Tak for ordet, og ikke mindst også tak for den velvillige modtagelse blandt alle Folketingets partier af lovforslaget, der som bekendt også er godkendt af Grønlands Landsting. Det er et grundlæggende formål med CPR, at alle er bopælsregistreret på den adresse, hvor de faktisk bor eller opholder sig, og hvis man flytter til udlandet, skal man derfor også registreres som værende udrejst i CPR. Der gælder dog i dag den undtagelse for ansatte i den danske stat, der er beordret til tjeneste uden for riget, altså bl.a. diplomater og forsvarets folk, at de aldrig skal registreres som værende udsendt. Undtagelsen gælder dog kun, hvis man bor i Danmark, når man bliver beordret til tjeneste udlandet, og den gælder kun, hvis man bliver beordret til tjeneste i udlandet af den danske stat. Den gælder derimod ikke, hvis man bor i Grønland, når man af den danske stat bliver beordret til tjeneste i udlandet, og den gælder heller ikke, hvis man bliver beordret til tjeneste i udlandet af Grønlands Selvstyre.
Det er den forskelsbehandling, som Grønlands Selvstyre har fremsat et ønske om at få ændret, så personer, der bliver udsendt fra eller af Grønland, fremover får mulighed for at forblive bopælsregistreret i riget under deres udlandsophold. Baggrunden er bl.a., at det er afgørende for en række rettigheder i forhold til f.eks. sundhedsydelser og valgret, om man er bopælsregistreret i riget eller ej, og regeringen ønsker med lovforslaget at imødekomme ønsket fra Grønlands Selvstyre, og dermed sikrer vi, at de grønlandske og danske udsendte fuldt ud bliver ligestillet, når det kommer til bopælsregistrering og optagelse på valglisten. Det kræver en konkret ændring her af CPR-loven og en ny hjemmel til at sætte ændringen i kraft for Grønland ved en kongelig resolution eller en kongelig anordning, og så kræver det en række tekniske tilpasninger af folketingsvalglovene for Danmark og Grønland. Jeg står naturligvis til rådighed for besvarelse af de spørgsmål, der måtte være undervejs i udvalgsarbejdet.
Dog har jeg en enkelt lille bemærkning til den foregående ordfører i relation til spørgsmålet om fast bopæl i forhold til folketingsvalgloven. Det er jo i dag fastsat, at det er personer, som er blevet beordret udsendt af den danske stat, som anses for at have bopæl i riget uanset varigheden af udlandsopholdet, men med lovforslaget her vil det fremover udstrække sig til også at gælde personer, som er udsendt af Grønlands Selvstyre. Derfor håber og tror jeg, at vi med den opklaring også i hvert fald er kommet et stykke ad vejen, også i forhold til det, som der bliver udtrykt ønske om. Men jeg står naturligvis til rådighed for besvarelse af de spørgsmål, der måtte være i forbindelse med udvalgsbehandlingen. Tak.