L 157 Forslag til lov om ændring af lov om Den Sociale Investeringsfond.

(Bemyndigelse til fastlæggelse af administrationsgrundlag m.v.).

Af: Social- og ældreminister Astrid Krag (S)
Udvalg: Social- og Ældreudvalget
Samling: 2020-21
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 10-02-2021

Fremsat: 10-02-2021

Fremsat den 10. februar 2021 af social- og ældreministeren (Astrid Krag)

20201_l157_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 10. februar 2021 af social- og ældreministeren (Astrid Krag)

Forslag

til

Lov om ændring af lov om Den Sociale Investeringsfond

(Bemyndigelse til fastlæggelse af administrationsgrundlag m.v.)

§ 1

I lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. lov nr. 1462 af 11. december 2018, foretages følgende ændringer:

1. I § 1 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. Den Sociale Investeringsfond er organiseret i to underfonde, der understøtter formålene nævnt i stk. 2:

1) En investeringsfond.

2) En udviklingsfond.«

Stk. 3 bliver herefter stk. 4.

2. § 1, stk. 3, der bliver stk. 4, affattes således:

»Stk. 4. Der fastsættes årligt temaer inden for formålene nævnt i stk. 2, som fonden skal disponere og investere inden for. Temaerne kan være tværgående for de to underfonde og besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven. Social- og ældreministeren orienterer skriftligt fonden om de fastsatte temaer. Fonden har efterfølgende mulighed for årligt at indstille et supplerende tema.«

3. I § 6, stk. 1, indsættes efter »indsatser«: », jf. dog stk. 2«.

4. I § 6, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:

»I sådanne tilfælde kan tildeling af tilskud ske uden gennemførelse af en ansøgningsrunde.«

5. I § 6 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Social- og ældreministeren eller den, ministeren bemyndiger hertil, kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved tildeling af tilskud efter stk. 1, herunder om ansøgningsform, tidsfrister, vilkår for tilskud, udbetaling af tilskud, tilbagebetaling af tilskud og renter, regnskab, revision og rapportering om tilskud samt tilsyn og kontrol.«

6. I § 7 indsættes som stk. 2 og 3:

»Stk. 2. Private investorer kan investere i fondens portefølje. Investeringerne kan være i fondens samlede portefølje eller i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter.

Stk. 3. Den Sociale Investeringsfond skal sikre, at der så vidt muligt er investorer til investerings- og udviklingsprojekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde.«

7. § 8 ophæves.

8. Efter § 9 indsættes:

»§ 9 a. Fondens forhold reguleres i en vedtægt.

Stk. 2. Bestyrelsen udarbejder fondens vedtægt og ændringer heri, som godkendes af social- og ældreministeren.«

9. Efter § 10 indsættes:

»§ 10 a. Årsregnskabet for Den Sociale Investeringsfond skal revideres af en statsautoriseret revisor udpeget af bestyrelsen.

Stk. 2. Ved revisorskift skal såvel bestyrelsen for Den Sociale Investeringsfond som revisor orientere social- og ældreministeren om årsagen til skiftet.

Stk. 3. Efter revision af årsregnskabet forsyner revisor dette med en påtegning om, at det er revideret.

Stk. 4. Revisor har pligt til at deltage i bestyrelsens behandling af sager, hvis det ønskes af blot ét bestyrelsesmedlem.«

10. Efter § 12 indsættes:

»§ 12 a. Fondens bestyrelse fremlægger en evaluering af fondens arbejde inden udgangen af 2021 samt en handlingsplan, som skal danne grundlag for stillingtagen til fondens videre organisering.«

11. I § 15 indsættes som stk. 4:

»Stk. 4. Social- og ældreministeren kan fastsætte regler om Den Sociale Investeringsfonds organisering, drift, tilsyn, revision m.v.«

12. Efter § 15 indsættes:

»§ 15 a. Fonden afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til social- og ældreministeren. Social- og ældreministeren oversender redegørelsen til Folketinget.«

§ 2

Loven træder i kraft den 1. april 2021.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger
Indholdsfortegnelse
1. Indledning og baggrund
2. Lovforslagets hovedpunkter
2.1. Præcisering af fondens organisering og temaer for dens arbejde
2.1.1. Gældende ret
2.1.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser
2.1.3. Den foreslåede ordning
2.2. Tilføjelser til Den Sociale Investeringsfonds muligheder for at yde tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v.
2.2.1. Gældende ret
2.2.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser
2.2.3. Den foreslåede ordning
2.3. Afklaring af private investorers mulighed for at investere i dele af fondens portefølje
2.3.1. Gældende ret
2.3.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser
2.3.3. Den foreslåede ordning
2.4. Bemyndigelse til fastsættelse af administrationsgrundlag og tilføjelse om, at fondens forhold reguleres i en vedtægt
2.4.1. Gældende ret
2.4.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser
2.4.3. Den foreslåede ordning
2.5. Revision af Den Sociale Investeringsfonds årsregnskab og fritagelse fra rigsrevisionslovens § 2
2.5.1. Gældende ret
2.5.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser
2.5.3. Den foreslåede ordning
2.6. Præciseringer om evaluering af fonden
2.6.1. Gældende ret
2.6.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser
2.6.3. Den foreslåede ordning
3. Økonomiske konsekvenser og implementeringskonsekvenser for det offentlige
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.
5. Administrative konsekvenser for borgere
6. Klima- og mijømæssige konsekvenser
7. Forholdet til EU-retten
8. Hørte myndigheder og organisationer m.v.
9. Sammenfattende skema


1. Indledning og baggrund

Den Sociale Investeringsfond blev oprettet som en del af »Aftale om satspuljen på børne- og socialområdet 2018-2021«. Aftalen er indgået mellem den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti den 10. november 2017.

Formålet med oprettelsen af Den Sociale Investeringsfond er at understøtte en tidligere og mere forebyggende indsats på de større velfærdsområder til gavn for den enkelte borger og for samfundet gennem nye partnerskaber mellem den offentlige, private og frivillige sektor. Fonden skal endvidere bidrage til at udvikle og udbrede tidlige og helhedsorienterede indsatser og skabe mere viden om effekterne af tidlige indsatser på de større velfærdsområder ved at udvikle og udbrede indsatser, der evalueres på et solidt grundlag. Endeligt skal fonden bidrage til at tiltrække ny ekstern kapital til at løse udfordringer på de større velfærdsområder ved at understøtte, at private aktører kan investere i forebyggende velfærdsindsatser.

Som led i social- og indenrigsministerens (nu social- og ældreministeren som følge af ressortændring d. 21. januar 2021) overtagelse af det ressortmæssige ansvar for Den Sociale Investeringsfond ved kgl. resolution den 24. september 2019 er der pågået et arbejde med at afklare social- og ældreministerens administration af og tilsyn med fonden. I den forbindelse er det blevet tydeligt, at der er behov for en hjemmel til at fastsætte et egentligt administrationsgrundlag, som kan sikre grundlag for bl.a. ministerens administration af og tilsyn med fonden.

De første års arbejde i Den Sociale Investeringsfond har endvidere afdækket en række uklarheder i loven, herunder om fondens organisering og temaerne for dens arbejde, fondens muligheder for at yde tilskud til offentlige myndigheder, private investorers muligheder for at investere i dele af fondens portefølje og grundlaget for den politiske stillingtagen til fondens videre organisering efter 2021. Der er således behov for en række præciseringer og mindre ændringer i loven, der skal sikre klare og tydelige rammer for fondens arbejde.

Formålet med lovforslaget er:

- at sikre et tydeligt hjemmelgrundlag for ministerens administration af og tilsyn med fonden.

- at sikre klare og tydelige rammer for fondens arbejde ved en række præciseringer og mindre ændringer.

De mindre ændringer dækker over tilføjelser til Den Sociale Investeringsfonds muligheder for at yde tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v., tilføjelse af hjemmel til at anvende en statsautoriseret revisor frem for revision efter § 2 i lov om revisionen af statens regnskaber, tilføjelse af bemyndigelse til fastsættelse af administrationsgrundlag, tilføjelse om, at fondens forhold reguleres i en vedtægt, og tilføjelse om, at Den Sociale Investeringsfond har mulighed for at indstille et supplerende tema til efterfølgende godkendelse i aftalekredsen.

De foreslåede ændringer og præciseringer vil ikke påvirke det overordnede formål eller intentionen med lov om Den Sociale Investeringsfond, men vil sikre et klart lovgrundlag samt et administrationsgrundlag for social- og ældreministeren og vil klarlægge rammerne for fondens arbejde. Der kan senere vise sig behov for andre ændringer, når der foreligger en evaluering af fonden i 2021.

Lovforslaget indeholder seks delelementer:

1. Præcisering af fondens organisering og temaer for dens arbejde.

2. Tilføjelser til Den Sociale Investeringsfonds muligheder for at yde tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v.

3. Afklaring af private investorers mulighed for at investere i dele af fondens portefølje.

4. Bemyndigelse til fastsættelse af administrationsgrundlag og tilføjelse om, at fondens forhold reguleres i en vedtægt.

5. Hjemmel til at anvende en statsautoriseret revisor frem for revision efter § 2 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. (rigsrevisionsloven).

6. Præciseringer om evaluering af fonden.

2. Lovforslagets hovedpunkter

2.1. Præcisering af fondens organisering og temaer for dens arbejde

2.1.1. Gældende ret

Det fremgår af lov om Den Sociale Investeringsfond § 1, stk. 1, og 2, at Den Sociale Investeringsfond skal varetage to formål. Det ene er at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter. Det andet er at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye offentlige og private investeringer. Endvidere fremgår det af lovens § 1, stk. 3, at de nærmere temaer inden for de i stk. 2 nævnte formål, som fonden skal disponere og investere inden for, besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven, og at ministeren for offentlig innovation (nu social- og ældreministeren som følge af ressortændring) skriftligt orienterer fonden herom.

Det fremgår af den betænkning, som Social-, Indenrigs- og Børneudvalget afgav den 29. november 2018 efter 2. behandlingen af lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, B, betænkning til L 56 som fremsat, side 1, at Den Sociale Investeringsfond består af to underfonde, der skal fremme fondens to formål. For det første består fonden af en »investeringsfond«, der skal udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter (Den Sociale Investeringsfonds første formål). For det andet består den af en »udviklingsfond«, der skal udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder og danne grundlag for nye offentlige og private investeringer (Den Sociale Investeringsfonds andet formål).

Det fremgår af lovens § 4, at fonden for at opnå og fremme sine formål, jf. § 1, stk. 2 og 3, kan anvende de forretningsdispositioner og finansieringsformer, der er oplistet i lovens § 4, nr. 1-10.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9, at fondens ene formål er at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter. Det foreslås, at disse indsatser årligt aftales i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Endvidere fremgår det, at fondens andet formål er at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye partnerskaber. Det foreslås, at der i forbindelse med etableringen af fonden besluttes minimum tre områder, som fonden skal udvikle og modne indsatser inden for.

Af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 15, fremgår det endvidere, at de politiske forhandlinger om temaerne følger principperne, der er beskrevet i »Aftale om principperne for satspuljens tilvejebringelse og udmøntning m.v. - oktober 2015«. Det indebærer bl.a., at det skal tilstræbes at nå til enighed om indsatser og områder, der er bred enighed om, og som tilgodeser de relevante målgrupper. Samtidig skal der udvises imødekommenhed over for, at alle partier i begrænset omfang får tilgodeset særlige prioriteter, som et eller flere af de øvrige partier ikke ønsker eller er direkte imod. Det betyder, at enkelte partier ikke har vetoret og således ikke kan udelukke bestemte temaer.

2.1.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser

Loven og udvalgsbetænkningen til loven er inkonsekvente, hvad angår beskrivelsen af Den Sociale Investeringsfonds organisering, nærmere bestemt at fonden er organiseret i to underfonde. Fordi loven og bemærkningerne til lovforslaget til loven ikke beskriver de to underfonde, fremgår det heller ikke tydeligt, om øvrige bestemmelser i loven gælder for begge underfonde. Det har i praksis særligt skabt uklarheder om, hvorvidt de politisk valgte temaer, jf. lovens § 1, stk. 3, gælder for begge underfonde, og om fondens forretningsdispositioner og finansieringsformer, jf. lovens § 4, stk. 1, kan anvendes for begge underfonde.

