L 84 B Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v.

(Husordener på psykiatriske afdelinger, sikkerhedskontroller i retspsykiatrien, særlige regler for surrogatanbragte m.v.).

Af: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Betænkning afgivet 16-12-2021
2. behandlet/henvist til udvalg 16-12-2021
Tillægsbetænkning afgivet 16-12-2021
3. behandlet, vedtaget 21-12-2021
Oprindeligt forslag:
Ministerområde:
Sundhedsministeriet
Resumé:
Lovforslaget var en del af lovforslag L 84, som ved 2. behandling blev opdelt i 2 lovforslag: L 84 A og L 84 B.

Lovforslaget indeholder ændringer i lov om anvendelse af tvang i psykiatrien.

Det foreslås, at sygehusmyndigheden for at tilgodese et trygt miljø på alle psykiatriske afdelinger skal sikre, at der findes en skriftlig husorden på de enkelte afdelinger. Husordenen skal bl.a. indeholde en beskrivelse af, hvilke afskæringer og begrænsninger der kan forekomme på afdelingen, og af de generelle regler vedrørende orden, adfærd og lign. Det kan f.eks. være begrænsning af adgang til mobiltelefon, computer eller lignende kommunikationsudstyr.

Der indføres særlige regler for personer anbragt i varetægtssurrogat. Regionsrådene kan således for at sikre et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau på de psykiatriske afdelinger oprette afdelinger for personer anbragt i varetægtssurrogat. Der indføres hjemmel til, at overlægen kan beslutte at kontrollere varetægtssurrogaters post, ejendele og stue uden retskendelse eller mistanke om farlige genstande eller ulovlige stoffer, og at overlægen kan beslutte at afskære eller begrænse varetægtssurrogaters adgang til mobiltelefoner og lignende udstyr.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 83 (S, V, DF, RV, KF, NB, LA og FG), imod stemte 16 (SF, EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0. Ved en fejl er Rasmus Helveg Petersens (RV) stemme registreret i Henrik Dam Kristensens (S) navn.