Fremsat den 21. oktober 2020 af Susanne Zimmer (UFG),
Uffe Elbæk (UGF) og Sikandar Siddique (UFG)
Forslag til folketingsbeslutning
om grøn valgmulighed i alle offentlige
køkkener
Folketinget pålægger regeringen
inden udgangen af 2021 at tage de nødvendige administrative
skridt for at sikre, at alle offentlige køkkener skal give
borgerne muligheden for at vælge et plantebaseret
måltid, som er mættende og nærende.
Bemærkninger til forslaget
Beslutningsforslaget er en
genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 137,
folketingsåret 2019-20. Der henvises til
www.folketingstidende.dk, Folketingstidende 2019-20, tillæg
A, B 137 som fremsat, og tillæg F, møde 68, kl.
10:00.
Ret til et mættende og nærende
måltid - et revideret borgerforslag
Formålet med beslutningsforslaget er at
sikre, at alle borgere kan vælge et mættende og
nærende måltid i de offentlige køkkener -
skoler, plejehjem, daginstitutioner, hospitaler, plejecentre osv. -
uanset om de er vegetarer, veganere, allergikere eller blot
ønsker muligheden for at spise grønnere.
Nærværende beslutningsforslag er en let revideret
udgave af et borgerforslag, som fik 12.344 støtter
(2018-2019)1).
Grøn valgmulighed er et udbredt
ønske
Danskerne ønsker at spise
grønnere. 58 pct. af borgerne ønsker at spise mindre
kød, og blandt unge mellem 18 og 34 år er det hele 72
pct.2). En af
måderne at imødekomme dette på er ved at sikre
grønne valgmuligheder i de offentlige køkkener. Det
efterspørger danskerne også. 40 pct. af danskerne
støtter, at der skal være en helt plantebaseret
valgmulighed i alle offentlige køkkener, og kun et lille
mindretal er imod3). På
Randers Regionshospital, hvor den grønne valgmulighed
eksisterer, er det mellem en tredjedel og en fjerdedel af borgerne,
som vælger den4).
God samfundsøkonomi og
helbredsgevinst
Det vil gavne samfundsøkonomien at give
mulighed for at vælge plantebaseret kost i de offentlige
køkkener. Det er veldokumenteret, at mere plantebaseret kost
reducerer forekomsten af bl.a. hjerte-kar-sygdomme og visse former
for kræft og diabetes, som alle er en stor økonomisk
belastning for sundhedsvæsenet5).
Forskere fra Oxford University vurderer, at
verden kan spare 700 mia. US dollar (USD) om året i
sundhedsudgifter (direkte og indirekte, inklusive tabte
arbejdsdage), hvis kosten følger WHO's anbefalinger, ca.
1.000 mia. USD om året, hvis kosten er vegetarisk og ca.
1.100 mia. USD om året, hvis kosten er helt plantebaseret6). Norges
sundhedsmyndigheder vurderer, at det norske sundhedsvæsen kan
spare 12 mia. norske kroner (NOK) om året, hvis
kostrådene følges, og yderligere 6 mia. NOK
årligt i indirekte udgifter, som skyldes tabt produktion
på grund af sygdom, foruden 136 mia. NOK årligt som den
anslåede værdi af flere og bedre leveår7).
En plantebaseret valgmulighed i de offentlige
køkkener vil bidrage til, at Danmark høster
sådanne samfundsøkonomiske forbedringer. Desuden vil
det hjælpe Danmark med at nå klimamålet om 70
pct. reduktion af udledning af drivhusgasser inden 2030 og gavne
miljøet og dyr både nationalt og globalt.
Forslaget sikrer det frie valg
Med beslutningsforslaget vil forslagsstillerne
sikre, at alle har mulighed for at tage et frit valg om grøn
kost. I dag lever ca. 140.000 borgere vegetarisk, og yderligere ca.
660.000 borgere lever overvejende vegetarisk8). Tallene er
mere end tredoblede fra 2010 til 2019, og tendensen er endnu
tydeligere blandt unge under 35 år, hvor det er 23 pct., som
lever fleksitarisk eller vegetarisk9).