Det er Social- og Ældreministeriets vurdering, at de i § 4 oplistede forretningsdispositioner og finansieringsformer kan anvendes til at opnå og fremme udvikling af nye indsatser såvel som etablering og drift af sociale investeringer og således kan anvendes i både investeringsfonden og udviklingsfonden. Begrundelsen herfor findes i, at de to underfonde har til formål at opfylde fondens formål om hhv. at udbrede indsatser og at udvikle nye indsatser, og at det fremgår af lovens § 4, at fonden for at opnå og fremme sine formål, jf. § 1, stk. 2 og 3, kan anvende de forretningsdispositioner og finansieringsformer, der er oplistet i lovens § 4, nr. 1-10.

Det er Social- og Ældreministeriets vurdering, at det bør præciseres i loven, at Den Sociale Investeringsfond består af to underfonde, og at de forretningsdispositioner og finansieringsformer, fonden har til rådighed, kan anvendes i begge underfonde.

Endvidere finder Social- og Ældreministeriet, at der er behov for at præcisere, hvorvidt de politisk vedtagne temaer gælder for begge underfonde. Af selve lovteksten fremgår det ikke, om temaerne er særskilte for de to underfonde. Derimod fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget til loven, at for fondens første formål om at udbrede indsatser på de større velfærdsområder skal "indsatserne" aftales årligt. For fondens andet formål om at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder fremgår det, at der ved fondens etablering besluttes minimum tre "områder", som fonden skal udvikle og modne indsatser inden for.

I januar 2020 blev det aftalt af partierne bag fonden, Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti (herefter "aftalekredsen"), at det kommende års temaer skulle være tværgående for de to underfonde. Baggrunden for dette var blandt andet et ønske fra Den Sociale Investeringsfonds bestyrelse om en øget fleksibilitet i investeringerne, som bestyrelsen vurderede som afgørende for fondens succes.

Som led i arbejdet med fondens første udviklings- og investeringsprojekter har bestyrelsen ligeledes haft et ønske om at kunne indstille et supplerende tema for at sikre, at temaerne afspejlede det aktuelle billede af fondens investeringsmuligheder. På den baggrund besluttede aftalekredsen, at fonden skulle have mulighed for at indstille et supplerende tema til efterfølgende godkendelse i aftalekredsen.

2.1.3. Den foreslåede ordning

Det er Social- og Ældreministeriets vurdering, at det bør præciseres, at temaerne for fondens investeringer kan gælde for begge underfonde, såfremt det besluttes af aftalekredsen. Endvidere er det ministeriets opfattelse, at der i loven bør gives mulighed for, at fonden kan indstille et supplerende tema. Det supplerende tema kan indstilles af fonden, når og hvis det vurderes relevant af fonden, og er således ikke bundet til de politiske forhandlinger i forbindelse med aftalen om finansloven. Temaet vil skulle godkendes af aftalekredsen.

Det bemærkes i den forbindelse, at aftalekredsens beslutninger om nye eller ændrede temaer alene vil gælde for opstart af nye udviklings- og investeringsprojekter, ikke for igangværende projekter. Ændringer i temaerne for fondens arbejde vil således ikke påvirke allerede igangsatte investeringsprojekter eller igangsatte projekter i regi af udviklingsfonden, som efter en udviklingsfase vurderes modne til at overgå til at være investeringsprojekter i regi af investeringsfonden. Dette vurderes blandt andet hensigtsmæssigt for at sikre, at såfremt fonden og dens samarbejdspartnere har udviklet et lovende investeringsprojekt for midler i udviklingsfonden, vil der være mulighed for at drive dette projekt videre som et egentligt investeringsprojekt i regi af investeringsfonden, uanset eventuelle ændringer af de politisk besluttede temaer.

Det bemærkes endvidere, at aftalekredsen kan vælge at videreføre tidligere års temaer.

Med forslaget i lovforslagets § 1, nr. 1, vil det blive præciseret, at Den Sociale Investeringsfond består af to underfonde. En investeringsfond og en udviklingsfond, der hhv. bidrager til fondens første formål, jf. lov om Den Sociale Investeringsfond § 1, stk. 2, nr. 1, om at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye offentlige og private investeringer, og til fondens andet formål, jf. lovens § 1, stk. 2, nr. 2, om at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter.

Med forslaget vil det endvidere blive præciseret i lovens § 1, stk. 3, der bliver stk. 4, at der årligt fastsættes temaer inden for formålene nævnt i stk. 2, som fonden skal disponere og investere inden for, samt at temaerne kan være tværgående for de to underfonde og besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven.

Endeligt vil det som noget nyt blive tilføjet, at Den Sociale Investeringsfond har mulighed for at indstille et supplerende tema til efterfølgende godkendelse i aftalekredsen.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger i lovforslagets § 1, nr. 1 og 2.

2.2. Tilføjelser til Den Sociale Investeringsfonds muligheder for at yde tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v.

2.2.1. Gældende ret

Det fremgår af lov om Den Sociale Investeringsfond § 6, stk. 1, at tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. skal ske igennem en ansøgningsrunde, hvor statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. kan søge om støtte til indsatser. Endvidere fremgår det af lovens § 6, stk. 2, at Den Sociale Investeringsfond som vilkår for tildeling af tilskud kan fastsætte, at tilskud kan kræves tilbagebetalt med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 4, at fonden skal kunne bidrage til at igangsætte nye former for samarbejde mellem forskellige aktører, for eksempel offentligt-private partnerskaber, der er baseret på en resultatkontrakt og som inddrager én eller flere investorer (også betegnet som "social impact bonds" eller "sociale investeringsprogrammer").

Det fremgår endvidere af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 17-18, at gevinsten ved succesfulde indsatser kan geninvesteres i nye indsatser, og at den foreslåede bestemmelse medfører, at fonden i form af et tilskud kan investere i indsatser, der leveres af statslige, kommunale eller regionale myndigheder, og at fonden kan kræve investeringen tilbagebetalt med en risikopræmie. Dertil fremgår det, at gevinsterne ved succesfulde indsatser kan geninvesteres i nye indsatser, og at bestemmelsen bl.a. giver mulighed for, at fonden kan gennemføre partnerskaber alene med offentlige parter.

Efter lovens § 6, stk. 1, skal tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. ske gennem en ansøgningsrunde, hvor statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. kan søge om støtte til indsatser.

Loven regulerer ikke nærmere, hvordan en sådan ansøgningsrunde skal foregå.

Det fremgår endvidere af lovens § 3, at beslutninger om disponering af fondens midler træffes med simpelt flertal i bestyrelsen, og at formandens stemme er afgørende i tilfælde af stemmelighed. Endvidere fremgår det af lovens § 10, stk. 1 og 2, at bestyrelsen leder fonden og disponerer over fondens midler i overensstemmelse med denne lov, at bestyrelsen er ansvarlig for forvaltningen af fondens midler, og at fondens afgørelser ikke kan påklages til anden administrativ myndighed.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 8 og 14, at fonden i kraft af sin status som statslig institution er omfattet af almindelige forvaltningsretlige regler og principper, herunder reglerne i forvaltningsloven (lovbekendtgørelse nr. 433 af 22. april 2014 med senere ændringer), offentlighedsloven (lovbekendtgørelse nr. 145 af 24. februar 2020) og rigsrevisorloven (lovbekendtgørelse nr. 101 af 19. januar 2012 med senere ændringer). Tilrettelæggelse og administration af ansøgningsrunder foregår derfor under iagttagelse af disse regler og principper.

2.2.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser

Den Sociale Investeringsfond har gjort sig en række erfaringer med sociale investeringer i kommuner. For at iværksætte sociale investeringer i kommuner har det vist sig relevant for fonden at kunne indgå partnerskaber med konkrete kommuner og med eventuelle serviceleverandører og andre aktører, herunder private investorer, om udvikling af sociale investeringsprogrammer.

For at iværksætte den slags partnerskaber har Den Sociale Investeringsfond behov for at kunne yde tilskud til levering af konkrete velfærdsindsatser i konkrete kommuner, med hvem de iværksætter de pågældende partnerskaber. Disse partnerskaber baserer sig på en resultatkontrakt, hvor fonden direkte eller indirekte bidrager til finansieringen af en velfærdsindsats mod, at kommunen tilbagebetaler fonden den initiale investering med et kontraktuelt fastsat afkast, såfremt der med indsatsen opnås en række aftalte resultater. Denne finansieringsform er ifølge lovens § 6, stk. 2, til rådighed for fonden.

I den forbindelse er der opstået tvivl om, hvorvidt lovens § 6, stk. 1, indebærer, at Den Sociale Investeringsfond ikke kan indgå partnerskaber om sociale investeringer med konkrete kommuner, hvor fonden direkte bidrager til finansieringen af en velfærdsindsats mod, at kommunen tilbagebetaler fonden den initiale investering med et kontraktuelt fastsat afkast, såfremt der med indsatsen opnås en række aftalte resultater, uden at der gennemføres en ansøgningsrunde. Det er således uklart, om lovens § 6, stk. 2, også er omfattet af kravet om gennemførelse af en ansøgningsrunde.

Endvidere er det ministeriets klare vurdering, at det i praksis ville det være meget uhensigtsmæssigt at stille krav om en ansøgningsrunde ved denne særlige for form tilskud, da det ville være yderst vanskeligt og ressourcekrævende for Den Sociale Investeringsfond at etablere offentligt-private partnerskaber om sociale investeringsprogrammer, hvis der var et krav om, at denne form for tilskud kun kunne ydes efter en ansøgningsrunde. Det skyldes blandt andet, at etableringen af sådanne partnerskaber kræver forudgående forhandlinger om en partnerskabsaftale mellem Den Sociale Investeringsfond og de involverede kommuner og/eller andre offentlige myndigheder samt med eventuelle eksterne samarbejdspartnere, herunder private investorer, inden der vil kunne ydes et sådanne tilskud på et fagligt velfunderet grundlag.

Det er samtidig ministeriets vurdering, at Den Sociale Investeringsfonds mulighed for at yde tilskud, hvor det som vilkår for tildelingen af tilskuddet fastsættes, at det skal tilbagebetales med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål, er og fremadrettet vil være et af de væsentligste redskaber i fondens værktøjskasse for at kunne gennemføre sociale investeringsprogrammer i kommuner og andre dele af den offentlige sektor. Det er således også af stor betydning for, at fonden kan anvende sine investeringsmidler målrettet og effektivt som led i realiseringen af sit formål.

Det er derfor ministeriets opfattelse, at Den Sociale Investeringsfond som led i gennemførelse af investeringsprojekter bør kunne yde tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder uden gennemførelse af en ansøgningsrunde i de tilfælde, hvor det som vilkår for tildelingen af tilskuddet fastsættes, at det skal tilbagebetales med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål.

Det er endvidere Social- og Ældreministeriets opfattelse, at der bør fastsættes bindende regler om, hvordan fondens ansøgningsrunder skal offentliggøres og administreres. Reglerne kan mest hensigtsmæssigt fastsættes i bekendtgørelsesform.

Formålet med at udmelde og udmønte ansøgningsrunder til tilskud via bekendtgørelser er først og fremmest at sikre, at retsgrundlaget for de enkelte ansøgningsrunder er klart, hvorved ansøgeres retssikkerhed styrkes, og hvorved der sikres en fuld gennemsigtighed i administrationen af tilskud.

Hertil kommer, at ministeriet finder det hensigtsmæssigt, at der på ressortområdet i videst muligt omfang er en ensartethed med hensyn til administrationen af tilskud, ansøgningspuljer m.v. Socialstyrelsens ansøgningspuljer, herunder ansøgningspuljer, som kan søges af offentlige myndigheder, udmeldes ved udstedelse af bekendtgørelser, og det vil være hensigtsmæssigt, at dette også sker i forbindelse med fondens gennemførelse af ansøgningsrunder ved tildelingen af tilskud.

