægt på, at borgere, der kan betjene sig selv digitalt, fortsat skal benytte de digitale løsninger, men at mulighederne for efter konkret behov at få stillet et alternativ til rådighed skal bevares som i dag.

Der er samtidig lagt vægt på at gennemføre en ændring, der forbedrer borgernes stilling, uden at ændringen medfører store økonomiske og administrative konsekvenser hos myndighederne.

Loven finder ikke anvendelse på domstolenes systemer.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.