Jeg har måske indledningsvis lyst til at sige, at der er rigtig mange danskere, der igennem det seneste år har knoklet for at få os igennem det her. Det har de privatansatte i butikkerne også, det har de privatansatte chauffører også. Vi er mange, der skal have æren for, at vi er kommet godt igennem den her krise – det gælder både i den offentlige og i den private sektor.
Det, jeg egentlig først og fremmest oplever, når jeg taler med sundhedspersonale – jeg havde lejlighed til at være på Herlev sygehus i sidste uge – er stolthed før noget som helst andet; en enorm faglig stolthed over, at man har fået Danmark igennem den her krise, også selv om man har arbejdet over og fik inddraget sin juleferie og har nedbrudt faggrænser og har arbejdet alt for meget i perioder og selv er blevet smittet med corona, fordi vi ikke har kunnet passe ordentligt på dem, altså først og fremmest en enormt stor stolthed; og så i øvrigt også en utrolig glæde over præcis fleksibiliteten, altså at læge og sosu under pandemien blev nødt til at stå lige ved siden af hinanden. Man havde ikke tid til at træffe de beslutninger, som man plejer at gøre, for tingene skulle bare rulle. Den fleksibilitet, det er udtryk for, tror jeg egentlig også mange i sundhedspersonalet er meget, meget stolte over.
Så er der spørgsmålet om, hvordan vi anerkender det på den rigtige måde. Løn er i Danmark et overenskomstanliggende, og sådan har det været i rigtig mange år – det synes jeg der er grund til at holde fast i. Og det ønsker vi at gøre, i hvert fald fra regeringens side. Jeg tror, at det, vi kunne gøre i fællesskab, og det vil jeg meget, meget gerne invitere til, er at sørge for, at vores medarbejdere i sundhedsvæsenet – og det gælder også andre dele af den offentlige sektor – i fremtiden kan få lov til at bruge mere tid på det, der er deres faglige opgave, nemlig patienter og pårørende, når vi taler sundhedsvæsen, børn, når vi taler pædagoger og daginstitutioner, elever, når vi taler folkeskole, i stedet for bureaukrati, papirarbejde og alt for tunge processer, som jeg synes hæmmer den offentlige sektor i at bruge den faglighed, som medarbejderne repræsenterer.
Men jeg ønsker ikke at stå og forhandle løn i Folketingssalen, og jeg har meget, meget stor respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel og ønsker, at den skal stå, også efter krisen.