2.2.3. Den foreslåede ordning

Det foreslås, at det i lovens § 6 tilføjes, at Den Sociale Investeringsfond kan yde tilskud, hvor det som vilkår for tildeling af tilskuddet fastsættes, at det skal tilbagebetales med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål, og at der i sådanne tilfælde kan tildeles tilskud uden gennemførelse af en ansøgningsrunde.

Af den foreslåede ændring følger, at fonden vil kunne bidrage til finansieringen af velfærdsindsatser direkte i kommuner, når der er tale om et partnerskab baseret på en resultatkontrakt, og hvor det tilskud, der bidrager til finansieringen, kræves tilbagebetalt med et kontraktuelt fastsat afkast (risikopræmie), såfremt der med indsatsen opnås de aftalte resultatmål.

Den foreslåede tilføjelse ændrer ikke ved, at tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. vil skulle ske igennem en ansøgningsrunde, når lovens stk. 2 ikke finder anvendelse.

Det foreslås med forslaget til § 6, stk. 3, at social- og ældreministeren eller den, ministeren bemyndiger hertil, i forbindelse med ansøgningsrunder kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved tildelingen af tilskud, herunder regler om ansøgningsform, tidsfrister for ansøgning, vilkår for at opnå tilskud, udbetaling af tilskud, tilbagebetaling af tilskud og renter, regnskab, revision og rapportering om tilskud samt tilsyn og kontrol.

Det forudsættes, at reglerne fastsættes i bekendtgørelsesform.

Beslutninger om disponering af fondens midler træffes efter lovens § 3 og § 10, stk. 1, af fondens bestyrelse. Efter lovens § 10, stk. 2, kan fondens afgørelser ikke påklages til anden administrativ myndighed.

Den foreslåede bemyndigelse til ministeren angår alene fremgangsmåden ved tildeling af tilskud, som efter § 6, stk. 1, skal ske igennem en ansøgningsrunde, og begrænser således ikke fondens kompetence i forhold til beslutninger om disponering af fondens midler i overensstemmelse med loven.

Ministeren kan efter forslaget delegere sin kompetence til at fastsætte regler om fremgangsmåden ved tildelingen af tilskud. Det forudsættes, at ministeren delegerer kompetencen til Den Sociale Investeringsfond.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 3, 4 og 5.

2.3. Afklaring af private investorers mulighed for at investere i dele af fondens portefølje

2.3.1. Gældende ret

Private investorers mulighed for at investere i dele af fondens portefølje eller mulighed for at investere i den samlede portefølje fremgår ikke af selve lovteksten. Det fremgår derimod af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9, at fonden skal sikre, at private investorer investerer i alle indsatser, som fonden investerer i inden for et givent år, dvs. i fondens samlede portefølje. Det fremgår endvidere, at en sådan løsning vil sikre, at det er de for fonden udstukne investeringsområder, der fastsætter de overordnede rammer for, hvilke velfærdsindsatser, der skal investeres i. Det er således investeringsfondens ansvar at finde investorer til alle de områder, som det politisk er besluttet, at der skal investeres inden for.

Det fremgår af den betænkning, som Social-, Indenrigs- og Børneudvalget afgav den 29. november 2018 efter 2. behandlingen af lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, B, betænkning til L 56 som fremsat, side 2, at eventuelle investorer således har fuld gennemsigtighed i forhold til indholdet af investeringen. Investorerne har dog ikke indflydelse på indholdet i de sociale investeringsprogrammer. Der skal således ved fondens finansiering stilles krav om, at den enkelte ansøger om støtte fra investeringsfonden ikke kan indgå supplerende delaftale om finansiering, partnerskab m.v. med en privat investor om samme indsats, og at en privat investor ikke samtidig kan udføre opgaven. Der er således adskillelse af private investorer og udførerleddet. Samme adskillelse gør sig ikke gældende i udviklingsfonden.

2.3.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser

Erfaringerne fra de første års arbejde med Den Sociale Investeringsfond har vist, at det er vanskeligt, hvis ikke umuligt for fonden, at tiltrække private investorer, hvis private investorer skal investere i fondens samlede portefølje, dvs. alle investeringer og projekter i regi af de to underfonde frem for i enkeltstående investeringsprojekter. Det gælder både velgørende fonde og kommercielle investorer. Dette skal også ses i lyset af, at flere fonde, der potentielt ville kunne investere i Den Sociale Investeringsfonds portefølje, har fundatser, der begrænser, hvad fondene kan investere i. Derfor vil de ikke nødvendigvis kunne investere i Den Sociale Investeringsfonds samlede portefølje. Det medfører, at det er vanskeligt for Den Sociale Investeringsfond at realisere en væsentlig del af det politiske formål med at etablere fonden, som er at modne markedet for sociale investeringer i Danmark samt at gennemføre sociale investeringer bl.a. suppleret af ekstern (privat) kapital.

Det er Social- og Ældreministeriets opfattelse, at lov om Den Sociale Investeringsfond er uklar, når det gælder private investorers muligheder for at investere i projekter og indsatser i regi af fonden. Konkret giver bemærkningerne til lovforslaget til loven og udvalgsbetænkningen anledning til tvivl om, hvorvidt private investorer skal investere i Den Sociale Investeringsfonds samlede portefølje, eller om de også kan investere i enkelte af fondens investerings- eller udviklingsprojekter, så længe Den Sociale Investeringsfond så vidt muligt sikrer, at der er investorer til projekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde.

Endvidere fremgår det ikke klart af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9 og den betænkning, som Social-, Indenrigs- og Børneudvalget afgav den 29. november 2018 efter 2. behandlingen af lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, B, betænkning til L 56 som fremsat, side 2, om formuleringerne skal fortolkes så snævert, at fonden ikke må indgå partnerskaber med private investorer om konkrete - enkeltstående - investerings- og udviklingsprojekter. Det er ligeledes uklart, om bemærkningerne til lovforslaget til loven og udvalgsbetænkningens bemærkninger herom kun gælder investeringsfonden, eller om de også gælder udviklingsfonden.

Ud fra en formålsfortolkning må bemærkningerne i såvel lovforslaget til loven som i udvalgsbetænkningen skulle fortolkes således, at private fonde, som ønsker at investere i et enkelt investerings- eller udviklingsprojekt, som ligger inden for de private fondes fundats, kan gøre det, selvom de øvrige projekter i Den Sociale Investeringsfond ligger uden for de private fondes fundats. Dette vil også være i overensstemmelse med lovens intention.

Der vurderes på den baggrund at være behov for en præcisering af reglerne i loven.

2.3.3. Den foreslåede ordning

Det foreslås, at det i lovens § 7 præciseres, at private investorer kan investere i fondens portefølje, og at investeringerne kan være i fondens samlede portefølje eller i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter i regi af de to underfonde. Endvidere foreslås det at præcisere, at Den Sociale Investeringsfond skal sikre, at der så vidt muligt er investorer til investerings- og udviklingsprojekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde.

Endeligt foreslås det, at den foreslåede ordning om, at private investorer kan investere i fondens samlede portefølje eller i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter i regi af de to underfonde, vil blive evalueret 3 år efter, at lovforslaget er vedtaget og trådt i kraft, og at ministeren og aftalekredsen på baggrund af evalueringen drøfter, om ordningen virker efter hensigten og de politiske intentioner. Evalueringen vil kunne indgå som en del af Den Sociale Investeringsfonds årlige redegørelse til ministeren i 2024.

Det er ministeriets vurdering, at forslaget samlet set vil medføre, at Den Sociale Investeringsfond får klarere rammer for at realisere sit formål, herunder intentionen om at fonden skal bidrage til at tiltrække ny ekstern kapital til at løse udfordringer på de større velfærdsområder ved at understøtte, at private aktører kan investere i forebyggende velfærdsindsatser.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1 nr. 6 og 12.

2.4. Bemyndigelse til fastsættelse af administrationsgrundlag og tilføjelse om, at fondens forhold reguleres i en vedtægt

2.4.1. Gældende ret

Det fremgår af lov om Den Sociale Investeringsfond § 15, stk. 1, at ministeren for offentlig innovation (nu social-og ældreministeren) fører tilsyn med fonden. Endvidere fremgår det af § 15, stk. 2, at ministeren kan afkræve fonden enhver oplysning, som ministeren anser for nødvendig for at kunne udøve sin tilsynsforpligtelse. Ministeren skal til enhver tid have adgang til at gøre sig bekendt med fondens administrative og økonomiske systemer, regnskaber og virksomhed i øvrigt.

Af lovens § 15, stk. 3, fremgår det, at bestyrelsesformanden holder ministeren orienteret om alle væsentlige forhold vedrørende fonden, herunder væsentlige ændringer i fondens økonomi eller aktiviteter.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 12, at hensigten med etableringen af et tilsyn er, at der kan gribes ind, hvis fonden for eksempel ikke disponerer inden for de med lovforslaget fastsatte grænser. Loven indeholder ikke nærmere regler, der regulerer driftsrammerne for fonden, herunder sekretariatet. Indholdet af det overordnede tilsyn er heller ikke nærmere beskrevet.

Loven indeholder ikke en bestemmelse om udarbejdelse af vedtægter, samt ministerens adgang til at godkende sådanne. Bestyrelsen har udarbejdet vedtægter, der ikke er forelagt den daværende ressortminister.

Loven indeholder ligeledes ikke en bemyndigelse til ministeren om at udstede nærmere regler for ministerens administration af og tilsyn med fonden. Som følge heraf kan ministeren ikke fastsætte sådanne regler under det nuværende lovgrundlag.

2.4.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser

Social- og Ældreministeriet er i forbindelse med den ressortmæssige overdragelse af Den Sociale Investeringsfond blevet opmærksom på, at der i lov om Den Sociale Investeringsfond mangler hjemmel til at fastsætte et egentligt grundlag for ministerens administration af og tilsyn med fonden (administrationsgrundlag). Det påhviler social- og ældreministeren at føre et overordnet tilsyn med fonden, herunder med de økonomiske dispositioner, men rammerne herfor er ikke fastlagt i loven.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 12, er hensigten med etableringen af et tilsyn, at der kan gribes ind, hvis fonden for eksempel ikke disponerer inden for de med lovforslaget fastsatte rammer. Social- og Ældreministeriet vurderer tillige, at hensigten er, at ministeren fører et overordnet tilsyn med fonden, ligesom ministeren bør følge udviklingen i fonden, herunder sikre, at der sker en omkostningseffektiv drift. Der er således behov for at beskrive ansvars- og kompetencefordelingen mellem på den ene side fondens bestyrelse og daglige ledelse og på den anden side social- og ældreministeren.

Det er endvidere Social- og Ældreministeriets opfattelse, at det vil kunne styrke fondens administrative rammer, at bestyrelsen udarbejder vedtægter, som godkendes af ministeren.

2.4.3. Den foreslåede ordning

Det foreslås, at der i lovens § 15, stk. 4, indsættes en bestemmelse, som vil give social- og ældreministeren bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler om Den Sociale Investeringsfonds organisering, drift, tilsyn, revision m.v.

Med den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse vil ministeren kunne udstede et administrationsgrundlag, hvoraf det blandt andet kan fremgå efter hvilke regler, fonden aflægger regnskab, får anvist tilskud, bliver revideret, administrerer samt løbende inddrager Social- og Ældreministeriet i drift og økonomi med henblik på, at ministeren kan varetage sit ansvar på et klart lovgrundlag. Administrationsgrundlaget vil skulle tilrettelægges med fortsat respekt for armslængdeprincippet, så det ikke gør det unødigt vanskeligt for fonden at opfylde sit formål.

Endvidere vil den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse medføre, at social- og ældreministeren vil kunne fastsætte nærmere regler om regnskab, revision, tilskud, administration samt den løbende inddragelse af ministeriet i drift og økonomi med henblik på at føre et overordnet tilsyn med fonden, herunder de økonomiske dispositioner. Samtidig vil det blive tydeligt, at fonden aflægger et årsregnskab, der revideres af en statsautoriseret revisor. Herved sikres den grundlæggende finansielle kontrol.

