L 109 Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen.

(Forlængelse af de udvidede frihedsgrader om afkortning af skoleugens længde og målsætningen om fuld kompetencedækning i skoleåret 2023/24 samt afskaffelse af udviklingsplanen m.v.).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 11-05-2023

Afgivet: 11-05-2023

Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 11. maj 2023

20222_l109_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 11. maj 2023

1. Indstillinger

Udvalget indstillinger lovforslaget til vedtagelse uændret.

Nye Borgerlige, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Radikale Venstre

Radikale Venstres medlem af udvalget mener, at Folketinget skal tage ansvar for at sætte penge af til, at vores fritidsinstitutioner kan åbne tidligere, når skoledagen bliver kortere. Den gode fritidspædagogik med børneindflydelse og selvvalgte aktiviteter kræver, at der er pædagoger og værksteder tilgængelige.

Radikale Venstre ser derudover frem til at tage hul på forhandlingerne om egentlig frisættelse af skolerne i folkeskoleforligskredsen. Radikale Venstre vil gerne sætte skolerne fri fra både de lange skoledage, målstyring, portaler, timetælleri, nationale test og de mange eksaminer.

Alternativet

Alternativets medlem af udvalget støtter op om muligheden for at forkorte skoledagen, men har - som det også er nævnt i adskillige af høringssvarene - en stor bekymring i forhold til mangel på ressourcer i sfo'erne, som alt andet lige vil få udvidet åbningstid, hvis skoledagen forkortes. Sfo'erne er i forvejen presset på normeringerne, og kommunerne er presset på den økonomi, som ministeren mener kommunerne selv må stille til rådighed i forhold til denne problematik. Alternativet mener, at dette lovforslag er løsningen på dele af de udfordringer, som skolerne italesætter, men lovforslaget risikerer at fremme en anden kendt problematik, for så vidt angår sfo'erne.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 19. april 2023 og var til 1. behandling den 25. april 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Børne- og Undervisningsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og børne- og undervisningsministeren sendte den 24. februar 2023 dette udkast til udvalget, jf. BUU alm. del - bilag 65. Den 19. april 2023 sendte børne- og undervisningsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 4 spørgsmål til børne- og undervisningsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Astrid Krag (S) Frederik Vad (S) nfmd. Kasper Sand Kjær (S) Kim Aas (S) Kris Jensen Skriver (S) Matilde Powers (S) Sara Emil Baaring (S) Thomas Skriver Jensen (S) Trine Bramsen (S) Anni Matthiesen (V) Hans Christian Schmidt (V) Morten Dahlin (V) Peter Juel-Jensen (V) Rosa Eriksen (M) Rasmus Lund-Nielsen (M) Karina Adsbøl (DD) fmd. Marlene Harpsøe (DD) Helena Artmann Andresen (LA) Henrik Dahl (LA) Lise Bertelsen (KF) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Mette Thiesen (DF) Alex Ahrendtsen (DF) Jacob Mark (SF) Charlotte Broman Mølbæk (SF) Astrid Carøe (SF) Mai Villadsen (EL) Lotte Rod (RV) Nanna Høyrup (ALT)

Nye Borgerlige, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1