Der er lige nu udfordringer med den
grønne, vegetariske mad i de offentlige køkkener.
Nogle steder er der et glimrende tilbud, andre steder er maden
næringsmæssigt utilstrækkelig. Kun 21 pct. af
kommunerne stiller krav om, at daginstitutionerne skal tage hensyn
til vegetarer10). Både
Danske Seniorer og Ældre Sagen støtter, at der
naturligvis skal tages hensyn til ældre borgere, som lever
eller ønsker at leve plantebaseret. Men kun 56 pct. af
kommunerne siger, at de kan garantere hensyntagen til ældre
vegetarer11).
Det er problematisk, at tusindvis af borgere
enten må ernære sig utilstrækkeligt eller reelt
må give afkald på deres frie valg om at leve
plantebaseret, når de spiser i offentlige
køkkener.
FN's mål om ret til sund og nærende
mad
FN understreger i deres verdensmål nr.
2, stop sult, at alle børn og voksne skal kunne spise sig
mætte i sund og nærende mad12). Dette
gælder naturligvis også i Danmark og for de borgere,
der ønsker at leve plantebaseret. Dermed bidrager
beslutningsforslaget også til indfrielsen af
verdensmålet.
Skriftlig fremsættelse
Susanne Zimmer
(ALT):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener.
(Beslutningsforslag nr. B 45)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.
Officielle noter
1)
»Grøn mad i alle offentlige køkkener«,
borgerforslag, (www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?
Id=FT-00131).
2)
»Måling: 72 % af de unge vil spise mindre kød -
ny undersøgelse fra Coop og DVF«, Pressemeddelelse fra
Dansk Vegetarisk Forening, den 21. oktober 2019,
(via.ritzau.dk/pressemeddelelse/maling-72-af-de-unge-vil-spise-mindre-kod?
publisherId=13559515&releaseId=13581394).
3)
»Måling: Danskerne vil have mere klimavenlig mad og
billigere frugt og grønt«, Jyllands-Posten, den 4.
juni 2019,
(www.jyllands-posten.dk/politik/ECE11423099/maaling-danskerne-vil-have-mere-klimavenlig-mad-og-billigere-frugt-og-groent/).
4)
»På hospitalet i Randers er grøntsager ikke kun
for vegetarer«, Altinget: fødevarer, den 5. december
2017.
5)
»Vegetarisk og vegansk kost - hvad er forskellen, og hvordan
skal du spise? «, Fødevarestyrelsen
6)
»Analysis and valuation of the health and climate change
cobenefits of dietary change«, Springmann et al., Proceedings
of the National Academy of Sciences of the United States of
America, den 21. marts 2016,
(www.pnas.org/content/early/2016/03/16/1523119113).
7)
»Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets
kostråd«, Helsedirektoratet, 2016, beslutningsforslag
nr. B 30, folketingsåret 2017-18, 1. samling,
(www.ft.dk/samling/20171/beslutningsforslag/B30/bilag/1/1836675.pdf).
8)
»Hvor mange vegetarer? « Statistik fra Dansk Vegetarisk
Forening og Coop Analyse, 2019,
(vegetarisk.dk/statistik-om-danmark/).
9)
»Hvor mange vegetarer? « Statistik fra Dansk Vegetarisk
Forening og Coop Analyse, 2019,
(vegetarisk.dk/statistik-om-danmark/).
10)
»Vi skal gøre vegansk og vegetarisk til mulighedernes
kost i børneinstitutionerne«, Vegetaren, 2016, nr. 3,
side 8-10,
(vegetarisk.dk/wp-content/uploads/pdf/Medlemsbladet/2016-3.pdf).
11)
»FAKTA om plantebaseret valgmulighed i de offentlige
køkkener«, Dansk Vegetarisk Forening, 2017,
beslutningsforslag nr. B 30, folketingsåret 2017-18, 1.
samling,
(www.ft.dk/samling/20171/beslutningsforslag/B30/bilag/1/1836673.pdf).
12)
»Mål 2: Stop sult«, FN's verdensmål for
bæredygtig udvikling, (www.verdensmaalene.dk/maal/2).