L 35 Forslag til lov om ændring af lov om udlejning af fast ejendom til ferie- og fritidsformål m.v. og campering m.v.

(Forsøgsordning for udvidet vintercampering).

Af: Minister for landdistrikter Louise Elholm (V)
Udvalg: Udvalget for Landdistrikter og Øer
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 29-03-2023

Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 29. marts 2023

20222_l35_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 29. marts 2023

1. Indstillinger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraternes medlemmer af udvalget bemærker, at lovforslaget er en opfølgning på beslutningsforslag nr. B 77, folketingsåret 2020-21, der blev fremsat den 6. november 2020 som en direkte reaktion på en sag fra Køge Kommune og campingpladsen Corona Camping.

DD mener, at på trods af at der er gode takter i regeringens lovforslag om en forsøgsordning for udvidet vintercampering, ændrer lovforslaget ikke på noget konkret for den campingplads, der satte hele processen i gang. Corona Camping er en campingplads i Køge Kommune, der i årevis har taget imod personer, der af den ene eller anden grund har haft behov for hjælp og et sted at bo.

Ejerne på campingpladsen har på én gang ageret socialrådgivere, psykologer og den varme hånd, der har taget sig af udsatte borgere, samtidig med at de har drevet campingplads.

Men på grund af reglerne om tidsbegrænset campering i vintermånederne blev en proces sat i gang, hvor Køge Kommune ville stoppe beboelsen på campingpladsen.

Det har ført til både tilsyn og politianmeldelse, ligesom kommunen ikke har villet stille akutboliger til rådighed for de beboere, der rent faktisk har søgt væk, fordi de har boet ulovligt på campingpladsen.

DD ønsker at finde en løsning for beboerne på Corona Camping. Især fordi processen og samarbejdet mellem Corona Camping og kommunen i høj grad har været præget af kassetænkning og mudrede processer, derfor vil DD arbejde videre for at finde en løsning for beboerne på Corona Camping.

DD anser ikke lovforslaget for at være relevant for beboerne på Corona Camping, da det ikke vil have nogen indflydelse for mange af pladsens beboere. Lovforslaget vil maksimalt give mulighed for, at et par stykker må vintercampere på Corona Camping over en 2-årig periode.

Da lovforslaget sætter en lille dør på klem i forhold til at nytænke campingreglementet og afsøge nye muligheder i forhold til, hvordan man ønsker at leve og bo, kan DD støtte lovforslaget.

Enhedslisten

Enhedslistens medlemmer af udvalget er generelt åbne over for forsøgsordninger for at se, om gældende lovgivning er skruet hensigtsmæssigt sammen eller kan gøres bedre. EL kan således støtte det konkrete lovforslag med nedenstående bemærkninger.

Lovforslaget må ikke bidrage til en udvikling, hvor det bliver acceptabelt, at fattige og/eller udsatte mennesker overlades til eller er tvunget til at bo under dårlige forhold, fordi der ikke er mulighed for andet. Det, der ikke må ske med denne forsøgsordning, er, at den bliver en nem måde for kommunerne at løse udfordringerne med manglende boliger på. Social- og boligpolitisk er det EL's holdning, at vi som samfund skal sikre ordentlige og billige boliger og boformer til alle.

For EL er det desuden vigtigt i forsøgsperioden at følge, hvilke sundhedsmæssige og sociale effekter eller konsekvenser der måtte følge for de borgere, der benytter sig af vintercampering. EL noterer sig, at der i lovforslaget netop nævnes pres på rekreative områder, sundhedsmæssige og boligsociale konsekvenser - dertil kommer mulige natur- og miljømæssige konsekvenser, som det er meget vigtigt at følge og at evaluere.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 8. februar 2023 og var til 1. behandling den 23. februar 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ministeren for landdistrikter sendte den 25. januar 2023 dette udkast til udvalget, jf. ULØ alm. del - bilag 20. Den 8. februar 2023 sendte ministeren for landdistrikter høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 12 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 6 skriftlige henvendelser om lovforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 2 spørgsmål til ministeren for landdistrikter til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Birgitte Vind (S) Anders Kronborg (S) Kim Aas (S) Kasper Roug (S) Kris Jensen Skriver (S) nfmd. Per Husted (S) Sara Emil Baaring (S) Simon Kollerup (S) Lea Wermelin (S) Hans Christian Schmidt (V) Erling Bonnesen (V) Peter Juel-Jensen (V) Anni Matthiesen (V) Charlotte Bagge Hansen (M) Peter Have (M) Susie Jessen (DD) fmd. Inger Støjberg (DD) Jens Meilvang (LA) Carsten Bach (LA) Niels Flemming Hansen (KF) Lise Bertelsen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Nick Zimmermann (DF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Theresa Berg Andersen (SF) Marianne Bigum (SF) Jette Gottlieb (EL) Zenia Stampe (RV) Sascha Faxe (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1