Mange tak for spørgsmålet. Kvinder udsættes i langt højere grad end mænd for bl.a. partnervold og -drab. Næsten 40.000 kvinder udsættes hvert år for fysisk vold fra deres partner. 2.000 kvinder søger hvert år ophold på krisecentre på grund af vold, og næsten lige så mange børn følger med deres mor på kvindekrisecentre. I gennemsnit bliver én kvinde dræbt hver måned i Danmark af sin partner eller ekspartner. Det er alene, fordi hun er kvinde.
Det er helt uacceptabelt og afspejler et alvorligt ligestillingsproblem. At sætte ind over for partnervold og partnerdrab står meget højt på regeringens dagsorden. Vi ønsker at forebygge volden, så den ikke eskalerer og i yderste konsekvens ender med drab. Vi kan se, at partnerdrab, men også drab på en ukendt, ofte er kulminationen på en længere proces, hvor gerningsmanden tidligere er kendt for overgreb. Derfor skal vi gribe ind tidligere og blive bedre til at stoppe volden, så snart den opstår.
Derfor ønsker regeringen at arbejde med en ny handlingsplan, der styrker indsatsen mod partnervold og -drab, og derfor har vi nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe om vold mod kvinder og vold i nære relationer. Der er behov for, at vi sætter ind over for voldsudøveren tidligt, og at vi arbejder for at bryde voldscirklen, ikke mindst så børn ikke oplever at vokse op i familier, hvor far udøver vold mod mor.
Der er behov for langt flere forebyggende indsatser. Der er behov for, at myndighederne har et skærpet fokus på det her, at kvinderne kan få den rette hjælp, og ikke mindst, at voldsmændene kan få den rette hjælp. Der er ikke nogen lette løsninger, og derfor er det så vigtigt, at vi får arbejdet bredt sammen omkring det her, og det skal den nye handlingsplan sikre.