Fremsat 05-10-2022
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Lovforslaget indebærer for det første, at den nuværende støttemodel for forsøgsvindmøller ændres fra driftsstøtte til investeringsstøtte, og det giver desuden ministeren bemyndigelse til at give investeringsstøtte efter 2024 samt bemyndigelse til at give investeringsstøtte fra 2023 til forsøgsvindmøller på hav. Det følger af »Aftale om grøn strøm og varme 2022« af 25. juni 2022.
For det andet indebærer forslaget en udvidelse af hjemlen til at afholde udbud af støtte til produktion af PtX, så klima-, energi- og forsyningsministeren herudover får hjemmel til at afholde udbud af støtte til anvendelse af PtX.
For det tredje ønsker man med lovforslaget at tilpasse anvendelsesområdet for VE-ordningerne i forhold til VE-anlæg, der ikke nettilsluttes (VE-anlæg i ø-drift). Anvendelsesområdet for værditabsordningen, salgsoptionsordningen, VE-bonusordningen og grøn pulje tilpasses således, at ordningerne kommer til at omfatte solcelleanlæg i ø-drift (efter gældende ret er anvendelsesområdet utilsigtet afgrænset til solcelleanlæg, der nettilsluttes). Anvendelsesområdet for garantifonden tilpasses således, at det sikres, at garantifonden ikke finder anvendelse i forhold til VE-anlæg i ø-drift.
Lovforslaget indebærer for det fjerde en præcisering af klima-, energi- og forsyningsministerens mulighed for at føre tilsyn med forundersøgelses-, etablerings- og elproduktionstilladelser til elproducerende anlæg på havet.
For det femte sker der en præcisering af reglerne om pristillæg og en eksplicitering af Energistyrelsens adgang til at foretage modregning i pristillæg (som negativt pristillæg) for produktion af elektricitet ved anvendelse af biogas eller forgasningsgas fremstillet ved biomasse.
Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2023.