L 185 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Ændring af reglerne om bortfald af opholdstilladelser ved genopdragelsesrejser m.v. og ændring af reglerne om adgang til familiesammenføring for personer med midlertidig beskyttelsesstatus).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-04-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 05-05-2022
Betænkning afgivet 17-05-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-06-2022
3. behandlet, vedtaget 08-06-2022
Ministerområde:
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at ændre på udlændingeloven, således at indsatsen mod negativ social kontrol fortsættes ved at sikre, at et barns opholdstilladelse ikke bortfalder efter et længerevarende ophold i udlandet som led i en genopdragelsesrejse m.v. Desuden indebærer lovforslaget følgende:

- En ny videregivelsespligt for kommunerne i sager om genopdragelsesrejser og andet udlandsophold af negativ betydning for udlændingen, således at kommunalbestyrelsen uden samtykke fra forældremyndighedens indehaver vil skulle videregive oplysninger, der kan have betydning for udlændingemyndighedens vurdering af, om en opholdstilladelse skal anses for bortfaldet.

- Hjemmel til, at de relevante myndigheder kan afholde børneoplysningssamtaler uden deltagelse af forældremyndighedsindehaveren.

- En ny særlig ordning, hvorefter der, medmindre der er grundlag for at inddrage opholdstilladelsen, kan meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse til en udlændinge over 18 år, som indgiver ansøgning om tidsubegrænset opholdstilladelse senest 2 år efter en afgørelse om, at udlændingens opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet.

- 3-årsreglen i udlændingeloven ændres, således at der ikke vil kunne meddeles opholdstilladelse med henblik på familiesammenføring med en udlænding, der har opholdstilladelse, før vedkommende har haft denne opholdstilladelse i mere end de sidste 2 år.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 80 (S, V, SF, RV, EL, KF, FG, Naser Khader (UFG), Orla Østerby (UFG) og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG)), imod stemte 13 (DF, NB, LA, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG) og Karina Adsbøl (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.