Tak for det. Det her ændringsforslag handler ikke kun om, at jeg var ved at blive forhindret i at komme op på talerstolen. Det handler faktisk om noget meget mere alvorligt, og det er, at vi risikerer, at dem, der er på sygedagpenge, bliver forhindret i simpelt hen at få den vurdering, der skal til, for at de kan få den behandling, der er brug for osv. Vi har diskuteret det her, og jeg håber virkelig, at særlig dem, der har udtrykt interesse, siden vi har haft diskussionen – Dansk Folkeparti, SF m.v. – bakker op, og det samme gælder også Venstre og Socialdemokratiet.
Det, der er problemet, er, at vi jo har forlænget sygedagpengene flere gange, men det, der er anderledes her, er, at man simpelt hen mister muligheden for at kunne få ret til sine almindelige forlængelsesbestemmelser. Det, som jeg synes er ærgerligt, er, at man i Beskæftigelsesministeriet har glemt, hvad grunden til, at vi overhovedet forlænger sygedagpengene, er. Grunden til, at vi gør det, er jo, at sygemeldte ikke har kunnet deltage i optimal genoptræning på grund af corona, for behandlingsgarantien er ikke genindført. Den kommer først tilbage igen ved årsskiftet. Der har været flere forskellige dele af beskæftigelsesindsatsen, der har været sat på pause. Der har også været alt det i forhold til virksomhedspraktik osv. osv., som er blevet brugt til at skulle afklare arbejdsevnen. Det er jo typisk de ting, som gruppen af sygemeldte skal igennem for at kunne få forlænget deres sygedagpenge efter de almindelige forlængelsesbestemmelser i sygedagpengelovens § 27, stk. 1., i perioden 1. november til 31. januar. Grunden til, at det kan være svært at udtale sig om deres prognoser for tilbagevenden til arbejdsmarkedet, er jo netop, at de her ting har været sat i bero. Derfor synes jeg faktisk, at det er fuldstændig urimeligt, at man med de ovenstående begrænsninger i både behandlings- og beskæftigelsesregi som syg nu skal være afskåret fra at kunne få genvurderet, om man fortsat har ret til sygedagpenge efter de almindelige bestemmelser ved udgangen af den midlertidige forlængelsesperiode.
Derfor har vi sat spørgsmålstegn ved ministerens begrundelse for ikke at ville ændre lovforslaget, hvad angår lettelse af den administrative byrde for kommunerne, og skabe sikkerhed for det fremtidige forsørgelsesgrundlag for de sygemeldte og deres arbejdsgivere. Det her rammer jo lige så vel arbejdsgiverne, som får en dårligere mulighed for refusion, som det rammer de syge. Selv om kommunerne med den af ministeren foreslåede model slipper for at skulle tage stilling til retten til sygedagpenge igen ved udløbet af den midlertidige forlængelsesperiode, så giver det blot en ny ophobning af sager, der på et givent tidspunkt skal overgå til jobafklaringsforløb og dermed forelægges kommunernes rehabiliteringsteams. Det er altså også en tung sagsbehandlingsproces, og vi ved fra undersøgelser, at kommunerne i forvejen har svært ved at overholde det inden for tidsfristen på de 4 uger. Så ud over at vi rykker ved retssikkerheden for de syge, er det altså også virkelig kortsigtet, hvis ikke vi stemmer de her ændringsforslag igennem.
Derudover er det også vores vurdering, at det vil give en langt større fordel og give mindre usikkerhed for de sygemeldte, at den pågældende syge ved, at man faktisk har en chance for, at ens sygedagpenge kan forlænges, når den midlertidige forlængelsesperiode udløber. Og så synes jeg også, at I skal tænke over, at det ikke kun er de sygemeldte, der bliver ramt af, at sygedagpengene stopper efter 3 måneder, når der ikke er en genvurdering, for det rammer altså også arbejdsgiverne, som jo normalt ville kunne få sygedagpengerefusion. Hvis en arbejdsgiver ved, at den sygemeldte overgår til jobafklaring med ressourceforløbsydelse om 3 måneder, så er der jo en risiko for, at arbejdsgiveren vælger at opsige den sygemeldte. Der er altså en rimelig stor forskel på at kunne få en refusion på godt 19.000 kr. om måneden i sygedagpenge og så 11.500 kr., hvis den sygemeldte i stedet overgår til ressourceforløbsydelse.
Så I, der har en interesse i at passe på de arbejdsgivere, der er særligt økonomisk trængt i de her coronatider, synes jeg skal stemme for. Og for os alle sammen, som forhåbentlig kerer os om folk, der er syge, og hvor det i forvejen er en kaotisk situation på grund af corona at få retssikkerhed for de her mennesker, så håber jeg virkelig, at I vil stemme for vores ændringsforslag. Og helt ærligt, det er lige så meget også for kommunernes og sagsbehandlernes skyld, for andet end at gøre det på den her måde er kortsigtet. Tak.