B 247 Forslag til folketingsbeslutning om adgang til abort i Danmark for polske kvinder.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-03-2021
1. behandlet/henvist til udvalg 28-04-2021
Beretning afgivet 08-06-2021
Ministerområde:
Sundhedsministeriet
Resumé:
Forslaget drejer sig om at give polske kvinder ret til gratis abort i Danmark i en 2-årig forsøgsperiode.

Forslaget kommer som reaktion på, at Polens regering har strammet reglerne for abort, så der ikke længere er fri abort, og forslaget har derfor til formål at beskytte de polske kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.

Sundhedsudvalget afgav beretning over beslutningsforslaget.

I beretningen tilkendegiver et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Susanne Zimmer (UFG)), at kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder er fundamentale for at opnå reel ligestilling, særlig inden for sundhed, familiedannelse og retten til at træffe egne beslutninger om fremtiden. Retten til abort er en central del heraf. Derfor ønsker flertallet at vise støtte til de polske kvinders kamp for ret til abort og vil afsøge mulighederne for mere konkret at øge polske kvinders kendskab til adgangen til abort i Danmark.

Et mindretal i udvalget (Dansk Folkeparti) tilkendegav i beretningen bl.a., at Dansk Folkeparti ikke mener, at Danmarks sundhedsvæsen skal tilbyde betaling af abort for andre landes kvinder, selv om Dansk Folkeparti støtter kvindernes frie ret til at vælge abort. Danmark har mange andre sygdomsproblematikker, som vi skal bruge vores ressourcer på.