B 113 Forslag til folketingsbeslutning om, at en gernings ydmygende karakter skal indgå som en skærpende omstændighed ved straffastsættelsen.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Tilbagetaget

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 13-04-2023

Fremsat: 13-04-2023

Fremsat den 13. april 2023 af Mai Mercado (KF), Brigitte Klintskov Jerkel (KF), Niels Flemming Hansen (KF) og Søren Pape (KF)

20222_b113_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 13. april 2023 af Mai Mercado (KF), Brigitte Klintskov Jerkel (KF), Niels Flemming Hansen (KF) og Søren Pape (KF)

Forslag til folketingsbeslutning

om, at en gernings ydmygende karakter skal indgå som en skærpende omstændighed ved straffastsættelsen

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag inden udgangen af folketingsåret 2023-24, der ændrer straffelovens § 81, således at det fremgår af bestemmelsen, at en gernings ydmygende karakter i almindelighed skal indgå som en skærpende omstændighed ved straffastsættelsen, og at strafniveauet samtidig forøges.

Bemærkninger til forslaget

Forslaget er en revideret genfremsættelse af tidligere fremsatte beslutningsforslag, senest beslutningsforslag nr. B 144 om at indføre en selvstændig bestemmelse om ydmygelsesvold i straffeloven, folketingsåret 2021-22. Der henvises til www.folketingstidende.dk, Folketingstidende 2021-22, tillæg A, B 144 som fremsat, tillæg B, beretning over B 144, og tillæg F, møde 107, kl. 15:39.

Gennem de senere år har ydmygelsesvold været en stigende tendens i bestemte miljøer i Danmark.

Den stigende tendens til ydmygelsesvold sammenholdt med, at denne type af vold er en særlig modbydelig form for vold, viser for forslagsstillerne tydeligt, at sanktionsmulighederne ikke er tilstrækkelige i dag.

I et svar til Folketingets Retsudvalg har den daværende justitsminister oplyst, at ydmygelsesvold ikke er et fast defineret begreb, der anvendes af dansk politi, og at ydmygelsesvold i dansk ret rummes af det almindelige voldsbegreb. Det vil sige, at politiet ikke registrerer sager om ydmygelsesvold med en særskilt gerningskode eller søgenøgle i politiets sagsstyringssystem, POLSAS, og det er derfor ikke muligt at opgøre antallet af sager om ydmygelsesvold. Rigspolitiet vurderer dog, at der findes en række sager om vold, hvor ydmygelser og dominans indgår som et særligt element i sagen. I forhold til sager om vold, der udøves blandt børn og unge, ses der bl.a. tilfælde, hvor volden bliver filmet, og hvor optagelserne efterfølgende bliver vist eller sendt til en bredere kreds via bl.a. sociale medier, jf. Retsudvalget, alm. del - spørgsmål 1782, folketingsåret 2020-21.

I forbindelse med førstebehandlingen af beslutningsforslag nr. B 144 (folketingsåret 2021-22) redegjorde daværende justitsminister, Mattias Tesfaye, for, at Rigsadvokatens gennemgang af retspraksis viste, at der er en del sager om ydmygelsesvold, og at domstolene i væsentligt omfang allerede i dag betragter ydmygelse som en skærpende omstændighed, når straffen skal udmåles.

Yderligere tilkendegav daværende justitsminister, Mattias Tesfaye, at ministeren delte ønsket om at sikre en hård linje over for ydmygelsesvold. Ministeren foreslog dog, at man i stedet kunne ændre straffelovens § 81 om skærpende omstændigheder ved straffastsættelsen, så det kommer til at fremgå af bestemmelsen, at en gernings ydmygende karakter i almindelighed skal indgå som en skærpende omstændighed, således at straffen ikke kun vil blive forhøjet i tilfælde af vold, men også i andre tilfælde.

Den 23. august 2022 udtalte daværende justitsminister, Mattias Tesfaye, til Ekstra Bladet: »Jeg mener, at straffen skal skærpes markant. Et overgreb, der har til formål at ydmyge folk, der mener jeg, at ydmygelsen er lige så stor en del af overgrebet, som selve handlingen er (…) Nogle gange skærper man straffen med en tredjedel eller halvdelen. Det mener jeg ikke er nok her«. (»Ny bandepakke vil skærpe straf for ydmygelseskriminalitet«, Ekstra Bladet, den 23. august 2022). I samme interview tilkendegav ministeren, at regeringen ville fremsætte et lovforslag i oktober 2022.

Tendensen med ydmygelsesvold er bekymrende, og det er et fænomen, der skal reageres konsekvent på. Forslagsstillerne ønsker derfor med beslutningsforslaget at pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag inden udgangen af folketingsåret 2023-24, der ændrer straffelovens § 81, således at det fremgår af bestemmelsen, at en gernings ydmygende karakter i almindelighed skal indgå som en skærpende omstændighed. Med beslutningsforslaget lægges der endvidere op til en generel forøgelse af straffen for strafbare handlinger, der har en ydmygende karakter.

Det forudsættes, at det vil være muligt at få truffet beslutning om at reducere de lange ventetider ved domstolene, få etableret flere fængselspladser og få en nettotilgang af flere fængselsbetjente, forud for at strafskærpelsen træder i kraft.

Skriftlig fremsættelse

Mai Mercado (KF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om, at en gernings ydmygende karakter skal indgå som en skærpende omstændighed ved straffastsættelsen.

(Beslutningsforslag nr. B 113)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.