Administrationsgrundlaget vil udgøre et samlet regelsæt sammen med lov om Den Sociale Investeringsfond, fondens vedtægter, samt øvrige relevante statslige regler. Herved kan der etableres transparente og klare rammer for administration af og tilsyn med fonden.

Administrationsgrundlaget forventes ikke at påvirke forhold vedrørende de private investorer nævneværdigt, da administrationsgrundlaget primært omhandler fondens drift ved det etablerede sekretariat og sekundært de ydre rammer for fondens investeringer i form af regler for revision, tilsyn m.v.

Endvidere foreslås det, at der i lovens § 9 a indsættes en bestemmelse, hvor det vil blive præciseret, at fondens forhold reguleres i en vedtægt, samt at bestyrelsen udarbejder fondens vedtægt og ændringer heri, som godkendes af social- og ældreministeren. Vedtægterne kan for eksempel indeholde nærmere retningslinjer for overordnede dispositioner, fondens aktiviteter, bestemmelser om risikostyring samt omkostningseffektiv drift af fonden. Hermed tydeliggøres ansvarsfordelingen mellem bestyrelsen og social- og ældreministeren.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1 nr. 8 og 11.

2.5. Revision af Den Sociale Investeringsfonds årsregnskab og fritagelse fra rigsrevisionslovens § 2

2.5.1. Gældende ret

Der er ikke regler i lov om Den Sociale Investeringsfond vedrørende revision af fondens årsregnskab, herunder at revisionen varetages af en statsautoriseret revisor.

Der har endvidere ikke været udarbejdet en aftale efter § 9 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. (rigsrevisionsloven) om samarbejde om revisionsopgaver ved Den Sociale Investeringsfond med Rigsrevisionen om revision af fonden, såfremt revision efter § 2 i rigsrevisionsloven skulle finde sted.

Grundlaget for revision af fondens årsregnskab er således uklart.

Det eneste fulde årsregnskab, der er udarbejdet i Den Sociale Investeringsfonds levetid, er udarbejdet for regnskabsåret 2019 efter årsregnskabsloven. I praksis er revisionen af fondens årsregnskab således håndteret ved, at Den Sociale Investeringsfond har anvendt en ekstern revisor, som bestyrelsen har udpeget.

Det er sket ud fra vurderingen i den daværende Moderniseringsstyrelse om, at fonden skal aflægge regnskab efter årsregnskabsloven og ikke de statslige regnskabsregler.

2.5.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser

Revision af årsregnskabet er et grundlæggende redskab til at sikre finansiel kontrol med, at fonden følger god regnskabspraksis.

Social- og Ældreministeriet finder derudover, at det er mest hensigtsmæssigt, at fonden fungerer som en almindelig privat, erhvervsdrivende fond, som for eksempel Den Danske Naturfond.

Social- og Ældreministeriet vurderer endvidere, at der er behov for at etablere en tydelig hjemmel til at revidere årsregnskabet for Den Sociale Investeringsfond i loven.

2.5.3. Den foreslåede ordning

Det foreslås, at der med forslaget i lovens § 10 a indsættes en hjemmel til, at revision af fondens årsregnskab skal ske ved, at bestyrelsen udpeger og anvender en ekstern revisor til revision af Den Sociale Investeringsfonds årsregnskab. Den foreslåede bestemmelse vil være en kodificering af den hidtidige praksis for revision af fondens årsregnskab.

Med den foreslåede bestemmelse vil årsregnskabet for den Sociale Investeringsfond for 2020 og frem blive revideret af en statsautoriseret revisor, som er udpeget af bestyrelsen, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 1.

Revisionen vil ikke omfatte eventuelle supplerende beretninger, som indgår i årsregnskabet. Revisor vil skulle afgive en udtalelse om, hvorvidt oplysningerne i ledelsesberetningen og eventuelle supplerende beretninger er i overensstemmelse med årsregnskabet.

Ved revisorskift skal såvel bestyrelsen for Den Sociale Investeringsfond som revisor orientere social- og ældreministeren om årsagen til skiftet for at sikre fuld gennemsigtighed, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 2.

Efter revision af årsregnskabet forsyner revisor det med en påtegning om, at det er revideret, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 3.

Revisor har pligt til at deltage i bestyrelsens behandling af de pågældende sager, hvis det ønskes af blot ét bestyrelsesmedlem, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 4.

Social- og ældreministeren vil fastsætte nærmere regler for budgetter, regnskaber og revision i Den Sociale Investeringsfond i administrationsgrundlaget, der vil blive udstedt i overensstemmelse med den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse i lovens § 15, stk. 4.

Social- og Ældreministeriet vurderer derudover, at det er mest hensigtsmæssigt, at fonden fungerer som en almindelig privat, erhvervsdrivende fond, som for eksempel Den Danske Naturfond.

På den baggrund finder Social- og Ældreministeriet, at fonden bør undtages fra rigsrevisionslovens krav om revision ved rigsrevisor. Ministeriet finder i stedet, at fondens regnskaber skal revideres af en statsautoriseret revisor, som udpeges af fondens bestyrelse, jf. den foreslåede bestemmelse i § 10 a. Dette vil svare til, hvad der gælder for private, erhvervsdrivende fonde i øvrigt.

Der vil dog være et behov for, at rigsrevisor efter rigsrevisionsloven kan kræve fondens regnskaber forelagt til gennemgang. I den forbindelse vil der være behov for, at rigsrevisor bl.a. kan påse, om revisionen har været betryggende, og om der er taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af midlerne. Det vil sige at gennemføre forvaltningsrevision.

Rigsrevisionen har derudover stadig adgang til enten på egne vegne eller på vegne af Statsrevisorerne at igangsætte undersøgelser, og Rigsrevisionen kan dermed gennemføre undersøgelser, hvis Rigsrevisionen eller Statsrevisorerne finder anledning til det, jf. § 4 i rigsrevisionsloven. Alle midler vil dermed stadig være underlagt offentlig kontrol.

Fondens udpegelse af en statsautoriseret revisor vil være en undtagelse fra § 2 rigsrevisionsloven. Revisionsforpligtelsen vil således påhvile en statsautoriseret revisor. Baggrunden herfor er, at fonden i sit virke har en virksomhedsstruktur, hvor de statslige midler ikke fremgår af statsregnskabet, og derved fremgår fondens regnskab ikke af statsregnskabet, på nær midler til sekretariatsfunktion.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger i lovforslagets § 1, nr. 9.

2.6. Præciseringer om evaluering af fonden

2.6.1. Gældende ret

Det fremgår ikke af selve lovteksten til lov om Den Sociale Investeringsfond, at der skal foretages en evaluering af fonden.

Af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 11, fremgår det, at fondens bestyrelse fremlægger en status for fondens arbejde inden udgangen af 2021 samt en handlingsplan, som skal danne grundlag for, at regeringen, KL og Danske Regioner kan tage stilling til fondens videre organisering.

I svar på Social-, Indenrigs- og Børneudvalgets spørgsmål nr. 6 af 24. oktober 2018, d. 7. november 2018 til forslag L 56 til lov om Den Sociale Investeringsfond fremgår det endvidere, at fondens bestyrelse pålægges at fremlægge en status og handleplan for fondens arbejde efter fire år, hvorefter der i en aftale mellem parterne (stat, kommuner og regioner) kan tages stilling til fondens videre organisering.

2.6.2. Social- og Ældreministeriets overvejelser

Det er Social- og Ældreministeriets opfattelse, at det ved lov bør præciseres, at der gennemføres en evaluering af fonden.

Det bør således præciseres, at der skal udarbejdes en evaluering, der vil skulle tage udgangspunkt i de hidtidige erfaringer med fonden, og som skal danne grundlag for den handlingsplan, der er omtalt i bemærkningerne. Det er samtidig ministeriets opfattelse, at dette vil give de bedste forudsætninger for at tage stilling til fondens videre organisering.

Det fremgår endvidere af bemærkningerne til lovforslaget til loven og svaret på udvalgsspørgsmålet, at bestyrelsen pålægges at fremlægge dette inden for de første fire år (2018-2021). Det vil sige i 2021.

2.6.3. Den foreslåede ordning

Med forslaget vil det i en ny § 12 blive præciseret, at fondens bestyrelse skal fremlægge en evaluering af fondens arbejde inden udgangen af 2021 samt en handlingsplan, som skal danne grundlag for stillingtagen til fondens videre organisering.

Den Sociale Investeringsfond bliver således ansvarlig for, at der iværksættes en evaluering, og at fonden på baggrund heraf udarbejder en handlingsplan. Evalueringen og handlingsplanen vil skulle forelægges for social- og ældreministeren inden udgangen af 2021 og drøftes blandt parterne bag fonden (stat, kommuner og regioner) samt i aftalekredsen, med henblik på stillingtagen til fondens videre organisering.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 10.

3. Økonomiske konsekvenser og implementeringskonsekvenser for det offentlige

Lovforslaget har ingen økonomiske konsekvenser eller implementeringskonsekvenser for det offentlige.

Lovforslaget vurderes at være i overensstemmelse med princippet om enkle og klare regler, idet lovændringen har til formål at afklare uklarheder i lovgivningen og sikre en nemmere forvaltning og administration. De øvrige principper for digitaliseringsklar lovgivning vurderes ikke at være relevante for forslaget.

4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.

Lovforslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

Social- og Ældreministeriet vurderer, at de fem principper for agil erhvervsrettet regulering ikke er relevante for de ændringer, der med lovforslaget foreslås til Lov om Den Sociale Investeringsfond.

5. Administrative konsekvenser for borgerne

Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.

6. Klima- og miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ingen klima- eller miljømæssige konsekvenser.

7. Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

8. Hørte myndigheder og organisationer m.v.

Et udkast til lovforslag har i perioden fra den 6. november 2020 til den 5. december 2020 været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer m.v.: Advokatrådet, Akademikerne, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsløshedskassen for selvstændigt erhvervsdrivende (ASE), Arbejdsmarkedets Tillægspension, Arbejdsskadeforeningen AVS, BDO Kommunernes Revision, BUPL - Forbundet af Pædagoger og Klubfolk, Børn og Familier, Business Danmark, Børne- og Kulturchefforeningen, Børnerådet, Børnesagens Fællesråd, Børns Vilkår, Center for Frivilligt Socialt Arbejde, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkeoplysnings Forbund, Dansk Handicapforbund, Dansk Industri, Dansk Investor Relations Forening - DIRF, Dansk IT, Dansk Metal, Dansk Retspolitisk Forening, Dansk Røde Kors, Danske Advokater, Danske A-kasser, Danske Erhvervsskoler - Lederne, Danske Regioner, Datatilsynet, Den Danske Finansanalytikerforening, Den danske Fondsmæglerforening, Finansforbundet, Den Kooperative Arbejdsgiver- og Interesseorganisation i Danmark, Den Sociale Investeringsfond, Den Sociale Kapitalfond, Den Uvildige konsulentforening på Handicapområdet, Det Centrale Handicapråd, Det Faglige Hus, Det Kriminalpræventive Råd, Digitaliseringsstyrelsen, Finans Danmark, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Finanstilsynet, Forbrugerrådet TÆNK, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark, Foreningen Danske Revisorer, Forsikring & Pension, Frie Funktionærer, Frivilligrådet, FSR - danske revisorer, FTF, Garantifonden for indskydere og investorer, Institut for Menneskerettigheder, Investering Danmark, Justitia, KFUM's Sociale Arbejde, Kommunernes Landsorganisation (KL), Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), Landsforeningen af Socialpædagoger, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), Mødrehjælpen, Pension Danmark, Psykiatrifonden, Realkreditrådet, Retspolitisk Forening, Retssikkerhedsfonden, Rigsrevisionen, Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser, Rådet for Digital Sikkerhed, Rådet for Etniske Minoriteter, Rådet for Psykisk Sårbare på Arbejdsmarkedet, Rådet for Socialt Udsatte, Socialstyrelsen, Ungdommens Røde Kors, Ungdomsringen, UNHCR Regional Representation for Northern Europe og Vækstfonden.

