Det fremgår af svaret på FIU alm del - spørgsmål 391 (2016-17), at indregning af dynamiske effekter forudsætter et empirisk grundlag herfor, og at der for offentlige udgifter vil være behov for at kende den præcise udmøntning. Desuden fremgår, at der for tiltag på sundhedsområdet generelt også er to yderligere udfordringer ved at indregne dynamiske effekter. Navnlig en indkomsteffekt, idet forsikringsværdien øges ved øgede offentlige sundhedsudgifter, og en substitutionseffekt til mere fritid.
Vil ministeren vurdere, hvorvidt disse udfordringer gælder bredt for tiltag på sundhedsområdet eller kun for visse tiltag? Herunder ønskes der en konkret vurdering af, hvorvidt disse udfordringer gør sig gældende ved indregning af de dynamiske effekter, der påvises i studiet ”Years of life gained by multifactorial intervention in patients with type 2 diabetes… Peter Gæde et al, 2016”, som Novo Nordisk har støttet. Der er her tale om intensiv diabetesbehandling af en særligt udsat gruppe af type 2 diabetespatienter, der har ændret markant på forekomsten af følgesygdomme i et 4-8 årigt perspektiv, herunder øjenskader, nyreskader og blodprop i hjertet.
Vil ministeren endvidere oplyse, om der for denne intensive diabetesbehandling et udbredt/velfungerende privat forsikringsmarked, der giver adgang til behandlingen, og er en væsentlig del af danskerne i så fald omfattet af en sådan forsikring? Er det i modsat fald korrekt forstået, at indkomsteffekten ikke gælder i væsentlig grad?
For denne type af diabetesbehandling ønskes desuden en vurdering af, hvorvidt værdien af fritid øges i samme grad som værdien af arbejde. Hvis tiltaget muliggør, at en gruppe mennesker kan arbejde og dermed øger værdien af deres arbejdsudbud væsentligt mere end værdien af deres fritid, er det så korrekt forstået, at substitutionseffekten ikke gælder i væsentlig grad? Vil ministeren endelig tage initiativ til at igangsætte et arbejde, hvor det afdækkes for hvilke tiltag på sundhedsområdet, der findes god empirisk viden om de positive dynamiske effekter i form af øget arbejdsudbud og besparelser til fremtidige sundhedsydelser?
Dato: 07-10-2020
Status: Endeligt besvaret
Emne:
økonomi