L 100 Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen.

(Permanentgørelse af forsøg med internationale udskolingslinjer).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 11-05-2023

Afgivet: 11-05-2023

Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 11. maj 2023

20222_l100_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 11. maj 2023

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (DF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Nye Borgerlige, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Alternativet

Alternativets medlem af udvalget er positivt indstillet over for permanentgørelsen af forsøget med internationale udskolingslinjer i folkeskolen, fordi evalueringen af forsøget viser en række positive effekter. Udskolingslinjerne kan give øget kulturindsigt og internationalt udsyn, og Alternativet finder det vigtigt, at vi styrker elevernes mulighed for at klare sig i en mere globaliseret verden. Det kan også forbedre engelskkundskaberne ved folkeskolens afgangsprøver, ligesom der generelt er øget trivsel på de internationale udskolingslinjer.

Alternativet er dog betænkelig ved, at det primært er de naturvidenskabelige fag, som er på engelsk. Alternativet ønsker, at de boglige og de ikkeboglige fag sidestilles. Det kan forekomme spøjst, når de naturvidenskabelige fag er de fag med allerflest fagtermer, som også ligger længere væk fra det normale engelsk, som man ellers ville tale. Det kan derfor undre, hvorfor der f.eks. ikke undervises i musik på engelsk.

Alternativet ønsker også, at friskoler har samme mulighed som folkeskolerne. En bekymring er, om det faglige udbytte kan blive svækket af mere undervisning på engelsk, men her har Alternativet tillid til, at skolerne selv kan vælge, hvilke linjer der passer til deres skole, til deres undervisere og til deres elever. Det kræver også en opmærksomhed på udviklingen af de dansksprogede kompetencer, og at det ikke medvirker til en yderligere præstations- og konkurrencekultur blandt børn og unge.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 30. marts 2023 og var til 1. behandling den 11. april 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Børne- og Undervisningsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og børne- og undervisningsministeren sendte den 26. september 2022 dette udkast til udvalget, jf. BUU alm. del - bilag 240 (folketingsåret 2021-22). Den 30. marts 2023 sendte børne- og undervisningministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 4 spørgsmål til børne- og undervisningsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Astrid Krag (S) Frederik Vad (S) nfmd. Kasper Sand Kjær (S) Kim Aas (S) Kris Jensen Skriver (S) Matilde Powers (S) Sara Emil Baaring (S) Thomas Skriver Jensen (S) Trine Bramsen (S) Anni Matthiesen (V) Hans Christian Schmidt (V) Morten Dahlin (V) Peter Juel-Jensen (V) Rosa Eriksen (M) Rasmus Lund-Nielsen (M) Karina Adsbøl (DD) fmd. Marlene Harpsøe (DD) Helena Artmann Andresen (LA) Henrik Dahl (LA) Lise Bertelsen (KF) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Mette Thiesen (DF) Alex Ahrendtsen (DF) Jacob Mark (SF) Charlotte Broman Mølbæk (SF) Astrid Carøe (SF) Mai Villadsen (EL) Lotte Rod (RV) Nanna Høyrup (ALT)

Nye Borgerlige, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1