   
 
9. Sammenfattende skema
 


 
Positive konsekvenser/mindreudgifter (hvis ja, angiv omfang/Hvis nej, anfør »Ingen«)
Negative konsekvenser/merudgifter (hvis ja, angiv omfang/Hvis nej, anfør »Ingen«)
Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og regioner
Ingen
 
Implementeringskonsekvenser for stat, kommuner og regioner
Ingen
 
Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet
Ingen
 
Administrative konsekvenser for erhvervslivet
Ingen
 
Administrative konsekvenser for borgerne
Ingen
Ingen


Klima- og miljømæssige konsekvenser
Ingen
Ingen
Forholdet til EU retten
Forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.


Er i strid med de principper for implementering af erhvervsrettet EU-regulering/Går videre end minimumskrav i EU-regulering (sæt X)
Ja
Nej
X


Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Det fremgår af § 1, stk. 1 og 2, i lov om Den Sociale Investeringsfond, at fonden skal varetage to formål. Det ene er at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter (investeringsfonden). Det andet er at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye offentlige og private investeringer (udviklingsfonden).

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9, at fonden har til formål at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter, og det foreslås, at disse indsatser årligt aftales i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Desuden fremgår det, at fondens andet formål er at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye partnerskaber, og det foreslås, at der i forbindelse med etableringen af fonden besluttes minimum tre områder, som fonden skal udvikle og modne indsatser inden for.

Det foreslås, at der i lovens § 1 indsættes et nyt stk. 3, hvorved det præciseres, at Den Sociale Investeringsfond er organiseret i to underfonde, der understøtter formålene nævnt i stk. 2:

1) En investeringsfond

2) En udviklingsfond.

Med forslaget vil det blive præciseret, at fonden består af to underfonde, og at disse to underfonde henholdsvis understøtter fondens første formål om at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter, og fondens andet formål om at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye offentlige og private investeringer jf. lovens § 1, stk. 2.

Det bemærkes, at begge underfonde, i overensstemmelse med den gældende § 4, kan anvende de i lovens § 4 oplistede forretningsdispositioner og finansieringsformer.

Forslaget vil ikke indebære ændringer i den gældende retstilstand, herunder ændringer i fondens konstruktion og rammer.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.1. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Til nr. 2

Det fremgår af lov om Den Sociale Investeringsfond § 1, stk. 1 og 2, at Den Sociale Investeringsfond skal varetage to formål. Det ene er at udbrede indsatser på de større velfærdsområder, der skaber bedre resultater og samtidig mindsker de offentlige udgifter. Det andet er at udvikle og modne nye indsatser på de større velfærdsområder, der kan danne grundlag for nye offentlige og private investeringer.

Det fremgår endvidere af § 1, stk. 3, i lov om Den Sociale Investeringsfond, at de nærmere temaer inden for de i stk. 2 nævnte formål, som fonden skal disponere og investere inden for, besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven, og at ministeren for offentlig innovation (nu social- og ældreministeren som følge af ressortændring) skriftligt orienterer fonden herom.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 15, at der lægges op til, at det politisk i forbindelse med finanslovsforhandlingerne ved fondens etablering besluttes minimum tre områder, som fonden skal udvikle og modne indsatser inden for. Fonden skal herefter sikre, at alle de områder, som det politisk besluttes, at fonden skal udvikle og modne indsatser inden for, finansieres. Dermed sikres det, at der ikke er områder, der ikke bliver finansieret på grund af manglende interesse fra investorer.

Endeligt fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 15, at ministeren indkalder til de politiske forhandlinger i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det bemærkes, at forhandlingerne om rammerne for fondens dispositioner ikke er en del af selve finanslovsforhandlingerne. De politiske forhandlinger om de nærmere temaer, som fonden skal søge at fremme, vil skulle følge principperne, der er beskrevet i »Aftale om principperne for satspuljens tilvejebringelse og udmøntning m.v. - oktober 2015«. Det indebærer bl.a., at det skal tilstræbes at nå til enighed om indsatser og områder, der er bred enighed om, og som tilgodeser de relevante målgrupper. Samtidig skal der udvises imødekommenhed over for, at alle partier i begrænset omfang får tilgodeset særlige prioriteter, som et eller flere af de øvrige partier ikke ønsker eller er i direkte imod. Det betyder, at enkelte partier ikke har vetoret og således ikke kan udelukke bestemte temaer.

Det foreslås, at lovens § 1, stk. 3, der med lovforslaget vil blive stk. 4, nyaffattes.

Med det foreslåede nye 1. pkt. fremgår det, at der årligt fastsættes temaer inden for formålene nævnt i stk. 2, som fonden skal disponere og investere inden for.

Med det foreslåede nye 2. pkt. fremgår det, at temaerne kan være tværgående for de to underfonde og besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven.

Ændringen består i, at formuleringen i det gældende § 1, stk. 3, 1. pkt., om, at temaerne besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven, flyttes til det nye 2. pkt., og at det som noget nyt tilføjes, at temaerne kan være tværgående for de to underfonde. Det følger heraf, at aftalekredsen kan vælge, at temaerne skal være tværgående for de to underfonde. Ved de seneste politiske forhandlinger om temaerne for fondens arbejde, har det været besluttet, at temaerne skulle være tværgående for de to underfonde. Det er ministeriets vurdering, at den gældende lovgivning ikke udelukker denne mulighed, men at det samtidig ikke fremgår tydeligt, at denne mulighed foreligger.

Med det foreslåede nye 3. pkt. fremgår det, at social- og ældreministeren skriftligt skal orientere fonden om de fastsatte temaer. Ændringen består i, at det gældende 2. pkt. bliver 3. pkt., og at »ministeren for offentlig innovation« ændres til »social- og ældreministeren«. Ændringen skyldes social- og indenrigsministerens (nu social- og ældreministeren) overtagelse af det ressortmæssige ansvar for Den Sociale Investeringsfond ved kgl. resolution den 24. september 2019 og den efterfølgende ressortændring d. 21. januar 2021.

Der tilføjes et nyt 4. pkt. om, at fonden efterfølgende har mulighed for årligt at indstille et supplerende tema. Med »efterfølgende« menes, at denne mulighed forelægger, efter de politiske forhandlinger om temaer for fondens arbejde er afsluttet.

Med ændringen i 4. pkt. får Den Sociale Investeringsfond ret til hvert år at indstille et supplerende tema. Det har i forbindelse med tidligere års forhandlinger af temaer været politisk besluttet af aftalekredsen at give fonden mulighed for at indstille et supplerende tema. Det forudsættes, at det supplerende tema kan indstilles af fonden, når og hvis fonden vurderer det relevant, for eksempel hvis der er faglige argumenter for at iværksætte et investeringsprogram, der ikke er omfattet af de politisk besluttede temaer, men som vurderes at have potentiale for at styrke erfaringerne med sociale investeringsprogrammer og derigennem bidrage til, at fonden kan realisere sit formål. Endvidere forudsættes det, at temaet ikke er bundet til de politiske forhandlinger i forbindelse med aftalen om finansloven, og at det supplerende tema vil skulle godkendes af aftalekredsen.

Det bemærkes, at den gældende retstilstand for de politiske forhandlinger om temaerne, som beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9 og gengivet i punkt 2.1.1. i lovforslagets almindelige bemærkninger, ud over de nye tilføjelser i 2. og 4. pkt., forbliver uændret.

Præciseringerne i 1. og 2. pkt. indebærer ikke ændringer i lovens materielle indhold.

Det bemærkes endvidere, at beslutninger om nye temaer for fondens investeringer ikke vil påvirke allerede igangsatte udviklingsprojekter, som efter en udviklingsfase vurderes modne til at overgå til at være et investeringsprojekt i regi af investeringsfonden. Dermed vil det være muligt at videreføre et udviklingsprojekt, der er igangsat for midler i udviklingsfonden, som et investeringsprojekt for midler i investeringsfonden, selvom det tema, som udviklingsprojektet er i gangsat under, ikke videreføres.

Det er ministeriets vurdering, at det i høj grad vil gøre det vanskeligt for fonden at indgå samarbejder og partnerskaber med private investorer, hvis beslutninger om nye eller ændrede temaer kan påvirke allerede igangsatte projekter, da der skabes usikkerhed om de fremtidige rammer for deres investeringer.

Det er endvidere ministerets opfattelse, at det må have været lagt til grund ved udarbejdelsen og behandlingen af lovforslaget, at de årligt politisk besluttede temaer for fondens arbejde alene gælder for opstart af nye udviklings- og investeringsprojekter, og ikke for igangværende projekter. I modsat fald ville fonden eksempelvis kunne blive bragt i en situation, hvor de ikke ville kunne leve op til kontraktmæssige forpligtelser i igangværende projekter, hvis igangværende projekter ikke længere måtte ligge inden for de politisk besluttede temaer for fondens arbejde. Det ville ligeledes indebære en stor risiko for ressourcespild og spild af fondens økonomiske midler samt gøre det vanskeligt at tiltrække private investorer og andre eksterne samarbejdspartnere, hvilket er afgørende for, at fonden kan realisere sit formål.

Det er således ministeriets opfattelse, at allerede igangsatte udviklingsprojekter, der er modnede, og som ud fra en faglig vurdering viser sig egnede som investeringsprojekter, kan overgå fra udviklingsfonden til investeringsfonden, uanset om de politisk besluttede temaerne ændres. Den gældende lov er dog ikke tydelig på dette punkt.

Det bemærkes, at der i bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9, henvises til både politisk valgte "indsatser" og "områder", mens selve loven henviser til "temaer". Det er Social- og Ældreministeriets opfattelse, at "temaer" skal forstås som overordnede målsætninger eller delformål for fondens investeringer, og at "indsatser" skal forstås som konkrete sociale indsatser og investeringer i eller partnerskaber om disse. "Områder" forstås i denne sammenhæng som synonymt med "temaer".

Da begreberne "temaer", "indsatser" og "områder" ikke anvendes konsekvent, er det ministeriets vurdering, at det er nødvendigt at præcisere, at aftalekredsen beslutter de overordnede temaer for fondens to underfonde, mens fonden foretager den konkrete udvælgelse af udviklings- og investeringsprojekter ud fra en faglig vurdering. Baggrunden for præciseringen er, at det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 15, at bestyrelsen på baggrund af deres faglige ekspertise og inden for de politisk givne rammer vil skulle vurdere, om indsatser, der ønskes udbredt, kan medføre bedre resultater, der bl.a. vil skabe en positiv forandring for målgruppen samtidig med, at der skabes målbare offentlige besparelser, der er større end udgifterne ved indsatsen. De politisk besluttede rammer inden for fondens formål vil herefter konsekvent kunne benævnes "temaer" frem for "indsatser" og "områder".

Der henvises i øvrigt til punkt 2.1. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Til nr. 3 og 4

Det fremgår af lov om Den Sociale Investeringsfond § 6, stk. 1, at tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. skal ske igennem en ansøgningsrunde, hvor statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. kan søge om støtte til indsatser. Endvidere fremgår det af § 6, stk. 2, at Den Sociale Investeringsfond som vilkår for tildeling af tilskud kan fastsætte, at tilskud kan kræves tilbagebetalt med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål.

Det fremgår endvidere af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 17-18, at gevinsten ved succesfulde indsatser kan geninvesteres i nye indsatser, og at den foreslåede bestemmelse medfører, at fonden i form af et tilskud kan investere i indsatser, der leveres af statslige, kommunale eller regionale myndigheder, og at fonden kan kræve investeringen tilbagebetalt med en risikopræmie. Dertil fremgår det, at gevinsterne ved succesfulde indsatser kan geninvesteres i nye indsatser, og at bestemmelsen bl.a. giver mulighed for, at fonden kan gennemføre partnerskaber alene med offentlige parter.

I den forbindelse er der opstået tvivl om, hvorvidt lovens § 6, stk. 1, indebærer, at Den Sociale Investeringsfond ikke kan indgå partnerskaber om sociale investeringer med konkrete kommuner, hvor fonden direkte bidrager til finansieringen af en velfærdsindsats mod, at kommunen tilbagebetaler fonden den initiale investering med et kontraktuelt fastsat afkast, såfremt der med indsatsen opnås en række aftalte resultater, uden at der gennemføres en ansøgningsrunde. Det er således uklart, om lovens § 6, stk. 2, også er omfattet af kravet om gennemførelse af en ansøgningsrunde.

