L 76 Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Indskrænkning af livstidsdømtes og visse forvaringsdømtes rettigheder).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 10-11-2021
1. behandlet / henvist til udvalg 23-11-2021
Betænkning afgivet 13-01-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 20-01-2022
3. behandlet, vedtaget 25-01-2022
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indebærer en række indskrænkninger af livstidsdømtes og visse forvaringsdømtes rettigheder.

De foreslåede regler for livstidsdømte og visse forvaringsdømte omfatter bl.a. krav om afsoning i lukket fængsel, begrænsede muligheder for udgang og begrænset kontakt gennem besøg, brevveksling og telefoni, således at personkredsen fremover ikke kan indgå nye relationer de første 10 år af afsoningen.

Derudover omfatter de foreslåede regler indskrænkninger i personkredsens muligheder for at fremsætte offentlige tilkendegivelser eller i øvrigt offentliggøre materiale om den eller de forbrydelser, som de er dømt for.

Endelig omfatter de foreslåede regler mulighed for, at personkredsen skal kunne straffes disciplinært eller ifaldes bødestraf ved overtrædelse af de foreslåede regler om indgåelse af nye relationer eller reglerne om offentlige tilkendegivelser om deres forbrydelser. Samtidig foreslås indført en ny form for disciplinærstraf, hvor den pågældende helt kan afskæres muligheden for at få besøg, brevveksle eller telefonere, hvis vedkommende forbryder sig mod de nævnte regler.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. februar 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 70 (S, V, DF, KF, NB og LA), imod stemte 26 (SF, RV, EL og FG), hverken for eller imod stemte 0.