Tak for det, formand. I dag er sådan lidt af en særlig dag, for netop i dag har regeringen jo med et stort flertal besluttet, at sygeplejerskernes strejke skal bringes til ophør, så de kan komme i arbejde igen i morgen tidlig. Det er der mange delte meninger om. Jeg skal lige sige fra starten af, at i Dansk Folkeparti synes vi, det er godt, at patienterne igen kan få den behandling, som de har behov for, og som de har krav på. Når det så er sagt, synes vi også, det er forkert af regeringen at tromle hen over sygeplejerskerne på den måde, som det er sket, for sygeplejerskerne har ikke på nogen måde mødt nogen særlig velvillighed fra regeringens side af, og heller ikke fra de partier, som støtter regeringen i den beslutning, at man skal stoppe strejken ved et regeringsindgreb. Det virker, som om man har ventet på, at sygeplejerskerne måske var ved at have tømt strejkekassen, og at nu var der gået lang tid nok, og så bliver det begrundet med, at der er nogle kritiske funktioner, og at nu er det ved at ramme hårdt – jo, det er det selvfølgelig, men det er den måde, sygeplejerskerne kan gøre sig gældende på og gøre opmærksom på, at der er noget galt. Det har der bare ikke været lydhørhed over for fra regeringens side. Man har bare tromlet hen over sygeplejerskerne.
Det er også derfor, at vi i Dansk Folkeparti ikke kan støtte regeringens indgreb. Vi ville gerne have set på, hvordan vi kunne have bragt det til ophør på en god måde med forhandlinger med sygeplejerskerne om, hvordan vi kunne sikre, at de kunne blive tildelt nogle flere ressourcer. Vi mener absolut, at sygeplejerskerne er meget mere værd end det, de får. Der er også andre løngrupper i det offentlige, vi synes er meget mere værd end det, de får på nuværende tidspunkt. Men nu har regeringen jo så sagt: Nej, nu skal det stoppe; vi skal ikke have mere strejke. Så bringer man det til ophør og samtidig vil man nedsætte en lønkomité, en lønstrukturkomité, til at se på forholdene. Den putter man så ind i loven om ophør af strejken og om fornyelse af sygeplejerskernes overenskomst, og så siger man: Hov, det er kun de partier, der stemmer for et indgreb, der får lov at være med til at se kommissoriet og til at forhandle om, hvad der så skal ske efterfølgende. Det synes vi er vildt forkert, for de to ting kunne godt have været adskilt. De behøver ikke at høre sammen.
Vi synes så afgjort, at det er nødvendigt at få set mere på, hvordan strukturen i overenskomstsystemet skal være for offentligt ansatte, for vi har nogle særlige grupper, der ikke har strejkeret, og som ikke bare kan gå ud at strejke og blokere, og de kan heller ikke lockoutes. Så det er en helt særlig gruppe for sig selv, og en meget stor gruppe, skal vi lige sige. Det er dem, der driver det offentlige Danmark, og som har nogle særlige regler. De kan ikke bare gå ud at sige, at nu laver vi ikke mere; alle strejker. Det kan man ikke. Der er et beredskabsgrundlag, der skal være i orden, og der skal ikke være flere strejkende, end man lige kan tage ud, uden at det hele går i stå.
Derfor er vi også i Dansk Folkeparti kommet frem til, at det er nødvendigt, at der tilføres noget mere til regeringens lønstrukturkomité, og derfor har vi et ændringsforslag, som vi selvfølgelig håber der er flere der vil stemme ja til, end dem, der har tilkendegivet det – og tak til Enhedslisten, SF, Frie Grønne og Alternativet, der har støttet det her forslag. Men det, det går ud på, er, at med bestemmelsen pålægges regeringen senest den 1. januar 2022 at udarbejde forslag til justering af, hvordan konflikter på det offentlige arbejdsmarked fremover kan håndteres. Forslag til justeringer kan tage højde for de særlige vilkår, som kendetegner flere lønmodtagergruppers muligheder i en konfliktsituation på det offentlige arbejdsmarked, hvor flere arbejdsgrupper, f.eks. ansatte i sundhedsvæsenet, politiet og kriminalforsorgen, bl.a. på grund af behovet for opretholdelse af samfundskritiske funktioner, ikke kan anvende strejkevåbnet i en konfliktsituation på samme måde, som lønmodtagergrupper på det private arbejdsmarked, og regeringen pålægges i forlængelse heraf at præsentere Folketinget for forslag til, hvordan trepartssamarbejdet på det offentlige arbejdsmarked kan justeres, med henblik på at afspejle de særlige vilkår, som gør sig gældende på denne del af det danske arbejdsmarked.