Det er i denne sammenhæng ministeriets klare vurdering, at det i praksis vil være meget uhensigtsmæssigt at stille krav om en ansøgningsrunde ved denne særlige form for tilskud, hvor det som vilkår for tildelingen af tilskuddet fastsættes, at det skal tilbagebetales med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål.

Når det ville være uhensigtsmæssigt at stille en sådant krav, skal det først og fremmest ses i lyset af, at det vil være yderst vanskeligt og ressourcekrævende for Den Sociale Investeringsfond at etablere de nødvendige offentligt-private partnerskaber med konkrete kommuner om investeringsprojekter/sociale investeringsprogrammer, hvis der var et krav om, at denne form for tilskud kun kunne ydes efter en ansøgningsrunde. Det skyldes blandt andet, at etableringen af sådanne partnerskaber kræver forudgående forhandlinger om en partnerskabsaftale mellem Den Sociale Investeringsfond og de involverede kommuner og/eller andre offentlige myndigheder, inden der vil kunne ydes et sådanne tilskud på et fagligt velfunderet grundlag.

Særligt kræves det, at Den Sociale Investeringsfond og de involverede kommuner og/eller andre offentlige myndigheder i fællesskab udarbejder en konkret business case, der vil skulle ligge til grund for de kontrakter, der indgås som led i det konkrete investeringsprojekt, og som skal sandsynliggøre, at de forventede budgetøkonomiske gevinster for det offentlige som følge af investeringen, kan dække tilbagebetalingen af den initiale investering samt det kontraktuelt fastsatte afkast (risikopræmien).

For at en sådan business case kan udarbejdes på et fagligt velfunderet grundlag, vil det kræve et direkte samarbejde mellem de involverede parter, hvor der bl.a. ud fra de lokale forhold i for eksempel en kommune, foretages en konkret faglig vurdering af omkostningerne ved den indsats, der investeres i, af den omfattede målgruppes progressionspotentiale, og af de afledte økonomiske konsekvenser, der forventes ved en succesfuld indsats, m.v.

Det er dog uklart, hvorvidt lovens § 6, stk. 1, indebærer, at Den Sociale Investeringsfond ikke kan indgå partnerskaber om sociale investeringer med konkrete kommuner, hvor fonden direkte bidrager til finansieringen af en velfærdsindsats mod, at kommunen tilbagebetaler fonden den initiale investering med et kontraktuelt fastsat afkast, såfremt der med indsatsen opnås en række aftalte resultater, uden at der gennemføres en ansøgningsrunde. Det er således uklart, om lovens § 6, stk. 2, også er omfattet af kravet om gennemførelse af en ansøgningsrunde.

Det foreslås derfor, at der i lovens § 6, stk. 1, efter »indsatser« tilføjes », jf. dog stk. 2«.

Det foreslås endvidere, at der i § 6, stk. 2, indsættes et nyt 2. pkt., hvor det fremgår, at i tilfælde, hvor fonden som vilkår for tildeling af tilskud fastsætter, at tilskud kan kræves tilbagebetalt med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål, kan tildeling af tilskud ske uden gennemførelse af en ansøgningsrunde.

Med den foreslåede ordning vil det blive tilføjet, at Den Sociale Investeringsfond har mulighed for at fravige bestemmelsen om, at tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. skal ske igennem en ansøgningsrunde, i de tilfælde, hvor fonden som vilkår for tildeling af tilskud fastsætter, at tilskud kan kræves tilbagebetalt med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål.

Dermed vil det fremgå tydeligt, at fonden kan iværksætte investeringer direkte i kommuner, når der er tale om et partnerskab baseret på en resultatkontrakt og hvor det tilskud, der gives, kan kræves tilbagebetalt med en risikopræmie.

Det bemærkes, at den foreslåede ordning ikke ændrer ved, at tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. til enhver tid vil skulle ske igennem en ansøgningsrunde, når lovens stk. 2 ikke finder anvendelse.

Det bemærkes endvidere, at tilskud efter § 6, stk. 2, stadig vil skulle ydes under iagttagelse af almindelige forvaltningsretlige principper m.v., herunder hensyntagen til ligebehandling af statslige, kommunale og regionale myndigheder m.fl. Ligebehandling kan blandt andet sikres ved, at fonden foretager en offentlig udmelding med en opfordring til offentlige myndigheder m.fl. om at ansøge om at indgå i partnerskaber med fonden om udvikling og gennemførelse af sociale investeringsprogrammer, og hvor fonden behandler de enkelte ansøgninger ud fra saglige og objektive krav og kriterier, der er åbne og gennemsigtige for ansøgerne.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger og til bemærkningerne til § 1, nr. 5.

Til nr. 5

Efter lovens § 6, stk. 1, skal tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. ske gennem en ansøgningsrunde, hvor statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. kan søge om støtte til indsatser. Loven regulerer ikke nærmere, hvordan en sådan ansøgningsrunde skal foregå.

Det fremgår endvidere af lovens § 3, at beslutninger om disponering af fondens midler træffes med simpelt flertal i bestyrelsen, og at formandens stemme er afgørende i tilfælde af stemmelighed. Endvidere fremgår det af lovens § 10, stk. 1 og 2, at bestyrelsen leder fonden og disponerer over fondens midler i overensstemmelse med denne lov, at bestyrelsen er ansvarlig for forvaltningen af fondens midler, og at fondens afgørelser ikke kan påklages til anden administrativ myndighed.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 8 og 14, at fonden i kraft af sin status som statslig institution er omfattet af almindelige forvaltningsretlige regler og principper, herunder reglerne i forvaltningsloven (lovbekendtgørelse nr. 433 af 22. april 2014 med senere ændringer), offentlighedsloven (lovbekendtgørelse nr. 145 af 24. februar 2020) og rigsrevisorloven (lovbekendtgørelse nr. 101 af 19. januar 2012 med senere ændringer). Tilrettelæggelse og administration af ansøgningsrunder foregår derfor under iagttagelse af disse regler og principper.

Det foreslås med forslaget til § 6, stk. 3, at social- og ældreministeren eller den, ministeren bemyndiger hertil, i forbindelse med ansøgningsrunder kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved tildelingen af tilskud.

Det forudsættes, at reglerne fastsættes i bekendtgørelsesform. Ministeren kan efter forslaget delegere sin kompetence til at fastsætte regler om fremgangsmåden ved tildelingen af tilskud. Det forudsættes, at ministeren delegerer kompetencen til Den Sociale Investeringsfond.

Reglerne kan for eksempel omfatte ansøgningsform, tidsfrister for ansøgning, vilkår for at opnå tilskud, udbetaling af tilskud, tilbagebetaling af tilskud og renter, regnskab, revision og rapportering om tilskud samt tilsyn og kontrol.

Den foreslåede bemyndigelse til ministeren angår alene fremgangsmåden ved tildeling af tilskud, som efter § 6, stk. 1, skal ske igennem en ansøgningsrunde, og begrænser således ikke fondens kompetence i forhold til beslutninger om disponering af fondens midler i overensstemmelse med loven.

Det bemærkes endvidere, at tilskud efter det foreslåede § 6, stk. 2, ikke vil blive påvirket af de foreslåede nye stk. 3, da tilskud efter stk. 2 med dette lovforslag vil være undtaget for ansøgningsrunder.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger og til bemærkningerne til § 1, nr. 3 og 4.

Til nr. 6

Private investorers mulighed for at investere i dele af fondens portefølje eller mulighed for at investere i den samlede portefølje fremgår ikke af lov om Den Sociale Investeringsfond. Det fremgår derimod af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 9, at fonden skal sikre, at private investorer investerer i alle indsatser, som fonden investerer i inden for et givent år, dvs. i fondens samlede portefølje.

Af den betænkning, som Social-, Indenrigs- og Børneudvalget afgav den 29. november 2018 efter 2. behandlingen af lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond jf. Folketingstidende 2018-19, B, betænkning til L 56 som fremsat, side 2, fremgår det endvidere, at eventuelle investorer har fuld gennemsigtighed i forhold til indholdet af investeringen. Endvidere fremgår det, at investorerne dog ikke har indflydelse på indholdet i de sociale investeringsprogrammer. Der skal således ved fondens finansiering stilles krav om, at den enkelte ansøger om støtte fra investeringsfonden ikke kan indgå supplerende delaftale om finansiering, partnerskab m.v. med en privat investor om samme indsats, og at en privat investor ikke samtidig kan udføre opgaven. Der er således adskillelse af private investorer og udførerleddet. Samme adskillelse gør sig ikke gældende i udviklingsfonden.

Det er Social- og Ældreministeriets opfattelse, at loven er uklar, når det gælder private investorers muligheder for at investere i projekter og indsatser i regi af fonden. Konkret er det uklart, om bemærkningerne til lovforslaget til loven og udvalgsbetænkningen forudsætter, at private investorer skal investere i fondens samlede portefølje, eller om de også kan investere i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter, så længe Den Sociale Investeringsfond så vidt muligt sikrer, at der er investorer til projekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde.

Det er desuden ministeriets opfattelse, at det ikke fremgår tydeligt af bemærkningerne til lovforslaget til loven og udvalgsbetænkningen, hvorvidt formuleringerne skal fortolkes så snævert, at fonden ikke må indgå partnerskaber med private investorer om konkrete - enkeltstående - investeringer.

Ud fra en formålsfortolkning er det ministeriets opfattelse, at bemærkningerne til lovforslaget til loven og udvalgsbetænkningen må skulle fortolkes således, at private fonde, som ønsker at investere i et enkelt projekt, som ligger inden for de private fondes fundats kan gøre det, selvom de øvrige projekter i Den Sociale Investeringsfonds portefølje ligger uden for de private fondes fundats. Dette vil også være i overensstemmelse med lovens intention. Der vurderes på den baggrund at være behov for en præcisering af reglerne i loven.

Konkret foreslås det, at der i lovens § 7 indsættes to nye stykker.

Med det foreslåede nye stk. 2 vil det blive præciseret, at private investorer kan investere i fondens portefølje. Investeringerne kan være i fondens samlede portefølje eller i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter.

"Portefølje" henviser i lovforslaget til fondens portefølje af investeringer og projekter i regi af de to underfonde.

Med det foreslåede nye stk. 3 vil det endvidere blive præciseret, at Den Sociale Investeringsfond skal sikre, at der så vidt muligt er investorer til investerings- og udviklingsprojekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde.

Forslaget indebærer, at Den Sociale Investeringsfond i den årlige redegørelse til ministeren, efter det foreslåede § 15 a, vil skulle redegøre for, at fonden i det omfang, det er muligt, har søgt at sikre eksterne investeringer til alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde. Det kan for eksempel ske ved at dokumentere opsøgende aktiviteter over for investorer eller øvrige aktiviteter iværksat af fonden for at sikre ekstern kapital.

Det bemærkes endvidere, at den foreslåede ordning vil skulle evalueres 3 år efter, at præciseringerne i lovforslaget er trådt i kraft, og at ministeren og aftalekredsen på baggrund af evalueringen vil drøfte, om ordningen virker efter hensigten og de politiske intentioner, jf. lovforslaget § 1, nr. 11.

Med forslaget vil det blive tydeliggjort, at private investorer har mulighed for at investere i enkelte investeringsprojekter, så længe Den Sociale Investeringsfond så vidt muligt sikrer, at der er investorer til investeringer inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde. Det ligger også i den foreslåede præcisering, at Den Sociale Investeringsfond kan afvise yderligere investering i allerede inddækkede investeringsområder, hvis alle de politisk besluttede områder ikke er dækket ind.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.3. i lovforslagets almindelige bemærkninger og til bemærkningerne til § 1, nr. 11.

