Tak for det. I 2021 var der 11 patienter i Danmark, der døde, mens de stod på en venteliste, en venteliste til at få et organ. Året før, i 2020, var det tal 18, i 2019 var det tal 17, i 2018 var det tal 40. Det er ikke sådan, at hvert eneste af de dødsfald kunne have været undgået, men langt de fleste af de dødsfald kunne have været undgået, hvis de mennesker havde fået det organ, som de ventede på at få, og som havde reddet deres liv. Når man spørger danskerne, om de er tilhængere af organdonation, er der en kæmpestor opbakning til organdonation.
Alligevel er det sådan – vi har jo en ordning, og vi opfordrer alt, hvad vi kan, til at melde sig til som organdonor – at kun 1,3 millioner mennesker er tilmeldt registeret. Af dem har 813.000 givet fuld tilladelse. 176.000 har givet fuld tilladelse plus tilladelse til forskning. 184.000 danskere har givet begrænset tilladelse til at bruge organer. 34.000 har givet begrænset tilladelse plus tilladelse til forskning. Og så er der 73.000, der har registreret sig med et forbud mod at bruge deres organer, men de har taget stilling. Og 22.000 har sagt, at de ved ikke, men har altså også markeret det, og dermed er det så op til de efterladte, hvis man står i en situation, hvor man dør og ens organer kan bruges til at redde liv.
Så tak til de 1,3 millioner mennesker, som har registreret sig. Tak til dem alle sammen, både dem, der har meldt sig til med fuld tilladelse og med begrænset tilladelse, men også til dem, der har sagt: Mine organer skal ikke bruges. Også tak til dem for at træffe beslutningen, for det er meget, meget hårde, vanskelige samtaler, der foregår mellem pårørende og læger, når man står i en sådan situation, som jo er næsten umulig at forberede sig på, men trods alt har man forberedt sig så godt som muligt ved at registrere sig her.
Men når jeg sagde kun 1,3 millioner, så er det jo, fordi vi er et land med mange flere, og det går ikke, at der er så mange, der lurepasser her og synes, at det måske er et lidt ubekvemt spørgsmål at svare på. Vi skal have det tal væsentlig højere op. Det er ikke til at bære, at vi hvert år har så mange mennesker, så mange patienter, som dør, mens de venter på et livgivende organ. Og der har i den her uge været en række artikler i forskellige medier, hvor en del af de her historier er blevet udfoldet. Hver eneste af dem berører mig dybt. Jeg ved, at det berører alle partiernes sundhedsordførere dybt. Det er jo konkret Mads Sebbelovs kæmpestore arbejde og den store folkelige opbakning, som gør, at vi har fokus på det her emne i dag og i det her forår. Så tak for det store, store arbejde. Og jeg skal selv mødes med Mads Sebbelov for at drøfte hans historie og hans arbejde.
Men det er også vigtigt, at vi i Folketingets partier på tirsdag skal mødes med eksperter, og de eksperter, vi indkalder, er altså dem, der står for samtalerne, nemlig de meget, meget svære og som sagt hårde samtaler med pårørende, for at finde ud af, hvad der skal ske. Hvordan kan vi sammen gøre noget, hvor vi får flere organdonorer – det skal vi have – og samtidig ikke risikerer at gøre deres arbejde vanskeligere eller sværere? Det må være det, vores opgave går ud på. Man må sige, at der arbejdes så hårdt, og at det er et imponerende arbejde, vi gør i Danmark, og som vores sundhedspersoner gør. Og hver eneste gang det lykkes at redde et liv, er det flot arbejde, og det kan man kun rose. Men vi må også se på reglerne, vi må se på lovgivningen, og vi må se på, hvad vi kan vi gøre for at få flere mennesker til at tage stilling.
Vi kan opfordre til det, og sidste gang, vi systematisk gjorde det for alvor, var, da vi introducerede det digitale sundhedskort som en app på vores telefon. Der havde vi en pop up-tekst, hvor vi opfordrede folk til at melde sig til det. Der var virkelig mange, som meldte sig i de uger, når de fik den app, så det har altså en effekt, når vi har debatten, og når vi har kommunikationen. Men vi er som sagt stadig væk på de der 1,3 millioner, der har registreret sig. Det vil sige, at for resten af befolkningen er det så op til ens pårørende at beslutte det, når man afgår ved døden. Det sker jo typisk pludseligt, og så skal de pårørende ikke kun håndtere det, men de skal også håndtere det svære spørgsmål om, hvad de skal gøre med organerne, for den elskede, der er død, har ikke taget stilling.
Så hjælp alle, hjælp de pårørende, men hjælp selvfølgelig ikke mindst de patienter med alvorlige sygdomme, som har brug for organerne, ved at gå ind og registrere jer. Det må være den entydige opfordring.
Det er også for at sige, at det ikke går alene med opfordringer, og det går ikke kun med kampagner. Der er intet, der er fremmed for mig. Jeg er med på at diskutere alle ting. Helt konkret er der jo et forslag om en ny model. Lad os prøve at vurdere den, lad os prøve at høre sagkundskaben – og det gør vi jo så på tirsdag – hvordan det vil stille dem i deres arbejde, lad os høste, hvad der er af erfaringer fra udlandet. Og hvis vi i enighed når frem til, at der skal laves en lovændring, er jeg selvfølgelig også klar til det.
Folketinget havde for et par uger siden også en stor debat om emnet. Det var i forbindelse med et forslag fra en række partier om, at det skulle være obligatorisk at tage stilling ved at sige ja, nej eller ved ikke. Man skulle altså tage stilling. Det er jo noget af det, vi skal arbejde sammen med partierne og eksperterne om, hvordan en sådan model ville kunne strikkes sammen i praksis. Hvor skal man gøre det, og ved hvilke begivenheder i livet vil det give mening at stille de spørgsmål?
Som sagt er der ingen redskaber, jeg er fremmed for. Jeg mener, at hvert eneste af de her dødsfald, der kunne være undgået, er ubærlige. Og husk på en ting til, nemlig at vi ikke kun gør det for de 1,3 millioner, for det er selvfølgelig sådan i Danmark, at vi også gør det for dem, der ikke har taget stilling – i øvrigt også for dem, der har sagt nej. Vi har det sådan, at hvis de har brug for et organ, gør vi alt, hvad vi kan, for at finde det og for at hjælpe dem. Selvfølgelig gør vi det. Derfor synes jeg også, at uanset hvad vi når frem til ved den tekniske afklaring og sammen med partierne, skal der ske noget her. Jeg er også overbevist om, at der kommer til at ske noget. Jeg synes, at jeg har registreret det blandt partierne. Vi skal være helt sikre på modellerne og på, at vi gør det rigtige, men det skal ske noget her.
Der er jo ikke nogen lande, der har en perfekt løsning, men vi må gøre modellerne bedre, end de er i Danmark i dag, og det er både lovgivningsmæssigt, hvordan man laver samtalen – der er mange ting. Der er helt klart meget, vi kan optimere og kan lære af de udlandske erfaringer, men uanset hvad, er det, man som borger selv kan gøre, at tage samtalen med ens familie og venner og gå ind og registrere sig. Det er det suverænt bedste, man selv kan gøre.
Men det går ikke kun at sige, at det er den enkeltes ansvar, for det her er et samfundsansvar, og jeg vil hermed bebude, at der kommer politiske forhandlinger på tirsdag samt drøftelser med eksperterne. Vi må forpligte os til, at der skal ske noget. Tak for ordet.