L 49 Forslag til lov om ændring af kriminallov for Grønland, retsplejelov for Grønland og forskellige andre love. (Samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse, digital kommunikation i kriminalretsplejen, tilståelsessager, udeblivelsesdomme, pligtig afgangsalder for dommere og kredsdommere m.v. og ændringer som følge af modernisering af arve- og skiftelovgivningen i Grønland).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 12-04-2023

Afgivet: 12-04-2023

Betænkning afgivet af Grønlandsudvalget den 12. april 2023

20222_l49_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Grønlandsudvalget den 12. april 2023

1. Ændringsforslag

Justitsministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Alternativet

Alternativet bemærker vedrørende indførelse af en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse, at loven ikke kan stå alene over for seksualforbrydelser i Grønland. Der bør som minimum ske en forbedring af retten til bistand til voldtægtsofre, så bistandshjælpen i Grønland ligestilles med den i Danmark.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 2

Af justitsministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I den under nr. 15 foreslåede § 449 b ændres i stk. 2 »§ 437, stk. 2, nr. 1 og 2« til: »§ 437, stk. 2, nr. 2 og 3«.

[Rettelse af fejlhenvisning]

Til § 6

2) Indledningen affattes således:

»I lov om ægteskabets retsvirkninger, som sat i kraft for Grønland ved lov nr. 150 af 31. marts 1993, som ændret ved § 2 i lov nr. 103 af 3. februar 2016, foretages følgende ændringer:«.

[Lovteknisk ændring]

Til § 7

3) Som stk. 5 og 6 indsættes:

»Stk. 5. Lovens §§ 4 og 5 finder ikke anvendelse, hvis arvelader er død før lovens ikrafttræden. For sådanne sager finder de hidtil gældende regler anvendelse.

Stk. 6. Lovens § 6 finder ikke anvendelse, hvis sagen er indbragt for retten før lovens ikrafttræden. For sådanne sager finder de hidtil gældende regler anvendelse.«

[Supplerende overgangsbestemmelser]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås, at »§ 437, stk. 2, nr. 1 og 2« ændres til »§ 437, stk. 2, nr. 2 og 3« i det foreslåede § 449 b, stk. 2, idet henvisningen i det fremsatte lovforslag er angivet forkert.

Til nr. 2

Det foreslås, at i lov om ægteskabets retsvirkninger, som sat i kraft for Grønland ved lov nr. 150 af 31. marts 1993, som ændret ved § 2 i lov nr. 103 af 3. februar 2016, foretages følgende ændringer:

Til nr. 3

Med lovforslagets §§ 4 og 5 foreslås de arveretlige bestemmelser i lov for Grønland om børns retsstilling og i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning nr. 307 af 14. maj 1993, og som ændret senest ved kongelig anordning nr. 679 af 6. juni 2016, ændret eller ophævet.

Det foreslås med § 7, stk. 5, at lovens §§ 4 og 5 ikke finder anvendelse, hvis arvelader er død før lovens ikrafttræden. For sådanne sager finder de hidtil gældende regler anvendelse.

Bestemmelsen vil indebære, at de foreslåede ændringer i lovforslagets §§ 4 og 5 af de arveretlige bestemmelser i lov for Grønland om børns retsstilling og i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning nr. 307 af 14. maj 1993, og som ændret senest ved kongelig anordning nr. 679 af 6. juni 2016, ikke vil finde anvendelse, hvis arvelader er død før lovens ikrafttræden. I sådanne tilfælde vil de hidtil gældende arveretlige regler i stedet finde anvendelse.

Den foreslåede bestemmelse er i overensstemmelse med den arveretlige overgangsbestemmelse i § 99, stk. 2, i kongelig anordning om ikrafttræden for Grønland af arvelov, som forudsættes at træde i kraft samtidig med lovforslaget.

Det foreslås i § 7, stk. 6, at lovens § 6 ikke finder anvendelse, hvis sagen er indbragt for retten før lovens ikrafttræden. For sådanne sager finder de hidtil gældende regler anvendelse.

Bestemmelsen vil indebære, at de foreslåede ændringer i § 6 i lov for Grønland om ægteskabets retsvirkninger alene vil finde anvendelse på sager, som indbringes for skifteretten efter lovens ikrafttræden. Sager, der er indbragt for retten før lovens ikrafttræden, vil derimod skulle færdigbehandles efter de hidtil gældende regler.

Den foreslåede overgangsbestemmelse har navnlig til formål at sikre, at reglerne i lovens kapitel 6 om ægtefælleskifte, som foreslås ophævet ved lovforslagets § 6, nr. 5, fortsat vil finde anvendelse for skiftesager, der er indbragt for retten før lovens ikrafttræden. Herudover vil bestemmelsen indebære, at det vil være de hidtil gældende bestemmelser om vanrøgt m.v. af økonomiske anliggender og om en ægtefælles anvendelse af midler af særeje til bedste for sin bodel i § 23 og § 56 i lov for Grønland om ægteskabets retsvirkninger, som vil finde anvendelse i sager, hvor en ægtefælle før lovens ikrafttræden har indbragt en anmodning om ægtefælleskifte for retten.

Den foreslåede overgangsbestemmelse er i overensstemmelse med den skifteretlige overgangsbestemmelse i § 87, stk. 1, i kongelig anordning om ikraftsættelse for Grønland af lov om ægtefælleskifte m.v., som forudsættes at træde i kraft samtidig med lovforslaget.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 22. februar 2023 og var til 1. behandling den 28. februar 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Grønlandsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 11. maj 2022 dette udkast til udvalget, jf. GRU alm del - bilag 54 (folketingsåret 2021-22). Den 23. februar 2023 sendte justitsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 7 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 1 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anders Kronborg (S) Anne Paulin (S) Astrid Krag (S) Bjarne Laustsen (S) Flemming Møller Mortensen (S) Kim Aas (S) Jeppe Kofod (S) Thomas Jensen (S) Michael Aastrup Jensen (V) Mads Fuglede (V) Henrik Rejnholt Andersen (M) Jon Stephensen (M) Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) fmd. Aaja Chemnitz (IA) nfmd. Anna Falkenberg (SP) Kenneth Fredslund Petersen (DD) Charlotte Munch (DD) Carsten Bach (LA) Sólbjørg Jakobsen (LA) Rasmus Jarlov (KF) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Alex Ahrendtsen (DF) Karsten Hønge (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Trine Pertou Mach (EL) Søren Søndergaard (EL) Christian Friis Bach (RV) Theresa Scavenius (ALT)

Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1