Til nr. 7

Det fremgår af § 8 i lov om Den Sociale Investeringsfond, at Den Sociale Investeringsfond afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til ministeren for offentlig innovation (nu social-og ældreministeren), og at redegørelsen oversendes til Folketinget. Formålet med redegørelsen er at give en generel information om de projekter, fonden har igangsat, og om de indgåede aftaler vurderes at leve op til de fastsatte mål, jf. bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 11. Bestemmelsen er placeret i lovens kapitel 2 om fondens dispositioner.

Det er imidlertid Social- og Ældreministeriets opfattelse, at denne bestemmelse ikke omhandler fondens dispositioner, men derimod blandt andet skal ses som led i tilsyn med fonden i lovens kapitel 6 og den generelle orientering af social- og ældreministeren og Folketinget om fondens virke.

Det foreslås at ophæve § 8. I stedet indsættes bestemmelsen i lovens kapitel 2 til kapitel 6 som en ny § 15 a med enslydende formulering.

Ændringen indebærer ikke ændringer i lovens materielle indhold.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1 nr. 11.

Til nr. 8

Det gældende lovgrundlag for Den Sociale Investeringsfond indeholder ikke en bestemmelse om udarbejdelse af vedtægter eller om ministerens adgang til at godkende sådanne. Bestyrelsen har udarbejdet vedtægter, der ikke er forelagt den daværende ressortminister.

Efter Social- og Ældreministeriets opfattelse vil det styrke fondens administrative rammer, at bestyrelsen udarbejder vedtægter, som godkendes af social- og ældreministeren. Hermed tydeliggøres ansvarsfordelingen mellem bestyrelsen og ministeren.

Det foreslås, at der i lovens kapitel 3 indsættes en ny § 9 a, stk. 1 om, at fondens forhold reguleres i en vedtægt, og et nyt stk. 2, om at bestyrelsen udarbejder fondens vedtægt og ændringer heri, som godkendes af social- og ældreministeren.

Af vedtægterne vil der kunne fremgå bestemmelser om overordnede dispositioner, der skal forelægges ministeren til godkendelse på et statusmøde eller til orientering på et orienteringsmøde, ligesom det vil kunne blive præciseret, i hvilket omfang bestyrelsen er forpligtet til at orientere ministeren om emner af væsentlig betydning for fonden med henblik på at muliggøre udøvelsen af ministerens administration og tilsyn med Den Sociale Investeringsfond. Vedtægterne vil også kunne indeholde nærmere retningslinjer for fondens aktiviteter, herunder bestemmelser om risikostyring samt omkostningseffektiv drift af fonden. Vedtægterne vil skulle anmeldes til Erhvervsstyrelsen og vil blive offentligt tilgængelige på den Sociale Investeringsfonds hjemmeside.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.4. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Til nr. 9

Efter gældende regler i lov om Den Sociale Investeringsfond er der ikke fastsat regler om revision af fondens årsregnskab, herunder at revisionen varetages af en ekstern statsautoriseret revisor.

Der har endvidere ikke været udarbejdet en aftale efter § 9 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. (rigsrevisionsloven) om samarbejde om revisionsopgaver ved Den Sociale Investeringsfond med Rigsrevisionen om revision af fonden, såfremt revision efter § 2 i rigsrevisionsloven skulle finde sted.

Grundlaget for revision af fondens årsregnskab er således uklart både hvad angår revision ved Rigsrevisionen og ved en statsautoriseret revisor.

Da der ikke har været et tilstrækkeligt hjemmelsgrundlag for revision af årsregnskabet ved afslutningen af 2019, har bestyrelsen fulgt god praksis for revision efter årsregnskabsloven og derfor udpeget en statsautoriseret revisor til at forestå revisionen.

Det er sket ud fra vurderingen i den daværende Moderniseringsstyrelse om, at fonden skal aflægge regnskab efter årsregnskabsloven og ikke de statslige regnskabsregler. Det er endvidere i overensstemmelse med, at det vurderes mest hensigtsmæssigt, at fonden fungerer som en almindelig privat, erhvervsdrivende fond, som for eksempel Den Danske Naturfond.

Af den foreslåede § 10 a, stk. 1, vil det fremgå, at årsregnskabet for Den Sociale Investeringsfond skal revideres af en statsautoriseret revisor udpeget af bestyrelsen.

Af det foreslåede stk. 2, vil det fremgå, at ved revisorskift skal såvel bestyrelsen for Den Sociale Investeringsfond som revisor orientere social- og ældreministeren om årsagen til skiftet.

Af det foreslåede stk. 3, vil det fremgå at efter revision af årsregnskabet forsyner revisor dette med en påtegning om, at det er revideret.

Af det foreslåede stk. 4, vil det fremgå, at revisor har pligt til at deltage i bestyrelsens behandling af sager, hvis det ønskes af blot ét bestyrelsesmedlem.

Formålet med den foreslåede bestemmelse er at sikre et klart grundlag i loven for revisionen af Den Sociale Investeringsfonds årsregnskab.

Den foreslåede bestemmelse vil medføre, at årsregnskabet for den Sociale Investeringsfond vil blive revideret af en statsautoriseret revisor, som udpeges af bestyrelsen. Den foreslåede bestemmelse er en kodificering af praksis, da fondens årsregnskab for 2019 er revideret ved en statsautoriseret revisor, som er udpeget af fondens bestyrelse, og da samme praksis vil gøre sig gældende ved årsregnskabet for 2020.

Revisor udpeges af bestyrelsen, da denne er ansvarlig for fondens virke og løbende drift.

Revisionen vil ikke omfatte eventuelle supplerende beretninger, som indgår i årsregnskabet. Revisor vil skulle afgive en udtalelse om, hvorvidt oplysningerne i ledelsesberetningen og eventuelle supplerende beretninger er i overensstemmelse med årsregnskabet.

Ved revisorskift skal såvel bestyrelsen for Den Sociale Investeringsfond som revisor orientere social- og ældreministeren om årsagen til skiftet for at sikre fuld gennemsigtighed, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 3.

Efter revision af årsregnskabet forsyner revisor det med en påtegning om, at det er revideret, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 4.

Revisor har pligt til at deltage i bestyrelsens behandling af sager, hvis det ønskes af blot ét bestyrelsesmedlem, jf. det foreslåede § 10 a, stk. 5. Med »sager« menes enhver sag, som behandles af bestyrelsen.

Derudover vil det administrationsgrundlag, som social- og ældreministeren med den foreslåede bestemmelse i lovens § 15, stk. 4, bemyndiges til at udstede, indeholde nærmere regler for budgetter, regnskaber og revision i Den Sociale Investeringsfond. Dermed vil også administrationsgrundlaget bidrage til en sikker administration og revidering af fondens årsregnskab.

Det vurderes samtidig, at revision ved en statsautoriseret revisor vil være mest hensigtsmæssigt, da denne revisionsform understøtter fondens grundlæggende virksomhedsstruktur. For Den Sociale Investeringsfond såvel som for eksempel Den Danske Naturfond er statens midler taget ud af statsregnskabet. I den sammenhæng vurderes Rigsrevisionens forpligtelse til at revidere de statslige midler, ikke at vægte over behovet for at revidere de private midler. En fyldestgørende revision efter årsregnskabsloven vil kunne sikres ved bestyrelsens udpegelse af en statsautoriseret revisor.

Endvidere vurderes det mest hensigtsmæssigt, at fonden fungerer som en almindelig privat, erhvervsdrivende fond, som for eksempel Den Danske Naturfond. Som følge heraf vurderes det hensigtsmæssigt at overlade revisionen til en statsautoriseret revisor, da midlerne revideres efter årsregnskabsloven. Derfor undtages Den Sociale Investeringsfond fra § 2 i rigsrevisionsloven om revision ved Rigsrevisionen, da fondens midler ikke fremgår af statsregnskabet.

Der vil dog være et behov for, at rigsrevisor efter rigsrevisionsloven kan kræve fondens regnskaber forelagt til gennemgang. I den forbindelse vil der være behov for, at rigsrevisor bl.a. kan påse, om revisionen har været betryggende, og om der er taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af midlerne. Det vil sige at gennemføre forvaltningsrevision.

Rigsrevisionen har derudover stadig adgang til enten på egne vegne eller på vegne af Statsrevisorerne at igangsætte undersøgelser, og Rigsrevisionen kan dermed gennemføre undersøgelser, hvis Rigsrevisionen eller Statsrevisorerne finder anledning til det, jf. § 4 i rigsrevisionsloven. Alle midler vil dermed stadig være underlagt offentlig kontrol.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.5. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Til nr. 10

Af bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 11, fremgår det, at det forudsættes, at fondens bestyrelse fremlægger en status for fondens arbejde inden udgangen af 2021 samt en handlingsplan, som skal danne grundlag for, at regeringen, KL og Danske Regioner kan tage stilling til fondens videre organisering.

Det fremgår endvidere af svar på Social-, Indenrigs- og Børneudvalgets spørgsmål nr. 6 af 24. oktober 2018, d. 7. november 2018 til forslag L 56 til lov om Den Sociale Investeringsfond, at fondens bestyrelse skal fremlægge en status for fondens arbejde efter 4 år samt en handlingsplan, så der herefter i en aftale mellem parterne (stat, kommuner og regioner) kan tages stilling til fondens videre organisering. Endvidere fremgår det, at fondens bestyrelse skal fremlægge en status og handleplan for fondens arbejde inden udgangen af 2021, og at evalueringen vil tage udgangspunkt i de erfaringer, der vil være i de første år efter fondens etablering. Endeligt fremgår det, at evalueringen vil blive drøftet i aftalekredsen.

Det fremgår således, at der skal tages stilling til fondens videre organisering af Regeringen, KL og Danske Regioner (parterne). Det skal ifølge bemærkningerne til lovforslaget til loven ske på baggrund af en status for fondens arbejde og en handlingsplan, som bestyrelsen pålægges at forelægge for parterne. Svaret på udvalgsspørgsmålet henviser desuden til en evaluering, der tager udgangspunkt i de erfaringer, der vil være siden fondens etablering.

Det er Social- og Ældreministeriets opfattelse, at det i loven bør præciseres, at der skal gennemføres en evaluering på baggrund af de hidtidige erfaringerne. Konkret foreslås det, at der tilføjes en materiel bestemmelse om, at fondens bestyrelse fremlægger en evaluering af fondens arbejde inden udgangen af 2021 samt en handlingsplan, som skal danne grundlag for stillingtagen til fondens videre organisering.

Formålet med evalueringen er at sikre et solidt vidensgrundlag om fondens hidtidige erfaringer og resultater samt rammevilkårene for fondens arbejde, som vil danne baggrund for den politiske stillingtagen til fondens videre organisering.

Evalueringen skal således tage udgangspunkt i erfaringerne fra fondens første års virke set i lyset af formålet med fonden. Med "videre organisering" menes for eksempel fondens sammensætning af bestyrelse og rådgivende udvalg, sekretariatsbetjening, lovgivningsmæssige rammer, forvaltningsretlige status og arbejdsområder, finansielle redskaber m.v.

Evalueringen skal gennemføres helt eller delvist af ekstern evaluator, og Den Sociale Investeringsfond er ansvarlig for evalueringens kvalitet og validitet. Handlingsplanen skal udarbejdes af fonden på baggrund af evalueringen og øvrige erfaringer fra fondens virke. Handlingsplanen kan for eksempel indeholde anbefalinger til fondens videre organisering.

Evalueringen og handlingsplanen vil skulle forelægges for social- og ældreministeren inden udgangen af 2021 og drøftes blandt parterne bag fonden (regeringen, Kommunernes Landsorganisation og Danske Regioner) samt i aftalekredsen. Evalueringen skal således være iværksat og gennemført i løbet af 2021.

Fonden er ansvarlig for finansiering af evalueringen. Økonomien for evalueringen og selve evalueringsdesignet vil blive drøftet mellem Den Sociale Investeringsfond og Social- og Ældreministeriet og under hensyntagen til fondens økonomiske rammer og den forholdsvis korte tidshorisont for gennemførelsen af evalueringen.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.6. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Til nr. 11

Lov om Den Sociale Investeringsfond indeholder ikke en bemyndigelse til, at social- og ældreministeren kan fastsætte et regelgrundlag for fondens drift m.v., der kan understøtte ministerens ansvar for at føre et overordnet tilsyn med fonden. Som følge heraf vil det være vanskeligt for ministeren at tilrettelægge et tilfredsstillende tilsyn, da der ingen nærmere bestemmelser er angivet herom.

