Tak for det, formand. Jeg vil starte med at sige, at Dansk Folkeparti selvfølgelig siger nej til det her forslag. Det er noget af det mest sindssyge, som EU har fundet på. Man fratager simpelt hen den danske familie selvbestemmelsen; man fratager familierne retten til selv at fordele barslen.
I dag er det sådan, at faren, hvis familien bliver enige om det, kan tage stort set al barslen, undtagen de første uger, som moren tager. Så det kan faren tage, hvis det er det, man vil, og det er der nogle familier der bruger, hvis kvinden gerne vil hurtigt ud på arbejdsmarkedet og de kan blive enige om det. Men med den her lovgivning siger man, at der er 9 uger, der skal øremærkes til faren, og det var sådan set o.k., hvis man havde lagt dem oveni. Men man tager 9 uger af den eksisterende barsel på 1 år og siger, at det er 9 uger til faren, og at familien, hvis ikke faren tager de 9 uger, mister dem. De kan kigge i vejviseren efter de 9 uger, hvis ikke faren tager den barsel.
Som jeg sagde til ordføreren fra Venstre før, går de jo i en familie, hvor moren har en lav indkomst og faren har en høj indkomst, ikke ud og siger, at faren skal tage barslen, for de tænker også på økonomien. Der er mange steder, hvor de har løn under barslen, og hvor det så er uden betydning, men for alle de familier, der ikke har løn under barslen, og som er på barselsdagpenge, har det selvfølgelig en betydning. Det kan også være omvendt, altså at moren har en meget høj indkomst, og at faren har en lav indkomst, og så kan familien planlægge det og sige, at faren tager det meste af barslen.
Så det er simpelt hen noget af det værste, der er sket, og man tænker ikke på familierne. Man tænker bare, at man er underlagt EU, og regeringen har ikke engang prøvet på at sætte en stopklods i over for EU – de har i hvert fald ikke gjort et særligt ihærdigt forsøg på det – men man bøjer bare nakken og siger, at det kommer fra EU, og at man så er nødt til at acceptere det, og så skal det bare gå ud over de danske børnefamilier. Det er helt vanvittigt, som det er. Dansk Folkeparti kunne godt have været med til de 9 øremærkede uger, hvis man havde lagt dem oveni, ligesom Finland har gjort, og at de 9 uger, hvis faren ikke tog dem, faldt væk, men det års barsel, der er forbeholdt familien, skulle man have holdt fingrene væk fra.
Man har også lavet det sådan, at udenlandsk arbejdskraft, hvis de har et par børn i Rumænien eller Polen, kan få 9 ugers barsel til hvert barn. Så bliver der sagt, at det skal holdes inden for det første år. Men det er jo ikke inden for det første år, efter at barnet er født, for det skal bare holdes i løbet af et år. Men de kan så lægge de 9 uger oven i hinanden på skift og sige, at hvert barn har 9 uger. Det hører ingen steder hjemme, og det er derfor, det koster så uhyggeligt mange penge. Men det værste er som sagt, at man har taget selvbestemmelsen fra de danske familier, og man har så gjort det i ligestillingens navn og sagt, at uha, det er så vigtigt med ligestilling. Men ligestilling er også at tage hensyn til familiernes selvbestemmelse, hvor de kan sige, at de gerne vil have, at de selv kan få lov at fordele det.
Jeg har også børn og børnebørn, og jeg skal da lige love for, at mine døtre ikke bryder sig om, at man skal blande sig i, hvordan de fordeler barslen, og det er der mange andre familier der heller ikke gør. De skal nok selv bestemme, og hvis moren vil have mulighed for at amme et nyfødt barn et helt år, skal de da have lov til selv at bestemme det i familien, og hvis det er sådan, at de bestemmer, at faren skal tage det meste af barslen, er det også helt o.k. Men at begyndte at sige, at det er i ligestillingens navn, og det så er et EU-direktiv, som vi desværre er nødt til at følge uden at kæmpe imod, og uden at man kan lave det på en anderledes måde, er det ikke.
Finnerne skulle jo også implementere det, men de gjorde så det, at de lagde 9 uger oveni, og det er også noget, som Dansk Folkeparti har foreslået at man kunne have gjort. Men det ville man ikke. Man tænkte bare på, at et EU-direktiv er man nødt til at følge, og man aftalte så med arbejdsmarkedets parter, at det er sådan, det skal være, men det er bare ikke til gavn for de danske børnefamilier. Man skulle måske have lyttet noget mere til, hvad børnefamilierne havde sagt i den her forbindelse, men det gjorde man ikke, og Dansk Folkeparti kan som sagt ikke støtte det her forslag.