Fremsat den 4. november 2020 af Peter Seier Christensen (NB),
Lars Boje Mathiesen (NB),
Mette Thiesen (NB) og Pernille Vermund (NB)
Forslag til folketingsbeslutning
om at indføre en mærkningsordning
for halalcertificeret kød
Folketinget pålægger regeringen at
fremsætte lovforslag om, at både importeret og
hjemmeproduceret halalkød fremover skal gives en tydelig
mærkning.
Bemærkninger til forslaget
Beslutningsforslaget er en
genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 102,
folketingsåret 2019-20. Der henvises til
www.folketingstidende.dk, Folketingstidende 2019-20, tillæg
A, B 102 som fremsat, og tillæg F, møde 66, kl.
13:00.
Forslagsstillerne ønsker med
beslutningsforslaget at sikre forbrugerens frie valg. Det er
forslagsstillernes opfattelse, at ingen borgere uforvarende skal
bidrage til udbredelse af islam gennem afgifter til islamiske
organisationer. En mærkningsordning for halalprodukter skal
sikre gennemsigtighed, så forbrugeren oplyses om, at der er
tale om halalslagtet kød, og om, at producenten har betalt
en afgift til halalcertificering af kødet.
Der er en tendens til, at danske virksomheder
i stigende grad producerer halalcertificeret kød af hensyn
til eksportmarkederne. Landbrug & Fødevarer estimerer,
at omkring 98 pct. af kyllingekød produceret i Danmark er
halalslagtet, og at eksporten af halalslagtet dansk oksekød
er stigende (»Halal-ballade: 98 procent af al kylling er
halalslagtet«, Sjællandske Nyheder, den 30. november
2017). Uden tydelig mærkning af kødet kan forbrugeren
uforsætligt bidrage til at øge efterspørgslen
på halalprodukter samt yde støtte til islamiske
organisationer med ophav i muslimske lande såsom
Saudi-Arabien. Det saudisk finansierede Muslim World League er den
eneste organisation, der halalcertificerer dansk kyllingekød
ved eksport. Det finder forslagsstillerne problematisk, da
organisationen er forbundet med kvindeundertrykkelse og
dødsstraf og ligeledes er imod religionsfrihed (»Halal
er blevet en milliardindustri, som ingen taler om«,
Kristeligt Dagblad, den 2. februar 2016).
Uden en tydelig mærkning på
emballagen risikerer danske forbrugere uforvarende at købe
kød, der er slagtet på rituel vis uden
bedøvelse, da traditionel halalslagtning indebærer, at
dyret ikke må være bedøvet forud for slagtning.
I Danmark og Sverige er halalslagtning uden bedøvelse
forbudt, men Fødevarestyrelsen oplyser på sin
hjemmeside, at slagtning uden bedøvelse finder sted i nogle
EU-lande, og at import af dette kød til Danmark er tilladt
(www.foedevarestyrelsen.dk, emneoversigt, slagtning og
nødslagtning, rituel slagtning). Det er derfor
forslagsstillernes opfattelse, at forbrugerne ikke er
tilstrækkeligt oplyst om, hvorvidt kødproduktionen er
sket under forsvarlige vilkår for dyrene.
Mærkningen skal være tydelig og
fremgå af forsiden af varen. Mærkningen skal informere
om, om kødet er halalcertificeret, om der er betalt afgift
af varen til en islamisk organisation, og om slagtningen af
halalkødet er foregået med eller uden
forudgående bedøvelse.
Skriftlig fremsættelse
Peter Seier
Christensen (NB):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om at
indføre en mærkningsordning for halalcertificeret
kød.
(Beslutningsforslag nr. B 76)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.