For nuværende er fonden så ny, at der ikke er gennemført et egentlig tilsyn under tidligere ressortministerium.

Det foreslås derfor, at der i lovens § 15 indsættes et nyt stk. 4, hvorefter social- og ældreministeren vil kunne fastsætte regler om Den Sociale Investeringsfonds organisering, drift, tilsyn, revision m.v.

Det følger af den foreslåede ændring af § 15, at ministeren herefter kan fastsætte et egentligt administrationsgrundlag, der sætter rammerne for ministerens administration af og tilsyn med fonden.

Administrationsgrundlaget er en mulighed for ministeren for at lave et smidigt administrativt og økonomisk regelgrundlag, der kan tilpasses løbende, da fonden fortsat er i et afsøgende stadie. Det er ikke hensigten, at administrationsgrundlaget skal begrænse fondens investeringsmuligheder substantielt, men skal tværtimod med respekt for fondens lovfastsatte formål og bestyrelsens kompetence beskrive de administrative rammer, der er et minimum for anvendelsen af statslige midler efter principper om omkostningseffektiv drift.

Administrationsgrundlaget kan med inspiration fra andre, større fonde så som Vækstfonden indeholde principper for tilsyn med personaleforhold for eksempel lønniveauer, retningslinjer for tilskudsanvisning til fondens sekretariat, sagsgange for ministeriets løbende tilsyn med den interne administration og økonomiske forhold i fonden, samt krav i forbindelse med budgetlægning, udgiftsopfølgning, aflæggelse af årsregnskab og revision. Administrationsgrundlaget skal dog tilrettelægges ud fra hensyn til fondens relativt lille størrelse.

Grundlaget kan endvidere rammesætte aftaler om rådgivning fra Social- og Ældreministeriet inden for eksempelvis HR, samt praktiske administrative forhold, så som bistand til sekretariatet i form af lokaler, forplejning, it-udstyr m.v.

Administrationsgrundlaget, der vil blive fastsat af social- og ældreministeren efter den foreslåede bemyndigelse, vil således kunne indeholde de centrale regelsæt og styringsforhold m.v., som gælder for Den Sociale Investeringsfond, samt i sammenhæng med vedtægterne nærmere beskrive ansvars- og kompetencefordelingen mellem på den ene side fondens bestyrelse og daglige ledelse og på den anden side social- og ældreministeren.

Administrationsgrundlaget vil sammen med lov om Den Sociale Investeringsfond, fondens vedtægter, samt øvrige relevante regelsæt kunne udgøre de væsentligste dokumenter, som lægges til grund for social- og ældreministerens tilsyn med, at fonden lever op til deres formål og forvalter det statslige tilskud effektivt og korrekt.

Der er for nuværende ikke hjemmel til at udarbejde et administrationsgrundlag, og der har ikke været et sådant administrationsgrundlag for fondens virke indtil nu. Med forslaget indføres der en bemyndigelse til social- og ældreministeren. Fra årsskiftet 2020/2021 vil ministeriet udarbejde og iværksætte et administrationsgrundlag for fondens virke, som vil blive godkendt af social- og ældreministeren, når bemyndigelse foreligger.

Der henvises i øvrigt til punkt 2.4. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Til nr. 12

Det fremgår af § 8 i lov om Den Sociale Investeringsfond, at Den Sociale Investeringsfond afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til ministeren for offentlig innovation, og at redegørelsen oversendes til Folketinget, og at ministeren oversender redegørelsen til Folketinget.

Det foreslås, at der efter § 15 indsættes en ny § 15 a om, at fonden afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til social- og ældreministeren. Social- og ældreministeren oversender redegørelsen til Folketinget.

Bestemmelsen i lovforslagets § 15 a har til formål at sikre, at Folketinget får et nærmere indblik i Den Sociale Investeringsfonds arbejde.

Det foreslås med bestemmelsens 1. pkt., at fonden afgiver en årlig redegørelse til social- og ældreministeren om fondens virksomhed, herunder fondens økonomi og aktiviteter. Redegørelsen oversendes til Folketinget, jf. 2. pkt.

Redegørelsen må - netop fordi den skal være beregnet til offentliggørelse - ikke indeholde oplysninger om for eksempel drifts- eller forretningsforhold m.v., som vil kunne være skadelige for de virksomheder m.v., som fonden har indgået i samarbejdsrelationer med.

Inden for disse rammer skal sigtet med fondens redegørelser være at give en generel information om de projekter, fonden har igangsat, og om de indgåede aftaler vurderes at leve op til de fastsatte mål.

Det er Social- og Ældreministeriets vurdering, at lovens gældende § 8, blandt andet skal ses som led i tilsyn med fonden i lovens kapitel 6.

Derfor foreslås det, at lovens § 8 ophæves og indsættes i kapitel 6 som en ny § 15 a med enslydende formulering i lovens kapitel 6. Samtidig ændres "ministeren for offentlig innovation" til "social- og ældreministeren", som følge af social- og indenrigsministerens (nu social- og ældreminister­en) overtagelse af det ressortmæssige ansvar for Den Sociale Investeringsfond ved kgl. resolution den 24. september 2019.

Det følger heraf, at fonden skal afgive en årlig redegørelse om sin virksomhed til social- og ældreministeren, og at social- og ældreministeren skal oversende redegørelsen til Folketinget.

Det bemærkes, at den gældende retstilstand for den årlige redegørelse, som beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget til lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. Folketingstidende 2018-19, A, L 56 som fremsat, side 11 og gengivet i punkt 2.1.1. i lovforslagets almindelige bemærkninger, forbliver uændret.

Det forudsættes, at den foreslåede ordning i lovforslagets § 1, nr. 5, om at private investorer kan investere fondens samlede portefølje eller i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter, og at Den Sociale Investeringsfond skal sikre, at der så vidt muligt er investorer til investerings- og udviklingsprojekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde, vil skulle evalueres 3 år efter, at præciseringerne i lovforslaget er trådt i kraft.

Det forudsættes endvidere, at ministeren og aftalekredsen på baggrund af evalueringen vil drøfte, om ordningen virker efter hensigten og de politiske intentioner. Evalueringen vil kunne indgå som en del af Den Sociale Investeringsfonds årlige redegørelse til ministeren i 2024.

§ 15 a indeholder ikke ændringer i lovens materielle indhold.

Der henvises i øvrigt til de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1 nr. 6 og 7.

Til § 2

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. april 2021.

De foreslåede ændringer af loven vil finde anvendelse både for nuværende og fremtidige investeringer, projekter samt eventuelle verserende sager i regi af Den Sociale Investeringsfond.

Loven vil ikke gælde for Færøerne og Grønland, da Lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. lovens § 18, ikke gælder for Færøerne og Grønland og ikke kan sættes i kraft for disse dele af riget.


Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering
 
Lovforslaget
   
  
§ 1
   
  
I lov om Den Sociale Investeringsfond, jf. lov nr. 1462 af 11. december 2018, foretages følgende ændringer:
   
§ 1. Den Sociale Investeringsfond oprettes som en uafhængig forvaltningsenhed inden for den statslige forvaltning.
  
Stk. 1-2. ---
 
1. I § 1 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:
  
»Stk. 3. Den Sociale Investeringsfond er organiseret i to underfonde, der understøtter formålene nævnt i stk. 2:
  
1) En investeringsfond
  
2) En udviklingsfond.«
  
Stk. 3 bliver herefter stk. 4.
   
  
2. § 1, stk. 3, der bliver stk. 4, affattes således:
Stk. 3. De nærmere temaer inden for de i stk. 2 nævnte formål, som fonden skal disponere og investere inden for, besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven. Ministeren for offentlig innovation orienterer skriftligt fonden herom.
 
»Stk. 4. Der fastsættes årligt temaer inden for formålene nævnt i stk. 2, som fonden skal disponere og investere inden for. Temaerne kan være tværgående for de to underfonde og besluttes årligt i forbindelse med forhandlingerne om finansloven. Social- og ældreministeren orienterer skriftligt fonden om de fastsatte temaer. Fonden har efterfølgende mulighed for årligt at indstille et supplerende tema.«
   
§ 6. Tildelingen af tilskud til statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. skal ske igennem en ansøgningsrunde, hvor statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. kan søge om støtte til indsatser.
 
3. I § 6, stk. 1, indsættes efter »indsatser«: », jf. dog stk. 2«.
Stk. 2. Fonden kan som vilkår for tildeling af tilskud fastsætte, at tilskud kan kræves tilbagebetalt med en risikopræmie, hvis det projekt, der har modtaget tilskud, viser sig at opnå et eller flere aftalte mål.
 
4. I § 6, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:
  
»I sådanne tilfælde kan tildeling af tilskud ske uden gennemførelse af en ansøgningsrunde.«
   
  
5. I § 6 indsættes som stk. 3:
  
»Stk. 3. Social- og ældreministeren eller den, ministeren bemyndiger hertil, kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved tildeling af tilskud efter stk. 1, herunder om ansøgningsform, tidsfrister, vilkår for tilskud, udbetaling af tilskud, tilbagebetaling af tilskud og renter, regnskab, revision og rapportering om tilskud samt tilsyn og kontrol.«
   
  
6. I § 7 indsættes som stk. 2 og 3:
§ 7. Statslige, kommunale og regionale myndigheder m.v. samt private aktører kan deltage i de projekter, hvortil fonden tildeler midler.
 
»Stk. 2. Private investorer kan investere i fondens portefølje. Investeringerne kan være i fondens samlede portefølje eller i enkelte af fondens investerings- og udviklingsprojekter.
  
Stk. 3. Den Sociale Investeringsfond skal sikre, at der så vidt muligt er investorer til investerings- og udviklingsprojekter inden for alle de politisk besluttede temaer for fondens arbejde.«
   
§ 8. Fonden afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til ministeren for offentlig innovation. Redegørelsen oversendes til Folketinget.
 
7. § 8 ophæves.
   
§ 9. Fonden ledes af en bestyrelse bestående af 1 formand og 7 andre medlemmer.
 
8. Efter § 9 indsættes:
Stk. 2-6. ---
  
  
»§ 9 a. Fondens forhold reguleres i en vedtægt.
  
Stk. 2. Bestyrelsen udarbejder fondens vedtægt og ændringer heri, som godkendes af social- og ældreministeren.«
   
§ 10. Bestyrelsen leder fonden og disponerer over fondens midler i overensstemmelse med denne lov. Bestyrelsen er ansvarlig for forvaltningen af fondens midler.
 
9. Efter § 10 indsættes:
Stk. 2. ---
  
  
»§ 10 a. Årsregnskabet for Den Sociale Investeringsfond skal revideres af en statsautoriseret revisor udpeget af bestyrelsen.
  
Stk. 2. Ved revisorskift skal såvel bestyrelsen for Den Sociale Investeringsfond som revisor orientere social- og ældreministeren om årsagen til skiftet.
  
Stk. 3. Efter revision af årsregnskabet forsyner revisor dette med en påtegning om, at det er revideret.
  
Stk. 4. Revisor har pligt til at deltage i bestyrelsens behandling af sager, hvis det ønskes af blot ét bestyrelsesmedlem.«
   
   
§ 12. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
 
10. Efter § 12 indsættes:
  
»§ 12 a. Fondens bestyrelse fremlægger en evaluering af fondens arbejde inden udgangen af 2021 samt en handlingsplan, som skal danne grundlag for stillingtagen til fondens videre organisering.«
   
§ 15. Ministeren for offentlig innovation fører tilsyn med fonden.
  
Stk. 2-3. ---
 
11. I § 15 indsættes som stk. 4:
  
»Stk. 4. Social- og ældreministeren kan fastsætte regler om Den Sociale Investeringsfonds organisering, drift, tilsyn, revision m.v.«
   
  
12. Efter § 15 indsættes:
   
  
»§ 15 a. Fonden afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til social- og ældreministeren. Social- og ældreministeren oversender redegørelsen til Folketinget.«