Vi har så fået noget kritik af, at det godt nok var hurtigt, det skulle være med den 1. januar 2022. Jamen lønstrukturkomitéen går i gang her i efteråret, og den skal være rimelig hurtigt færdig, og så kan det ikke hjælpe noget, at vi siger, at det først er om et år, det her skal ind. Det skal ind fra starten af. Det skal ind, når lønstrukturkomitéen bliver nedsat; så skal det her jo med, hvis vi ellers kan få flertal for det, som vi håber på, for det er fornuftige ting, vi rejser her, og det burde regeringen også tage til sig og sige, at det indhold, der er i det ændringsforslag, egentlig er meget fornuftigt, at det da er noget af det, som lønstrukturkomitéen skal se på, og at det skal indgå i kommissoriet. Men det kommer det ikke til, for flertallet, der er for indgrebet, er imod de ændringsforslag, som kommer fra Dansk Folkeparti, og de er imod de ændringsforslag, der kommer fra Enhedslisten og fra SF. Så der er ikke noget af det her, der kommer med. Det er man egentlig ligeglad med.
Partierne, der ikke har stemt for et indgreb, kommer som sagt heller ikke til at være med til at forhandle om kommissoriet og heller ikke til at forhandle om, hvad der så skal ske efterfølgende. Det har regeringen en gang for alle sørget for. En ting er, at Dansk Folkeparti er sat uden for døren her, men noget andet er, at to af støttepartierne søreme også er sat uden for døren, eftertrykkeligt. Jeg fatter ikke, at de to støttepartier vil finde sig i det fra regeringens side af. Det må jo kunne få konsekvenser. Hvis de skal bakke regeringen op i tykt og tyndt, skal regeringen da ikke tryne støttepartierne. Det gør de her, men det er jo støttepartierne selv, der får lov at afgøre, hvordan de vil tackle den situation. Dansk Folkeparti kan ikke sige til regeringen, at vi ikke støtter dem mere, for vi er ikke støtteparti for regeringen, så det er de nok ligeglade med i den forbindelse.
Men jeg vil lige sige, at vi støtter ændringsforslaget fra Enhedslisten, og vi støtter ændringsforslagene fra SF, bortset fra den med de 2 mia. kr. Den er lidt tricky, så den stemmer vi gult til. Men de andre støtter vi, også det uden for betænkningen. Det siger Dansk Folkeparti også ja til, for det er fornuftige forslag, og de ligger fuldt i tråd med Dansk Folkepartis eget forslag og Enhedslistens forslag. I Enhedslistens er der en masse økonomi i, men der står ikke noget om økonomien. Der står, at man skal samles til forhandlinger om økonomien i det, og det er en anden ting; så kan man jo sige fra, hvis der er noget økonomisk, man ikke bryder sig om. Men ellers er det gode forslag, som der var mange flere der burde støtte, men nej, siger regeringen: Vi er ligeglade med de ændringsforslag, selv om de er nok så fornuftige; vi er ligeglade med, om vi tryner vores støttepartier, og vi er ligeglade med at tryne Dansk Folkeparti. Det kan vi så godt forstå at regeringen nok er totalt ligeglad med, altså hvad Dansk Folkeparti siger på nuværende tidspunkt, eftersom vi jo ikke er støtteparti.
Jeg tror, at regeringen kommer til at fortryde det her, for det her indgreb, sådan som jeg har forstået det, vil også betyde, at sygeplejerskerne siger, at de arbejder efter reglerne. Den fleksibilitet, der er i sundhedssektoren, og den fleksibilitet, der kan være andre steder, falder til jorden med det her indgreb, fordi regeringen ikke har været lydhør over for sygeplejerskernes indsigelser. De argumenter, de har haft for at komme videre, har man været ligeglade med. Jeg ved godt, at der er noget økonomi i det, men altså, økonomien er bestemt af regeringen. Hvis regionerne skal kunne yde mere til sygeplejerskerne, skal man jo øge det, som regionerne har at arbejde med, og det har man så ikke. Jeg spurgte i går til åbent samråd til, hvor de der 1.000 sygeplejersker var henne, om de var kommet, og hvor pengene, der skulle bruges til det, var, og det fik jeg ikke noget ærligt svar på. Jeg tror, at ministeren ikke lige kunne svare på det, men det kan jo være, det kommer senere.
Alt i alt kan Dansk Folkeparti selvfølgelig ikke støtte det her indgreb, men som sagt støtter vi ændringsforslagene, som jeg har beskrevet heroppefra. Tak.